Sećam se ovog recepta od Davida Lebovitz-a da sam ga videla, dok kod nas trešnje još nisu ni počele da rumene i obećala sam sebi, kad dođe vreme da ću ovaj recept obavezno da isprobam.
Za mene ovo više liči na liker nego na vino, ali je količina šećera jako mala, tako da nisam baš pametna kako ovo nazvati, likerom ili vinom.
Naš komšija ima trešnju u dvorištu, neka je sitna sorta, ali meni nije važan plod, meni su trebali listovi i zamolim ga za listove i naravno, čovek mi dozvoli da uberem listove.
Pošto već imamo tradiciju na Coolinarici da svakog meseca, kad se izabere Cool Chef kuvamo po njenim receptima, ovog puta ne kuvamo več ćemo nazdraviti sa njom sa nekim pićem, ja sam izabrala ovo aromatično vino / liker da joj nazdravim...pa živela ti nama, draga Ljiljana i neka ti je srećno chefovanje!!!!
Pošto već imamo tradiciju na Coolinarici da svakog meseca, kad se izabere Cool Chef kuvamo po njenim receptima, ovog puta ne kuvamo več ćemo nazdraviti sa njom sa nekim pićem, ja sam izabrala ovo aromatično vino / liker da joj nazdravim...pa živela ti nama, draga Ljiljana i neka ti je srećno chefovanje!!!!
Sastojci:
60 trešnjinih listova
1 l nekog slađeg vina
125 ml votke
150 do 200 g šećera
12 zrna crnog bibera
limunova korica
1 zvezda anisa
nekoliko slomljenih koštica trešnje i kajsije
štapić cimeta
Priprema:
Listove trešnje oprati i osušiti.
U veću teglu staviti listove trešnje, sipati vino i votku, dodati šećer,slomljene koštice trešanja, koricu limuna,zvezdu anisa,zrna biberai i štapić cimeta i sve dobro izmešati da se šećer otopi.
Držati na tamnom mestu i svaki dan protresti teglu da se šećer otopi.
Posle nedelju dana otvoriti teglu, može i posle 5-6 dana, za one koji ne vole jak ukus začina, probati i ako je po vašem ukusu, procediti kroz filter za kafu, ako mislite da nije dovoljno ni posle 7 dana, ostavite još nekoliko dana pa probajte opet.
Ovako pripremljeno vino može trajati godinu dana ako ga čuvate u frižideru.
Prijatno!!!!
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.
Izgleda divno; negdje sam citala da su listovi visanja i tresanja ljekoviti.
ОдговориИзбришиHvala Jasna...znam da se od peteljki prave čajevi a ovo prvi pur pravim i zaista se brzo napravi a dobije se odlično piće...idealno za Božićna i Novogodišnja darivanja,lep poklon a jeftin.
ОдговориИзбришиgreat post, the wine looks amazing
ОдговориИзбриши- www.angelavissers.com
Thank you.
ИзбришиJako zanimljivo! Ima predivnu boju i naravno kao i uvijek prelijepo prezentovano da mami sa slika.
ОдговориИзбришиHvala Gordana. Liker je izuzetno lep i mirišljav a veoma jeftin da se napravi i gotov je za samo nedelju dana. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиMeni je ovo baš zanimljivo. Kad sam pogledala sliku, nije mi bilo jasno od kuda boja. Super je što može dugo trajati
ОдговориИзбришиHvala Ingrid....sa malo truda se može dobiti odličan likerčić i meni je ovo super za Božićne ili Novogodišnje poklone. Topli pozdrav.
Избриши