уторак, 14. јул 2015.

Pileći gulaš na španski način


Malo da se prošetamo i po Španiji, zemlji, koju bih jednog dana htela da vidim...Ko zna možda mi se ta želja i ostvari.



Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1 celo pile,istranžirano
450 g chorizo ili bilo koja pikantna kobasica
1 kg mladog krompira
1 glavica luka
4 čena belog luka
1 manja konzerva paradajza u komadićima ( 400 g )
180 g crnih maslina
1 kašičica sušenog origana
izrendana korica od 1 pomorandže
1 lovorov list
po ukusu so, biber ( suvi začin ) malo ljute mlevene paprike i pola kašičice dimljene paprike
400 ml vode ili pilećeg temeljca

Priprema:

Oprati pile i istranžirati ga.
U veću i dublju šerpu, koju možete staviti u rernu, sipati dve kašike ulja i svako parče mesa, sa strane gde je kožica protrljajte u ulje i poređati sve parčiće mesa na dno šerpe.

Oprati dobro mlad krompir,preseći na pola i dodati u šerpu, kobasicu oprati i iseći na kolutove i njih dodati u šerpu.
Luk iseći na veće kocke a beli luk iseći na pola, ako su veći čenovi, ako su manji staviti ih cele i sve to posuti preko krompira i posuti sa izrendanom pomorandžinom koricom.
Preko toga sipati paradajz iz konzerve,posuti sa maslinkama, dodati lovorov list i začine koje vi volite,oregano, pobiberiti i posoliti po ukusu.
Preliti sa 400 ml vode ili pilećeg temeljca i poklopiti.

Staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200°C i peći oko sat,otkriti i peći još 15 minuta do pola sata, da dobijete lep gust sos.


Poslužiti sa kuvanim pirinčem ili pastom po vašem izboru.


8 коментара:

  1. Zvuci fenomenalno; chorizo je super za dati ukus...a tu su i masline, krompir....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Jasna....ja je volim jer mi je baš onako pikantna po našem ukusu. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. E super, često dobijem domaću piletinu od svekrve, sada ćemo morati isprobati nešto novo, čini mi se ukusno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, ja volim špansku kuhinju a preporučujem ti ovo da isprobaš, bićete oduševljeni onoliko koliko i mi. Topli pozdra.

      Избриши
  3. Ovo je izvanredan recept. Mogu misliti kako izgleda s domaćim piletom (zavidim jako Nataši), Čak sam sigurna da to jelo tada izgleda potpuno drukčije

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Damira, otkrila sam jednu farmu, nedaleko od naše kuće na kojoj sami gaje koke i piliće i prodaju jaja i obećali su me zvati kad budu klali, neće ih imati puno ali nekoliko komada, joj jedva čekam...a domaća jaja su im božanstvena,kupuh 60 komada ali kod mene ne traju dugo, pa ću opet da idem.

      Избриши