недеља, 12. јул 2015.

Pampuski

Testo od kog možete praviti što god vam je volja...moji momci i ja se razvalismo jedući...pojelo se u rekordnom roku, probajte i vi, možda će vam se dopasti.
Prvo sam videla sliku ovog recepta i oduševila me je i onda sam zamolila Liljanu da napiše recept za ovo pecivo....


Sastojci:

700 g brašna
200 ml kefira ili tečnog jogurta
150 ml tople vode
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
3 velika jaja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli ili po ukusu

i još:

100 ml ili manje ulja

Za preliv:

75 g slanog putera 
5-6 čena pasiranog belog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac, kašičicu šećera i 1 kašiku brašna, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno i oduzeti oko 100 g. dodati so, kefir, jaja i nadošli kvasac i zamesiti testo.( ja testo mesim mikserom )
Dodavati po malo preostalog brašna i mesiti dok ne dobijete meko i glatko testo.
Testo će biti bolje što ga više mesite. Ovo testo kad je bilo umešeno imalo je plihove po sebi, što znači da je bilo dobro umešeno.

Oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja,vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne.

Naraslom testu,koje će biti kao penica kad ga isipate na radnu površinu razvući krajeve i samo preklopiti preko testa.

Ja sam od ovog testa pravila pampuski i kiflice.

Podeliti testo na pola, od jedne polovine kidati testo, oblikovati u loptice.
Svaku lopticu umočiti u ulje i ređati u kalup oko 23cm veličine, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Od celog testa možete praviti samo pampuski, onda vam treba mnogo veća tepsija, prečnika 30 cm.


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da naraste.
Naraslo testo peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam, se lepo ne zarumeni.
Dok se testo peče, otopiti puter i izmešati sa sitno iseckanim peršunom i pasiranim, ili sitno iseckanim, belim lukom.

Vruće pecivo preliti sa masom od putera i belog luka, ostaviti oko 5 minuta u kalupu i onda izvaditi i ostaviti na žici da se prohladi.

Poslužiti uz neko jelo ili uz suvomesnato i sir za zakusku.


Od druge polovine sam pravila kiflice.

Podeliti testo na 4 dela i svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj površini,u veličini plitkog tanjira  ( ja umesto brašna koristim gustin, mnogo mi je bolje )

Tri dela premazati sa mašću ili puterom, staviti jednu na drugu i na kraju prekriti sa četvrtom jufkom, koju ne premazujemo.
Podviti ivice jufki ispod zadnje i ako hoćete, da vam je lakše da rastanjite testo, staviti tako pripremljeno testo u frižider na kratko, da mast malo očvrsne.

Rastanjiti testo u što veći krug možete, podelite na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike i ako hoćete možete ih puniti sa krem sirom ili ih ostaviti prazne a mogu da budu punjene i sa nutelom ili nekim gustim džemom. ( ako nemate gusti džem možete izmešati džem po izboru sa mlevenim orasima ili lešnikom )


Rastanjeno testo premazati sa mašću ili otopljenim puterom i uvijati kiflice.


Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da narastu.
Peći ih u već zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumene.

Po želji, možete i njih premazati sa otopljenim puterom i pasiranim belim lukom,pomešano sa sitno iseckanim peršunom.


Lile, još jednom, od srca ti hvala na odličnom receptu za ova peciva.

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Zoki, mene raduje sto si obratila paznju na to sto ja pisem i radim, a tek ovaj fakt ovde koji vidim kako si sve lepo uradila... sta vise reci osim da sam ti zahvalna. Testo je zaista predobro da bi palo u zaborav! Pozdrav tebi i tvojoj porodici, uzivajte...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lile, tebi od srca hvala i ja sam tebi veoma zahvalna za ove divne recepte. Ljubim te i grlim...

      Избриши