Testo od kog možete praviti što god vam je volja...moji momci i ja se razvalismo jedući...pojelo se u rekordnom roku, probajte i vi, možda će vam se dopasti.
Prvo sam videla sliku ovog recepta i oduševila me je i onda sam zamolila Liljanu da napiše recept za ovo pecivo....
Sastojci:
700 g brašna
200 ml kefira ili tečnog jogurta
150 ml tople vode
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
3 velika jaja
1 kašičica šećera
1 kašičica soli ili po ukusu
i još:
100 ml ili manje ulja
Za preliv:
75 g slanog putera
5-6 čena pasiranog belog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna
Priprema:
U toplu vodu staviti kvasac, kašičicu šećera i 1 kašiku brašna, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno i oduzeti oko 100 g. dodati so, kefir, jaja i nadošli kvasac i zamesiti testo.( ja testo mesim mikserom )
Dodavati po malo preostalog brašna i mesiti dok ne dobijete meko i glatko testo.
Testo će biti bolje što ga više mesite. Ovo testo kad je bilo umešeno imalo je plihove po sebi, što znači da je bilo dobro umešeno.
Oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja,vratiti u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo podigne.
Naraslom testu,koje će biti kao penica kad ga isipate na radnu površinu razvući krajeve i samo preklopiti preko testa.
Ja sam od ovog testa pravila pampuski i kiflice.
Podeliti testo na pola, od jedne polovine kidati testo, oblikovati u loptice.
Svaku lopticu umočiti u ulje i ređati u kalup oko 23cm veličine, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Od celog testa možete praviti samo pampuski, onda vam treba mnogo veća tepsija, prečnika 30 cm.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da naraste.
Naraslo testo peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam, se lepo ne zarumeni.
Dok se testo peče, otopiti puter i izmešati sa sitno iseckanim peršunom i pasiranim, ili sitno iseckanim, belim lukom.
Vruće pecivo preliti sa masom od putera i belog luka, ostaviti oko 5 minuta u kalupu i onda izvaditi i ostaviti na žici da se prohladi.
Poslužiti uz neko jelo ili uz suvomesnato i sir za zakusku.
Od druge polovine sam pravila kiflice.
Podeliti testo na 4 dela i svaki deo rastanjiti na pobrašnjenoj površini,u veličini plitkog tanjira ( ja umesto brašna koristim gustin, mnogo mi je bolje )
Tri dela premazati sa mašću ili puterom, staviti jednu na drugu i na kraju prekriti sa četvrtom jufkom, koju ne premazujemo.
Podviti ivice jufki ispod zadnje i ako hoćete, da vam je lakše da rastanjite testo, staviti tako pripremljeno testo u frižider na kratko, da mast malo očvrsne.
Rastanjiti testo u što veći krug možete, podelite na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike i ako hoćete možete ih puniti sa krem sirom ili ih ostaviti prazne a mogu da budu punjene i sa nutelom ili nekim gustim džemom. ( ako nemate gusti džem možete izmešati džem po izboru sa mlevenim orasima ili lešnikom )
Rastanjeno testo premazati sa mašću ili otopljenim puterom i uvijati kiflice.
Pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti da narastu.
Peći ih u već zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumene.
Po želji, možete i njih premazati sa otopljenim puterom i pasiranim belim lukom,pomešano sa sitno iseckanim peršunom.
Lile, još jednom, od srca ti hvala na odličnom receptu za ova peciva.
Prijatno!!!!
Zoki, mene raduje sto si obratila paznju na to sto ja pisem i radim, a tek ovaj fakt ovde koji vidim kako si sve lepo uradila... sta vise reci osim da sam ti zahvalna. Testo je zaista predobro da bi palo u zaborav! Pozdrav tebi i tvojoj porodici, uzivajte...
ОдговориИзбришиLile, tebi od srca hvala i ja sam tebi veoma zahvalna za ove divne recepte. Ljubim te i grlim...
Избриши