четвртак, 25. октобар 2012.

Puter kifle


Puter kifle imaju posebno mesto u mom sarcu…njih je meni moj tata uvek kupovao, i ako ih baš nešto nisam volela mnogo, ali zbog njega sam ih jela,znao je bolestan da ode do trafike sa pecivima da mi ih kupi da bih imala doručak pre nego što pođem u školu a bilo je to pre 45 godina….danas ih prvi put pravim.


Sastojci za kvas:

100 g brašna
170 g šećera
150 ml mlake vode
300 ml mlakog mleka
100 g otopljenog putera
5 jajeta

Sastojci za testo:

1 kg brašna + 2-3 kašike
150 g putera ili masti
2 žumanca
1 kašika brašna
Za premazivanje testa:
1 žumance
1-2 kašike mleka

Priprema:

U jednu veću zdelu, u kojoj ćete mesiti, staviti 100 g brašna, šećer, mlako mleko i vodu,kvasac ( ako koristite svež kvasac treba vam 40 g ) otopljen puter i jaja i sve to sjediniti sa varjačom.Pokriti i ostaviti da se podigne.

U podignuti kvasac dodavati po malo brašna i mešati sa varjačom kad ne možete više da mešate sa varjačom počnite da mesite rukom dok vam se testo ne počne da odvaja od stranica zdele.

Isipajte na radnu površinu koju ste blago pobrašnili i mesiti dok ne počnu mehurići da vam se pojavljuju na testu, po potrebi dodavati brašno.Testo treba da bude mekano i elastično.

Pobrašniti malo dno posude u kojoj ste zamesili testo,vratiti testo nazad pobrašniti vrlo malo i pokriti testo i ostaviti testo da naraste.Pustiti testo da raste oko sat vremena.

Umutiti puter sa žumancima i 1 kašikom brašna i ostaviti u frižider,ovo možete da uradite na samom početku.

Istresti naraslo testo, pobrašnite malo radnu površinu i premesiti ga. Podeliti testo na 8 jufkica. Svaku jufkici rastanjiti u veličini malog tanjira i premazati tri jufkice sa polovinom smese od putera, staviti ih jednu na drugu, i pokriti četvrtom jufkicom, koju ne premazujete i koju ćete malo više da razvučete i podvijete krajeve ispod svih jufkica,tako što će vam sve tri jufkice biti ušuškane ispod te jedne jufkice i staviti u frižider, tako uraditi i sa preostale 4 jufkice.

Ovako ušuškivanje jufkica će vam pomoći pri valjanju testa da vam puter ne izađe van testa.

Uzeti prvih 4 jufkica,pobrašniti radnu površinu i polako sa oklagijom razvaljati testo,stalno po malo stavljajte brašno i okrećite jufku da vam se ne zalepi za radnu površinu.

Rastanjiti jufku oko pola cm debljine ( one trebaju da budu malo bucmaste kad se ispeku ) i pizza sekačem iseći na pola po dužini pa onda iseći po širini 5 cm široke trake.

Na svaku trakicu staviti po malo marmelade od šipaka ili džem po vašoj želji,preklopiti i polako vucite testo prema vama i uvijajte u rolnice.

Pleh postavite papirom za pečenje, naređajte rolnice na stranu gde ste završili motanje, ostavite oko 3 prsta mesta između njih jer će vam dosta narasti prilikom pečenja.

Pokriti ih providnom folijom/najlonom i pustiti ih da ponovo narastu, oko pola sata,premazati ih sa umućenim žumancetom i mlekom i peći ih oko 20 do 25 minuta na 165-170*C

Tople kifle prekriti sa čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se ohlade.

Posuti prah šećerom i poslužiti. Ostatak ohlađenih puter kifli staviti u kesu za zamrzivač i zamrznuti i po potrebi vaditi iz zamrzivača, možete ih malo zagrejati u rerni ili u mikrotalasnoj.

Od ove količine testa trebate dobiti oko 20 velikih puter kifli,vi pravite veličinu po vašoj želji.



Prijatno!!!!!



Probala sam ih i sa slanim punjenjem.



2 коментара: