понедељак, 20. јул 2015.

Piletina sa Bliskog Istoka

Baš mi se sviđaju ovi ukusi Bliskog Istoka.....


Sastojci:

Sastojci za marinadu:

oko 1 kg pilećih grudi ili odkoštanih pilećih karabataka bez kožice
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica mlevene crvene paprike
250 ml gustog grčkog jogurta
pola kašičice kumina
na vrh noža cimeta
1 kašičica ili po ukusu,ljute tučene paprike
izrendana korica 1 limuna
2 kašike sveže isceđenog limunovog soka
1 do 2 kašičice ili po ukusu, soli
pola kašičice bibera
4 do 5 čena pasiranog belog luka

Sastojci za basmati pilav:

250 do 375 ml basmati pirinča
50 putera
1 mala glavica sitno iseckanog crnog luka
1/2 kašičice kurkume
pola kašičice kumina
1/4 kašičice cimeta
2 čena pasiranog belog luka
500 ml pilećeg temeljca ili vode
1 kašičica ili po ukusu, soli
1/4 kašičice bibera
50 g suvog voća ( suvo grožđe, sitno iseckane kajsije,suve ribizle )
25 g isečenog na listiće i pečenih badema

Priprema:

Piletinu ( sa mesom od karabatka je mnogo lepše, jer nije puno suvo kao što je belo meso, ali moji momci jedu samo belo meso i ovde je korišćeno belo meso ) očistiti od viška masnoće, oprati i osušiti. Iseći na kocke, oko 2.5 x 2.5cm veličine i nabosti na štapiće, koje ste prethodno potopili u hladnu vodu i ostavili da odstoji oko sat vremena.

Sve sastojke za marinadu staviti u jednu veću zdelu i sve dobro izmešati.
Začine možete da korigujete po vašem ukusu.
Pripremljene pileće ražnjiće staviti na pleh, koji ste prekrili sa alu folijom, i premazati sa marinadom svuda po njima.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti u frižider najmanje 8 sati ili najbolje preko noći da odstoji u marinadi.

Zagrejati roštilj ( to je posao mog muža ) na osrednje jaku vatru.
Uzeti nekoliko kuhinjskih papira, umočiti u ulje i dobro istrljati žice roštilja, da vam se meso ne zalepi.
Peći oko 10 do 15 minuta,povremeno ih okrećući.


U međuvremenu napraviti pilav ( oni to zovu pilaf ) od basmati pirinča.

Pirinač sipati u cediljku i dobro isprati sa hladnom vodom.

U šerpu staviti puter, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša, ali pazite, ne sme da požuti,oko 4 minuta i stalno mešajte.
Dodati, pasirani beli luk,cimet, kumin i kurkumu i pržiti dok beli luk ne zamiriše, stalno mešajući.
Dodati opran i oceđen pirinač i pržiti, stalno mešajući, oko 2 do 3 minuta.
Naliti sa vodom ili temeljcem,dodati so i biber i pustiti da provri, kad je provrelo, smanjiti temperaturu na najmanje, poklopiti i tiho kuvati oko 15 do 18 minuta.
Skloniti sa ringle, posuti sa sitno iseckanim suvim voćem,ali ne mešati i poklopiti, ali ne potpuno,ostaviti malo otvoreno i neka tako stoji još 10 minuta.
Posuti sa bademima, rastresti pirinač sa viljuškom i poslužiti toplo.


6 коментара:

  1. Puno divnih , aromaticnih zacina; mora biti jako ukusno!

    ОдговориИзбриши
  2. divna ideja za pileće belo meso..upisujem u recepte koje ću sigurno da pravim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Kato i nadam se da će se i vama dopasti.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. predivna izvedba I predivan recept Milice... uzivajte u ovako dinom rucku I divnom ambijentu...

    ОдговориИзбриши