петак, 3. март 2017.

Marokanski povrtni đuveč

Gledam da tokom nedelje ne jedemo meso bar nekoliko puta , ne uspem uvek, ali se trudim. Kod nas su prodavnice pune voća i povrća sa svih strana sveta i zašto to ne iskoristiti.


Sastojci: oko 600 g muškatne tikve,1 osrednja glavica crnog luka, isečena na kockice,2 do 3 šargarepe,
2 korena paškanata,1 konzerva od 450 g nauta / slanutka,oko 800 g paradajza iz flaše ili seckanog iz konzerve,oko 5 do 6 suvih smokvi ili kajsija,30 ml maslinovog ulja,375 ml povrtnog temeljca ili vode ?,1 puna kašika Ras el Hanout začina,pola kašičice kurkume,1/4 do 1/ 2 kašičice ljute tučene paprike,po ukusu so i biber,1 do 2 lista lovora,4 čena krupnije sečenog belog luka,
Sastojci za pirinač:oko 200 g pirinča dugog zrna,prstohvat šafrana,po ukusu so,
i još:seckan peršun

Priprema: Prvo pripremiti svo povrće.Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i iseckati na kockice oko 2cm veličine.Ostaviti na stranu.Šargarepu / mrkvu, očistiti i iseći na kockice.Paškanat očistiti i i njega iseći na kockice.Naut / slanutak isipati u cediljku i dobro isprati pod mlazom hladne vode.Luk očistiti i iseći na kockice.

U veći i dublji tiganj sipati dve kašike maslinovog ulja, zagrejati i staviti svo povrće odjednom i pržiti da povrće vrlo malo porumeni, mešajte i pazite da vam ne izgori.Dodajte začine, naut / slanutak,iseckane smokve ili suve kajsije, paradajz ( ja sam koristila seckani paradajz koji nije imao puno soka i dodala sam 375 ml temeljca, ako vaš paradajz ima više soka onda sipati manje temeljca ) i povrtni temeljac i pustiti da sve provri.

Kad je provrelo, uzeti vatrostalni pekač, koji ima poklopac ( ovo treba da se peče u posudi tajin, ja nisam mogla moj da nađem, mrzelo me je da sve vadim iz ostave pa sam koristila zemljanu posudu sa poklopcem ) i isipati sve u posudu.Staviti u rernu poklopljeno i uključiti na 165°C i peći oko sat do sat i po dok se sve lepo ne ukrčka.


Pred kraj pečenja, pripremiti pirinač. Ja volim pirinač dugog zrna, jer mi je više rastresit a ko hoće, može da pripremi couscous.Pirinač isprati i staviti u vodu da se kuva ( umesto vode možete da koristite i povrtni ili pileći temeljac ) dodati soli i prstohvat šafrana i kuvati dok se pirinač ne skuva i upije svu vodu.Rastresti viljuškom pre služenja.Sipati u tanjir pirinač, ili couscous preko ili pored sipati đuveč, posuti sa sitno iseckanim korijanderom ili peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!

7 коментара:

  1. Zvuci primamljivo. Koji su sastojci Rasel Hanout zacina? Ne vjerujem da to mogu naci u Finskoj, ali mozda nadjem nesto slicno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sanja, sravila sam link za recept kako da napraviš sama začin, jer ja ga nisam kupila, već napravila sama...probaj, možda ti se i dopadne.
      Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Анониман3. март 2017. 01:48

    Postoje i kod nas dani bez mesa. Svake nedelje bar jedan.Da se ja pitam bilo bi ih više. Naročito kad nam je bašta puna svežeg povrća , začinsko bilje se razbujalo. Ali imam ovog karnivora, koji to jede ali ne smatra glavnim jelom. A ovaj djuveč je tako fin!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Voli i moj muž meso, ali jede i kad je bez mesa. Ja sam nekoliko puta predlagala da izbacimo meso iz ishrane, ali se on ne slaže,tako da ga jedemo. Ti spremi ono što volite bez mesa a njemu samo dodaj prče mesa sa strane. Pozdrav.

      Избриши
  3. Zapravo je i zdravo napraviti jela bez mesa da se tijelo očisti.Super je i isprobat cu.

    ОдговориИзбриши