петак, 31. јул 2015.

Patlıcanlı Böreği - Aubergine/Eggplant Borek

Davno sam pravila pitu sa plavim patlidžanom i juče naletim na ovaj recept na blogu Engleskinje koja živi u Turskoj i koja ima dosta interesantnih recepata, dopali su mi se sastojci i naravno da sam morala da je isprobam.Ona ih je pravila u obliku paketića a ja sam se malo igrala sa korama za pitu i pravila ih u obliku dagnji.Ovo se može praviti urolano u rolat ili kao slagana pita,izbor je vaš.


Sastojci: 500 g kora za pitu, 1 kg plavog patlidžana, 300 g mlevenog telećeg ili junećeg mesa, 1 velika ili 2 manje glavice crnog luka, 1 ljuta paprika, 2 oljuštena paradajza, 2 čena belog luka, 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna, po ukusu začini; so, biber, suvi začin, 3 kašike ulja

Za premazivanje kora: 3 jaja, 175 ml tečnog jogurta, 50 ml ulja, prstohvat soli

Priprema: Prvo pripremiti fil:
Ja sam imala 1 ogroman plavi patlidžan, vi možete kupiti nekoliko manjih. Oprati ih i odseći im vrh.
Spravicom za ljuštenje oljuštiti patlidžan samo na 4 mesta, što znači, oljuštiti jednu trakicu, pa preskočiti,što znači ostaviti koricu, pa opet oljuštiti koricu pa ostaviti, tako da patlidžan bude šaren.
Iseći na kolutove oko 1cm debljine ili uzdužno, šta god vam je lakše, posoliti i ostaviti oko 15 minuta da ispusti gorčinu.
Svaki komad isprati sa hladnom vodom i osušiti kuhinjskim papirom.
Iseći na kockice oko 1cm X 1cm i ostaviti na stranu.

U širi i dublji tiganj sipati 3 kašike ulja i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga na osrednjoj temperaturi dok ne omekša i postane staklast.
Dodati sitno iseckanu ljutu papriku, paradajz, koji ste prethodno oljuštili i ocedili od semenki i sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok beli luk ne zamiriše.
Dodati mleveno meso i pržiti zajedno sa lukom dok meso ne pobeli i onda dodati iseckan plavi patlidžan.
Pržiti sve zajedno dok se patlidžan ne uprži i postane mekan, ali pazite da ga ne prepržite da se raspada i postane gnjecav.
Na kraju, pobiberiti, posoliti, dodati suvi začin,koji vi koristite i sitno iseckan peršun.Sve promešati i ostaviti na stranu da se ohladi.

U zdelu, sa žicom umutiti jaja,dodati jogurt ( ja sam koristila kefir ) a ako nemate tečni jogurt koristite 125 ml gustog jogurta i 65 ml mleka i izmešati, dodati ulje i so i sve sjedinite zajedno.

Kore za pitu premazati sa dve do tri kašike masom od jaja i ako su vam kore okrugle a manje, preseći ih na pola a ako su četvrtaste preseći ih tako da dobijete 4 trougla.
Svaki premazan trougao od najkraćeg ugla gurati prema gore, da se naboraju i stranice povući prema vama i gledajte da preklopite unutrašnje ivice, da vam fil ne bi iscure, sipati po jednu kašiku fila i preklopitidonje krajeve i onda preklopiti i spoljne strane i zaviti kao sarmu, kad dođete do kraja, samo ih preklopiti preko naboranog zadnjeg dela.
Ređati ih u pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Kad ste završili sa motanjem, umutiti jedno jaje i premazati pitice, posuti sa susamom i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Pečene pitice staviti na žicu i ohladiti oko 15 minuta.
Poslužiti ih tople sa jogurtom ili hladnim pivom.

Ako ovu pitu pravite slaganu, podeliti kore na pola, svaku koru premazati sa masom od jaja i prvu polovinu naslagati jednu na drugu u pleh,sipati fil i rasporediti svuda po korama i onda isto uraditi i sa drugom polovinom kora, na kraju premazati sa jajetom,posuti sa susamom i peći dok vam ne porumeni. iseći na kockice i poslužiti.
Ako je pravite kao rolat onda koristiti 3 kore, premaite svaki jednu i fil podeliti na 4 dela ( mi imamo u pakovanju po 12 kora ), staviti fil na početku rolata i zamotati kao i svaku drugu pitu.
Premazati sa umućenim jajetom i posuti sa susamom.


Prijatno!!!!!

14 коментара:

  1. Obožavam tursku kuhinju....sa kog bloga si preuzela recept...pozdrav!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Snežana,link je na prijatno, inače nnu možeš da nađeš u mojim omiljenim blogovima sa desne strane, redovno je pratim i volim njene recepte.Ova pita je fenomenalna.Hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Zoki, imam je u svojim favoritima od prošle godine...mislila sam da imaš neki novi blog a vezan za tursku hranu....pozdravljam te puno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam samo ove pitice motala drugačije a ideju sam videla na FB i svakom bih ih preporučila jer su izuzetno ukusni.Pozdrav.

      Избриши
  4. Прекрасна рецепта :)
    Ето и моите :
    http://beautiful-danito.blogspot.com/2015/08/eggplant-borek.html

    ОдговориИзбриши
  5. От сърцето ми благодаря ви и ще ви позволи здраве.
    Сърдечни Поздрави

    ОдговориИзбриши
  6. Зори, това е прекрасно! Ще го направя непременно! Благодаря ти за вкусната идея.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Благодарим ви , скъпи ми Йоли и просто очакваме да ви харесва идеята . Ми хареса и разбира се , че трябва да се направи пай така ... следващия път ще направя една сладка баница и по този начин. С уважение и да се насладят на красивата лятно време . Прегръдка за теб

      Избриши
  7. Уау, просто невероятни! Поздравления за чудесната рецепта, Зори!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. От сърцето ви много и се радвам, че мога да ти и този начин на вземане ви покажа bureka.Pozdrav

      Избриши
  8. Pravila sam danas bundevaru (http://katinspajz.blogspot.rs/2015/10/bundevara.html) ovaku slažući kore. Deca su bila apsolutno oduševljena. Hvala za ideju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Kato i oduševili su me mali paketići...ja ću u ponedeljak da pravim jabukovaču na ovaj način. Topli pozdrav.

      Избриши