уторак, 21. април 2015.

Jetrena pašteta sa pilećim grudima

Paštetu sam od uvek volela, ali je retko kupujem.
Na Coolinarici sam videla ovaj recept, koji mi se jako dopao. Pre nego što sam počela sa pripremom ove paštete, porvo sam malo "prošvrljala" po internetu, da vidim kako to drugi prave i od svakog sam pokupila po nešto što volim i dobih ovu odličnu paštetu, koju je čak i moj muž jeo i oduševio se.


Sastojci:

450 g pilećih džigerica
200 g skuvanih pilećih grudi
50 g sitno iseckane suve slanine
2 male glavice ljutike ili 1 manja glavica crnog luka
2 veća čena belog luka
100 g pačje ili kokošije masti ( ako nemate ni jedno onda putera )
2 kuvana jaja
3-4 grančice majčine dušice
1 kašika sitno iseckanog peršuna
1 kašika konjaka ili brendija
1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
prstohvat crvene mlevene paprike
pola kašičice mešavine italijanskog začina
ako je potrebno kašika dve supe u kojoj se kuvalo meso
so i biber po ukusu

Priprema:

U šerpu staviti vodu, malo soli ( ako ćete praviti supu dodajte i povrće po vašem izboru ) i pileće grudi i kuvati, dok se meso ne skuva.
Izvaditi meso, ostalo procediti i napraviti supu ili čuvati i koristiti po potrebi.
Meso iseći na komade i ostaviti da se ohladi.

U veći tiganj staviti kokošiju mast ( ja sam sekla delove od pileta na kome ima masnoće i to sam pržila, muž je bpojeo pileće čvarke a mast sam upotrebila za paštetu ) i dodati sitno iseckan crni i beli luk i sitno iseckanu suvu slaninu i pržiti na tihoj temperaturi dok se luk ne uprži.
Za to vreme očistiti pileće džigerice od viška masnoće i svih onih žilica.
Dodati u upržen luk, dodati listiće majčine dušice i pržiti dok džigerica ne pobeli a unutra da je po malo rumeno, znači, ne prepržiti džigericu da bude suva.

 Kad se ohladi, staviti sve to u multipraktik, dodati sve ostale sastojke, pileće grudi, peršun, konjak, sirće,mlevenu papriku, mešavinu italijanskog začina,kuvana jaja i sve samleti u glatku smesu.,probati za so i biber i ako je potrebno, dodati. Ako je pašteta pregusta, dodati kašiku dve supe i samleti još jednom.

Isipati po malo u cediljku i pasirati paštetu kroz nju...ako vam ne smetaju mali komadići, a možda ih u ne bude, onda ne morate ni da je pasirate.

Isipati u zdelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi, sat dva u frižideru.

Ja nisam mogla da čekam da se ohladi, poslužila sam j odmah i posula sam odozgore sa sitno iseckanim peršunom i belčim lukom i malo sveže ljute papričice.

Pašteta se može pripremiti i kao predjelo. Sipati u neku lepu zdelu, otopiti još kokošijeg sala ili putera i preliti preko paštete i ostaviti da se potpuno ohladi.

Liver Pâté se može poslužiti i hladno sa nekim finim krekerima ili na tostiranom baget hlebu.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Wonderful recipe, love the ingredients!
    Hugs,

    Yelena

    ОдговориИзбриши
  2. Uh, ovo ti je odlicno Zoki. Mnogo sastojaka ali garantujem da vrijedi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, moj muž ne voli paštetu ni da vidi očima ali se oduševio sa ovom i pojeli smo je u roku od dva dana,najvažnije je da se zalije odozgore, inaše će promeniti boju. Od srca ti hvala.

      Избриши
  3. Odlična pašteta .Ja volim takve stavri kao i razne terine..više nego da kupim, bar znam šta je tačno u njima

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj kako je ja volim...moj muž kad kupim paštetu neće ni da je pogleda, ove se baš fino najeo.Hvala ti, draga moja.

      Избриши