недеља, 05. јул 2015.

Punjene krmenadle

Ima li da neko ne voli krompir i meso? Nema....ovo je idealno jer je sve u jednoj krmenadli sa finim umakom od šampinjona....za nedeljni ručak.


Sastojci:

4 krmenadle oko 2cm debele ( 1 krmenadla po osobi je dovoljna )
2 osrednja krompira
50 g sitno izrendana mozzarella
30 g izrendan gouda,emmental ili listići provolone sira
po ukusu začini; biber, so, mešavina suvih začina,beli luk u prahu
2 kašike brašna
2 kašike otopljenog putera
malo ulja ili masti za prženje
Sastojci za umak od šampinjona:
250 g šampinjona ili baby bella ( braon šampinjoni )
nekoliko grančica majčine dušice
60 g brašna
2 manje ili 1 veća glavica crnog luka
4 čena belog luka
750ml temeljca ili vode
150 ml belog vina
biber,so, suvi začin, mešavina italijanskog začina

Priprema:

Krmenadle oprati i odstraniti višak masnoće, onoliko koliko možete i svaku krmenadlu raseći na pola do koske, da napravite "džepove" i pažljivi ih malo "istući".
Pobiberiti, blago posoliti i utrljati u njih malo suvih začina i beli luk u prahu.
Pokriti ih i ostaviti u frižideru sat vremena ili preko noći.

Krompir oljuštiti i iseći na "mandolini" što tanje možete i osušiti kuhinjskom krpom ili papirom.
Dodati 1 kašiku otopljenog putera,izrendane sireve,pobiberiti i posoliti i sve izmešati.
Ja sam, koristila listiće provolone sira i izrendan gouda sir.
Listiće sam stavila prvo na stranice mesa i onda uzimala hrpicu krompira,izmešanog sa sirom i začinima.


Kad ste napunili meso, zaklopite sve zajedno i pomoću čačkalice zatvorite krmenadle.


U tanjir sipati brašno i svaku krmenadlu uvaljatu u brašno i istresti višak.


U veći tiganj sipati ulje i 1 kašiku putera ( ja sam koristila pačiju mast ) i svaku napunjenu krmenadlu kratko proprđiti,samo da dobije boju. ( moje su krmenadle bile velike i morala sam to uraditi iz dva puta )

Propržene krmenadle staviti u pekač.
Na tom istom ulju, na kom ste propržili krmenadle i ako je potrebno, dodati još malo i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti da omekša, dodati beli luk i isečene šampinjone na malo deblje listiće i izdinstati dok tečnost, koju su šampinjoni ispustili, ne uvri,dodati grančice majčine dušice i belo vino i dinstati dok vino skoro ne uvri.
Dodati brašno, i začine po ukusu i propržiti vrlo kratko, naliti sa vodom ili temeljcem i mešajte sa žicom da rastvorite sve grudvice.
Kuvati sve zajedno dok se malo ne zgusne. ( probajte da li je potrebno nešto od začina )
Preliti preko krmenadli.


Poklopiti ili zatvoriti sa alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko sat vremena zadnjih desetak minuta otklopiti da se zapeče.

Poslužiti sa zelenom salatom.


Ovako napunjene krmenadle možete napraviti i bez umaka i prethodnog prženja.
Napuniti ih i staviti u pekač, koji ste premazali sa malo putera ili ulja,premazati krmenadle sa ostatkom otopljenog putera i peći ih u rerni oko 45 do 50 minuta.

Prijatno!!!!

2 коментара: