уторак, 23. октобар 2012.

Kroasani



Za 100-ti recept na mom blogu izabrala sam ovaj recept za vas, koji vam od srca poklanjam




Sastojci:

900 g + kašika dve brašna za hleb
225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
300 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
300 g smrznutog putera
1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
semenke po ukusu
1 jaje,za premazivanje

Priprema:

Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.

Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac.

Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu.

Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti.

Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene  jufkice staviti na čisti stolnjak.

Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki.

Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela.Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).

Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas.


Naređati kroasane na pleh postavljen papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata.


Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.





Kroasane možete zamrznuti pre pečenja,tako što ćete ih naređati na pleh  i zamrznuti svaki pojedinačno i staviti ih u kesu i nazad u frizer. Kad hoćete ponovo da ih pečete, naređati ih smrznute na pleh postavljen papirom za pečenje i najbolje preko noći ostaviti ih u rernu da se odmrznu i peći ih ujutru.Za 15 do 20 minuta imate sveže kroasane za doručak.

Prijatno!!!!


Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:

6 коментара:

  1. Kroasane bi uvijek poželila jesti,stvarno su ti krasni Zoko:)

    ОдговориИзбриши
  2. Zoko, čestitam ti otvaranje bloga i želim ti lepo druženje sa ostalim blogerima i puno lepih recepata, u šta ne sumnjam, obzirom da si ti poznata po njima. Inače, kroasani su fenomenalni i ne verujem da im neko može odoleti. Pozdrav draga ♥

    ОдговориИзбриши
  3. Nely, Aleksandra od srca vam hvala.
    Draga moja sugrađanko,tebi od srca hvala na ovako lepoj dobrodošlici.Nadam se, da ću da održim vaše poverenje.

    ОдговориИзбриши
  4. Samo da se javim, da sam te 'favorizirala' :)! Hvala za link jos jednom!

    ОдговориИзбриши
  5. Evo i tebe kod mene, sad će nam biti lakše.Hvala ti punoooo

    ОдговориИзбриши