среда, 24. октобар 2012.

Zapečena boranija

Jelo koje je moja mama meni vrlo često spremala dok sam živela kod kuće. Ja ga nisam davno pravila…do danas.


Sastojci:  1 kg očišćene žute boranije, 1 veća glavica crnog luka, 3-4 čena belog luka, 1 zelena,ljuta papričica, 1 veća šargarepa, isečena na sitnije kockice, 2 veća oljuštena i isečena na kockice,paradajza, po izboru meso, može i bez mesa
Za preliv: 4 komada jaja, 500 ml mleka, 4 kašike gustog (grčkog) jogurta ili kisele pavlake, po ukusu so, biber, suvi začin, 2-3 kašike sveže seckanog peršuna, 2-3 kašike ulja

Priprema: Boraniju oprati,očistiti i iseći na polovine, ako su dugačke, iseći ih na tri dela.Ako koristite meso, ja sam koristila teletinu koju sam isekla na sitne kockice, prvo mesi propržiti da pobeli pa onda dodati sitnije isečen luk
kada postane staklast, dodati šargarepu i beli luk, i sitno seckanu zelenu papriku, propržiti nekoliko minuta pa dodati isečen paradajz i sa paradajzom dodati očišćenu i isečenu boraniju, promešati dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok boranija ne omekša, povremeno dodavajući po malo vode.
Omekšaloj boraniji dodati začine, po vašem izboru, so, suvi začin, biber, svež peršun, sve dobro promešati, pa sipati u vatrostalnu činiju ( najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).
Umutiti žicom jaja, dodati mleko i gusti jogurt / kiselu pavlaku i preliti preko boranije. ( ja danas nisam koristila jogurt /kiselu pavlaku )


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko pola sata poklopljeno, otklopiti i peći još petnaestak minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.
Zapečenu boraniju možete praviti i bez mesa. Ovakvu boraniju poslužiti sa zelenom salatom.( ja obično je jedem bez salate )


 Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар