Srećan vam dan zaljubljenih...................
Sastojci:
525 g univerzalnog brašna
120 g putera za kolače
250 ml mleka
7 g suvog kvasca
1 kašika vanile
prstohvat soli
2 jaja
50 g šećera
120 g suvog grožđa ( po mogućnosti žutog )
120 g seckanih pikan oraha ( može i obični )
nutela za premazivanje testa
i još:
umućeno jaje
braon šećer ( ne mora )
120 g putera za kolače
250 ml mleka
7 g suvog kvasca
1 kašika vanile
prstohvat soli
2 jaja
50 g šećera
120 g suvog grožđa ( po mogućnosti žutog )
120 g seckanih pikan oraha ( može i obični )
nutela za premazivanje testa
i još:
umućeno jaje
braon šećer ( ne mora )
Priprema:
U malu šerpicu otopiti puter i u otopljen
puter dodati mleko i vratiti na vatru da se mleko samo malo zagreje, ne
sme da bude prevruće jer onda kvasac neće odraditi svoje.
U toplo mleko dodati kvasac, sve dobro promešati i ostaviti na stranu.
U toplo mleko dodati kvasac, sve dobro promešati i ostaviti na stranu.
Mikserom umutiti jaja i šećer dok ne dobijete svetlu i penastu smesu.
Dodati vanilu i mleko sa kvascem i umutiti veoma kratko, da se sve sjedini.
Dodati vanilu i mleko sa kvascem i umutiti veoma kratko, da se sve sjedini.
Promeniti žice na mikseru, staviti spiralne nastavke za testo i polako
dodajte brašno i prstohvat soli, koje ste prethodno izmešali i
prosejali, sjediniti testo muteći oko 1 minut i na kraju dodati suvo
grožđe. Sve zajedno mesite mikserom oko 5 minuta.
Isipati testo na radnu površinu,
oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u posudu u
kojij ste i zamesili testo.
Pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo raste ( ja obično uključim rernu vrlo kratko, isključim i onda stavim posudu sa testom unutra.
Testo će se utristručiti za oko 45 minuta do sat vremena.
Pokriti sa najlonom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo raste ( ja obično uključim rernu vrlo kratko, isključim i onda stavim posudu sa testom unutra.
Testo će se utristručiti za oko 45 minuta do sat vremena.
Rastanjiti testo u pravougaonik veličine 60cm X 38 cm. ( Meni nije bilo
potrebno da pobrašnim radnu površinu, testo je tako fino za rad i uopšte
se ne lepi )
Rastanjeno testo premazati sa nutelom, ali ostaviti okolo stranica po malo testa, koji nećete premazati sa nutelom.
Posuti sa seckanim pikan orasima.
Posuti sa seckanim pikan orasima.
Zaviti u rolat ali sa duže strane i kad ste zavili rolat, nežno ga
rukama malo valjati po radnoj površini da vam rolat svuda bude iste
debljine.
Oblikovati u krug, ivice testa prstima sastavite da dobijete jedan celi krug.
Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ili oblikovati krug na papiru za pečenje i preneti zajedno na pleh od rerne 30cm X 40cm.
Makazama zaseći testo na svakih 6-7 cm ili kako vi volite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se još malo testo podigne, oko 15 do 20 minuta.
Pažljivo preneti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ili oblikovati krug na papiru za pečenje i preneti zajedno na pleh od rerne 30cm X 40cm.
Makazama zaseći testo na svakih 6-7 cm ili kako vi volite.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se još malo testo podigne, oko 15 do 20 minuta.
Uključiti rernu na 175*C da se zagreje. Umutiti jaje i premazati
pecivo,posuti sa braon šećerom a i ne morate i peći oko 40 minuta ili
dok vam fino ne porumeni.
Have a happy Valentine's day, Zoki! I wish you a wonderful night. :)
ОдговориИзбришиThank you so much my dear friend. I wish you happy Valentine Day and enjoy it.Love:))
ИзбришиOdlicno deluje, volim sve sto sadrzi cokoladu :)
ОдговориИзбришиHvala Nataša, onda ćeš voliet i ovo.Topli pozdrav i srećan dan zaljubljenih!!
ОдговориИзбришиHappy Valentine's Day, Zoki! Lovely cake! Really beautiful! :)
ОдговориИзбришиThank you so much my dear TiKi Same wishes for you.Hugs:))
Избриши