петак, 26. октобар 2012.

Celer štiti od kancera

Povremeno kupim casopis “Kuhinjica” i evo veceras sedim i citam vrlo interesantan clanak, koji bih volela da podelim sa vama



Sastojci:

koren
lišće celera

Priprema:

Koren i lišće ove biljke bogati su mineralima, vitaminima, nutritijentima, esencijalnim uljima, koji mu daju karakterističan jak miris, a zanimljivo je da se specificna aroma zadržava i nakon sušenja.Energetska vrednost celera je veoma mala, svega 14 kcal, i pritom je odlišan izvor vitamina K i dijetalnih vlakana.

Lekovito dejstvo:

U lečenju raznih bolesti koristi se pre svega koren i lišće a nesto ređe stabljika i semenke.
Celer sadrži supstance koje relaksiraju arterije, smanjuju lučenje hormona stresa i smanjuju koncentraciju lošeg holesterola.

Pomaže u lečenju astme, katara pluća, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, poboljšava apetiti, krvnu sliku i cirkulaciju i otklanja probleme sa probavom.

Ovo povrće sadrži fitoelemente pod zajedničkim nazivom kumarin koji eliminišu slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje ćelija, a utvđjeno je da jedan od sastojaka biljke zaustavlja umnožavanje ćelije raka.

Takodje redovnom upotrebom celera može da se spreči stvaranje kamena u bubregu i žučnoj kesi.

Lekovitim materijama posebno je bogat sveže pripremljen sok od korena, kome se mogu dodati i listovi i stabljika, koji mu, doduše daju pomalo gorak ukus.Ovaj napitak može se mešati sa drugim sokovima, a pozitivno utiče na izlučivanje mokraće, te se preporučuje u slučaju svih oboljenja koja zahtevaju primnu diuretika.

Lišće celera dobar je izvor vitamina C i stoga poboljšava imunitet i ublažava prehlade.

ČAJ PROTIV REUMATSKIH TEGOBA:

Supenu kašiku sitno iseckanog lista celera kuvati oko 5 minuta sa 250 ml mleka. Procediti i piti toplo pre spavanja.

MEŠAVINA ZA POBOLJŠANJE PROBAVE:

U 300 ml vode kuvati 20 gr korena celera i 5 gr kima. Kada provri, skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 2 sata.Procediti i piti pre jela.Uvek pripremiti sveži napitak.

VITAMINSKI NAPITAK:

Očistiti, oljuštiti i izrendati koren celera, 3 šargarepe, po 1 cveklu i belu mrkvu, pa dodati 200 ml soka od limuna, malo ulja i po želji soli i meda.
Ovaj osvežavajući vitaminski napitak podiže nivo energije, te ga je najbolje piti ujutru.

SOK PROTIV GLAVOBOLJE I UMORA:

Izrendati 4 celera i 2 šargarepe, dodati im 200 ml vruće vode i sok od 1 limuna. Sipati u staklenu posudu i ostaviti da odstoji preko noći. Narednog dana sok procediti kroz lanenu krpu, staviti med (po ukusu) i dobro promešati.
Sok se preporučuje protiv glavobolje i umora, ali i u slučaju srčanih oboljenja. Sveže pripremljen sok piti 3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike, najmanje sat vremena pre jela.

Bilo bi mi veoma drago da ovi saveti nekom pomognu.

Нема коментара:

Постави коментар