четвртак, 16. јул 2015.

Orzo salata sa šampinjonima

Ovu salatu možete jesti toplu ili hladnu, posutu feta sirom ili bez. Idealan letnji lagani ručak,koji, ako ne dodajete sir, može biti i postan.


Sastojci:

250 g ne kuvana orzo pasta
pileći temeljac ili voda
1 veća ili 2 manje šargarepe
350 g braon šampinjona a mogu i beli
1 glavica crnog luka
1 do 2 čena belog luka
2 štapića celera
3 - 4 struka mladog luka
po 1 kašika sitno iseckanog bosiljka i peršuna
sok od limuna
ulje
po ukusu so i biber
feta sir a i ne mora

Priprema:

U šerpu sipati pileći temeljac i pustiti da provri i u provreli temeljac, ili vodu, dodati pastu i šargarepu isečenu na kocke i kuvati 8 minuta.
Procediti, isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.

Dok se pasta kuva pripremiti šampinjone. U veći tiganj staviti 1 do 2 kašike maslinovog ulja ( ja koristim od semenki grožđa ) i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast, dodati isečene šampinjone i pržiti dok vam sva tečnost ne uvri, mešajte da vam ne izgori, dodati biber i so, po ukusu. ( ako hoćete dodajte 100 ml belog vina, izgrebite dno tiganja sa varjačom da se svi oni ukusi sjedine sa vinom i kuvati dok vino ne ispari. Ja nisam stavljala vino radi dece, mada bi to izvetrilo ,ali da budem sigurna )

U veliku zdelu sipati oceđenu pastu, dodati šampinjone, sitno iseckan mladi luk, zajedno sa zelenim delom,dodati sitno iseckan još 1 čen belog luka, peršun, bosiljak, celer, posoiliti i pobiberiti po ukusu, dodati limunov sok, prvo dodati polovinu limunovog soka i ako je potrebno, dodati još.
Posuti sa sitno izrendanim sirom, ako ga koristite i poslužite odmah, ili sobne temperature.

Uz ovu salatu možete poslužiti meso sa roštilja ili kao samostalno jelo.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Odlična! Idealna za letnji obrok! Imam je i ja, al je tvoja bogatija... ♥

    ОдговориИзбриши
  2. E ovo je po mom ukusu. Nikad u zivotu nisam probala orzo pa je ovo prava prilika. Potrazicu sutra u prodavnici. Hvala na jos jednom sjajnom receptu

    ОдговориИзбриши
  3. Ja vrlo često koristim orzo pastu i mnogo je volimo...nadam se da ćeti se dopasti. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Sad sam pravila i jela. Fantasticno! Nisam imala orzo pa sam upotrebila Izraelski couscous.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tanya i jako mi je drago da ti se dopalo...kod nas ova vrsta priloga je vrlo često kompletan obrok. Od srca ti hvala.

      Избриши