недеља, 21. октобар 2012.

Pan Gallego

Moj suprug obožava hleb i ovo je za njega i za sve vas.

Sastojci:

350 g brašna za hleb
115 g brašna od celog pšeničnog zrna (whole wheat)
10 g ili 2 kašičice soli
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog
275 ml mlake vode
30 ml ili 2 kašike maslinovog ulja
2 kašike semenki suncokreta
2 kašike semenki od duleka (buča )
1 kašika prosa
po potrebi kukuruznog brašna za posuti preko

Priprema:


Posuti pleh na koji ćete peći hleb, kukuruznim brašnom.


  Izmešati obe vrste brašna u posudu.


  U maloj posudici izmešati kvasac sa vodom.


  U brašno napraviti udubljenje pa dodati izmešani kvasac i maslinovo ulje i zamesiti čvrsto testo.


  Na pobrašnjenu površinu izvrnutu testo pa ga mesiti oko desetak minuta, dok ne dobijete elastično i glatko testo.


  Testo premazati uljem, staviti ga u posudu, prekriti plastičnom providnom folijom i ostaviti ga na toplom mestu da raste oko sat ipo do dva sata, dok se ne udvostruči u volumenu.


 Kad je testo naraslo, prevrnuti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu, nežno umešiti semenke suncokreta, buče i proso, pa ga ponovo ostaviti da se odmori, oko pet minuta, pokriti ga providnom folijom.


  Od testa napraviti loptu, ubosti svojim prstima loptu i uvrnuti vrh.


  Staviti na pleh gde ćete peći, posuti kukuruznim brašnom, pa ga pokriti nekom većom zdelom i ostaviti da raste još 45 minuta ili dok se ne udvostruči testo.

 
  Rernu zagrejati na 220*C


  U jednu posudu staviti oko 300 ml vode pa tu posudu staviti na najnižu žicu, onda staviti naraslo testo i peći oko deset minuta.


  Izvaditi posudu sa vodom, pa peći još 25 do 30 minuta dok ne porumerni.



 Pešeni hleb treba da zvuči “šuplje” znači da je pečen.


 Ohladiti ga na žici pa poslužiti.


 Ovo je tipični okrugli hleb sa uvrnutim vrhom sa Galicia (Spain)



 Recept iz moje knjige “Baking”

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар