уторак, 9. јун 2015.

Carski kolač

Pri mojoj poseti Zagrebu moja draga Anka mi je poklonila Burdin Kuvar i Bazarov Kuvar,ima puno lepih recepata i evo jednog iz Bazarovog Kuvara iz 1983 godine. Ja isto ovaj kolač znam i pod imenom Đokina pita....


Sastojci za testo:

600 g brašna
2 jaja
50 g masti
8 g kvasca
150 g sećera
250 ml mleka
korica limuna
vanilla paste ili vanilin šećer

Sastojci za premazati testo:

300 g džema od kajsija ili šipka
10 g kakaoa
100 g šečera
200 mlevenih oraha

i još:

50 g seckanih oraha
2 - 3 kašike džema od kajsija ili šipka

Priprema:

Kvasac potopiti sa toplim mlekom i jednom kašičicom šećera, koju ćete oduzeti od onih 200 g i ostaviti na stranu da naraste.

Umutiti mast sa kašikom šećera ( oduzeti od onih 150g ) i dodati jaja te i njih umutiti sa mašću, dodati nadošli kvasac i na kraju dodati prosejano brašno i umesiti glatko testo. Podeliti testo na 4 lopte. Kalup, veličine 34cm X 22cm podmazati sa mašću ili puterom ( ja koristim sprej za pečenje ) i rastanjiti prvu loptu u koru veličine pleha,staviti je na dno pleha. Džem od kajsija izmešati sa kakaom a mlevene orahe ( ja sam koristila mlevene lešnike ) izmešati sa šećerom. Trećinu količine džema premazati preko kore i posuti sa trećinom mlevenih oraha i šećera. Tako uraditi i sa ostale tri lopte, samo zadnja kora se ne premazuje ni sa čim.

Zagrejati rernu na 180°C i peći oko 30 do 40 minuta ili dok vam blago ne porumeni. Pečen kolač prevrnuti i sad prva kora odozgore treba vam ležati dole a donja kora je okrenuta prema vama. Premazati vruć kolač sa 2 - 3 kašike džema, posuti sa seckanim orasima ( ja sam posula ovog puta sa mlevenim lešnicima ) i ohladiti. Iseći na kocke i poslužiti.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. A tu ide i kvasac, sigurno je interesantan, drugačiji ukus. Jako fini kolačić!

    ОдговориИзбриши
  2. Da, ovo je malo drugačije od onih običnih korica a moraću i njih da uskoro napravim.Hvala.

    ОдговориИзбриши