петак, 10. јул 2015.

Pečeno povrće i riba by Jamie Oliver

Ja nisam baš neki ljubitelj Jamijevih recepata, pojma nemam zašto, ali mi se ovaj recept ( a ima ih još nekoliko koje sam isprobala i koje ću tek da isprobam ) dopao...Može da vam bude odličan ručak za vreme posta ili kad hoćete da se odmorite od mesa.


 Sastojci:

600 g mladih večih krompira
1 velika glavica komorača ( fennel )
morska so i svež samleven biber
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka
15 g putera isečenog na manje kockice
maslinovo ulje
4 X po 120 g fileta divljeg salmona
1 kašika sitno iseckane nane / mente
izrendana korica od 1 limuna

Priprema:

U dublju šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
Izribati krompir, ali ne ljuštiti ga i iseći ga na polovine po dužini.
Komorač oprati i odstraniti spoljne listove i odstraniti gornji deo ( sačuvati za dekoraciju ili za povrtni temeljac ), iseći na pola pa onda svaku polovinu na još 3 ili 4 dela.
Kad je voda provrela staviti krompir i komorač i kuvati 6 minuta, od momenta kad je ponovo provrelo.
Ocediti od vode i vratiti nazad u šerpu, poklopiti je i ostaviti da povrće odstoji u toploj šerpi još 1 minut.
Sipati na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje, dodati kockice putera, preliti sa malo maslinovog ulja,pobiberiti i posoliti, posuti sa polovinom iseckanog peršuna i sitno iseckanim belim lukom ( ostaviti vrlo malo sa strane ) i sve dobro izmešati.( ja sam dodala i pola kašičice mešavine italijanskog začina )


Zagrejati rernu na 220°C i peći 30 minuta.

Dok se povrće peče, pripremiti filete ribe.
Oprati ih i osušiti.
Kožicu zaseći oko 1cm dubine na nekoliko mesta, ovo će pomoći da se više mirisi sjedine sa mesom ribe i da se brže ispeku.
Napuniti sa peršunom, malo belog luka i nane svaki deo koji ste zarezali na koži ribe,posoliti i pobiberiti.


Kad je krompir dobio lepu zlatnu boju, izvaditi iz rerne ( Jamie je posuo sa rendanim parmezanom, ja nisam ) staviti ribu,da je koža okrenuta prema gore, posuti sa izrendanom koricom limuna i preliti sa malo maslinovog ulja i vratiti nazad u rernu i peći još 10 minuta ( vreme pečenja puno zavisi od debljine filea, moji su bili tanji i ja sam ih pekla 5 minuta )

Pečeno povrće i ribu premestiti u oval, posuti sa sitno iseckanim lišćem od komorača, staviti kolutove limuna i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Izgleda super. Mnogo volim ribu sa krompirom, ali rijetko spremam.

    ОдговориИзбриши
  2. Jasna, da smo bliže mogle bi da menjamo ručkove, ovako...samo da gledamo.

    ОдговориИзбриши