Nekad nam trebaju neka peciva koja možemo da poslužimo uz meze, meni su ova idealna a od njih se mogu praviti i sendviči.
Sastojci:
600 g hlebnog brašna + 50 g
375 ml toplog mleka
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 žumance
50 ml otopljenog putera ili ulja
1 puna kašičica soli
150 g sitno iseckanog sušenog paradajza i crnih maslinki
pola kašičice mešavine italijanskog začina
pola kašičice mešavine italijanskog začina
Priprema:
Prosejati brašno i u vanglicu staviti pola kg brašna a ostatak staviti sa strane za doradu testa.
U toplo mleko staviti kvasac, šećer i kašiku brašna,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U brašno napraviti udubljenje, dodati so,nadošli kvasac i blago umućeno žumance i zamesiti testo, ako je testo previše meko i lepljivo, dodavati brašno i na kraju umesiti ulje u testo, kad je ulje umešeno u testo tek onda dodati sitno iseckan sušeni paradajz i sitno iseckane maslinke...venčići se mogu napraviti i bez dodatka sušenog paradajza i maslinki. ( ja sve ovo radim sa mikserom, samo na kraju domesim testo rukama )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti testo na loptice oko 100 g težine ili ako hoćete može i manje, onda ćete imati više venčića.
Svaku kuglicu rastanjiti u valjčić oko 15cm dužine, zavezati u čvor i delovi koji vam vise zaviti okolo u venčić.
Napravljene venčiće staviti na pleh, ( trebaće vam dva pleha ) pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da vam venčići narastu.
Od ovog testa možete napraviti i upleten hleb od 3 pletenice, ako hoćete veći hleb, a ako hoćete, možete napraviti i dva tri manja upletena hleba.
Narasle venčiće premazati sa umućenim belancetom, posuti sa susamom,peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam venčići ne porumene.
Ostaviti 5 minuta da se ohlade, preneti ih na žicu i ostaviti još malo da se ohlade.
Venčiće možete poslužiti za večeru sa jogurtom i sirom ili praviti sendviče od njih.
Prijatno!!!!
U toplo mleko staviti kvasac, šećer i kašiku brašna,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U brašno napraviti udubljenje, dodati so,nadošli kvasac i blago umućeno žumance i zamesiti testo, ako je testo previše meko i lepljivo, dodavati brašno i na kraju umesiti ulje u testo, kad je ulje umešeno u testo tek onda dodati sitno iseckan sušeni paradajz i sitno iseckane maslinke...venčići se mogu napraviti i bez dodatka sušenog paradajza i maslinki. ( ja sve ovo radim sa mikserom, samo na kraju domesim testo rukama )
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti testo na loptice oko 100 g težine ili ako hoćete može i manje, onda ćete imati više venčića.
Svaku kuglicu rastanjiti u valjčić oko 15cm dužine, zavezati u čvor i delovi koji vam vise zaviti okolo u venčić.
( slike izrade su od jednog drugog peciva )
Od ovog testa možete napraviti i upleten hleb od 3 pletenice, ako hoćete veći hleb, a ako hoćete, možete napraviti i dva tri manja upletena hleba.
Narasle venčiće premazati sa umućenim belancetom, posuti sa susamom,peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam venčići ne porumene.
Ostaviti 5 minuta da se ohlade, preneti ih na žicu i ostaviti još malo da se ohlade.
Venčiće možete poslužiti za večeru sa jogurtom i sirom ili praviti sendviče od njih.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар