понедељак, 16. јун 2014.

Varijacije na temu......Još jedna slana torta

Pre nekoliko nedelja sam pravila jednu slanu tortu po Inkinom receptu sa Coolinarike i svi, koji su je probali su se totalno oduševili
Pravila sam vrlo sličan šareni rolat, koji je oduševio naše goste a pravila sam i rolat od spanaća sa filom, sa kojim se premazivala torta...odlučila sam da ovog puta sastavim ta dva recepta, sa nekim promenama i da napravim tortu....
Naši su se gosti oduševili i sa ovom tortom i od sada će biti malo češće na našem stolu, pa ako hoćete,probajte i na ovaj način. . Dekoraciju sam ostavila istu, jer mi se jako dopala.


Za žutu koru: 3 jaja, 60 g brašna, 45 ml ulja, 1 puna kašika kisele pavlake, 7 g praška za pecivo, 75 g belog masnijeg kravljeg sira

Za crvenu koru: 3 jaja, 60 g brašna, 45 ml ulja, 1 puna kašika kisele pavlake, 7 g praška za pecivo, 3 pune kašike ajvara

Za zelenu koru: 3 jaja, 60 g brašna, 45 ml ulja, 1 puna kašika kisele pavlake, 7 g praška za pecivo, 80 g sitno iseckanog,blanširanog spanaća

Sastojci za fil: 350 g krem sir, 100 g masnijeg feta sir, 100 g rendanog kačkavalja ili ako volite može i baby parmezan ( on ima blaži ukus ), 200 g kisele pavlake, 5 čena belog luka, 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna, 300 g sitno iseckano suhomesnato po izboru, sveže samlevenog bibera
( umesto suhomesnatog se može koristiti dimljeni losos i ja sam htela ovog puta da koristim, ali jedan od gostiju nije voleo dimljeni losos i ako koristite dimljeni losos, umesto peršuna možete koristiti sitno iseckanu mirođiju u fil i za dekoraciju )

Sastojci za dekoraciju: 200 g krem sira, 100 g feta sir, 2 do 3 kašike kisele pavlake

Priprema: Gledajte da su vam sve namirnice sobne temperature.
Pripremite 3 manje zdelice u kojima ćete pripremiti brašno i prašak za pecivo,koje ćete izmešati.
U veću posudu staviti 3 belanca a žumanca staviti u manju zdelicu i tu sipati ulje. Umutiti belanca sa prstohvatom soli i polako dodavati,jedno po jedno žumance,zajedno sa uljem i posle svakog dodavanja žumanca dobro umutiti, dodati kašiku,dobro punu, kisele pavlake i to umutiti, dodati ako je za žutu koru, sir, ako je za crvenu koru, ajvar i ako je za zelenu koru, spanać.
Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve sjediniti sa žicom za mućenje.

Pripremiti pleh, veličine 32cm X 23cm i tri pek papira. Prekriti pleh sa pek papirom a stranice podmazati sa uljem ili sprejom za pečenje.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 12 do 15 minuta ili dok testo ne počne da vam se odvaja od ivice pleha i kora blago porumeni. Ja sam koru sa spanaćem pekla malo duže od ostalih kora.

Pečene kore ostaviti da se potpuno ohlade. Po želji, možete praviti tortu od celih kora, ili kao ja, presekla sam ih na pola ( torta je sa dekoracijom bila malo višlja, ali mi je više odgovarala  da su kore presečene na pola po dužini ) )

Kore možete praviti i od 2 jaja, biće vam  tanja, ako ih pravite od dva jaja, onda smanjite brašno na 40 g i ulje na 30 ml.

Dok se kore hlade, umutiti krem sir, feta sir, kiselu pavlaku, sitno iseckano suhomesnato, sitno iseckan beli luk i peršun i malo sveže samlevenog bibera.
Podeliti na 5 delova ili, ako pravite sa celim korama, fil podeliti na pola.

Na tacnu staviti dovoljno veliku providnu foliju, da možete kasnije da obavijete celu tortu, dok vam stoji u frižideru da se ne suši,i počnite sa  bojom kore koju vi hoćete, ja sam počela sa crvenom korom, premazati sa jednim delom fila, staviti preko žutu koru i opet premazati, staviti koru od spanaća i premazati sa filom i ponoviti sve još jednom. Zadnja kora se ne premazuje. Zaviti sa folijom i ostaviti preko noći u frižider da se svi ukusi spoje.

Ja sam na tortu stavila kutiju sa 12 jaja da je malo pritisne.

Ujutru umutiti sastojke za premzivanje torte i premazati je sa jednim delom a od jednog dela praviti ružice. 

Po želji, možete je posuti sa sitno rendanim kačkavaljem i ukrasiti po vašoj želji...napraviti ružice od šunkarice ili je oblepiti svuda okolo sa kolutovima krastavca ili sitno iseckanim peršunom...izbor je vaš.



Prijatno!!!!!!

8 коментара: