петак, 26. октобар 2012.

Rolnice punjene poslastičarskom čokoladnom kremom



Sastojci:


500 g lisnatog testa
Za kremu:
250 ml tečne pavlake
250 ml mleka
1 šipka vanile
6 žumanaca
100 g sitnijeg šećera
40 g prosejanog brašna
100 g kvalitetne poluslatke čokolade

Još:

50 g propečenog i sitno iseckanog lešnika
50 g propečenog i sitno iseckanog pistaća
50 g propečenog i sitno seckanog badema
200 g kuverture ili bilo koje kvalitetne čokolade

Priprema:

Lisnato testo iseći na trakice oko 2cm širine, kalupiće premazati sa malo putera ,obmotati testo oko kalupića. Naređati kalupiće sa testom na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 12 do 15 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Pečene rolnice skinuti sa kalupa i ostaviti ih da se ohlade.Ja sam moje pekla iz dva puta.


200 g čokolade otopiti na pari, vrlo kratko prohladiti.

Dok vam se rolnice peku sitno iseckati pistaćio, lešnik i badem, koji ste prethodno propekli i ohladili i svaki posebno staviti u tanjire.

Svaku ivicu ohlađene rolnice, nežno držeći rolnicu, umočiti gornji deo,okrećuči u toplu čokoladu i posuti ih svuda okolo,preko čokolade, nad tanjirom, sa seckanim bademomo, pistaćima ili lešnikom,meni je ispalo po 9 komada od svakih.

Staviti ih na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje i ostaviti ih da se kompletno osuše.

Najbolje je ovo napraviti dan ranije i ostaviti ih na sobnoj temperaturi da se osuše preko noći.

Kremu možete kuvati istog dana kada ih punite ili prethodno veče, ja sam je kuvala veče pre.
Ohlađenu kremu, ako ne punite rolnice odmah, prekriti providnom folijom i ostavite preko noći u frižider, pre punjenja kremu umutiti sa mikserom da dobijete sjajnu kremu.




U osrednju šerpicu staviti tečnu pavlaku, mleko i šipku vanile koju ste rasekli i izgrebali sve semenke u mleko ( ja koristim prah od tih semenki, nisam stavljala šipku vanile) i pustiti da se zagreje, ali da ne provri, kad počnu da se stvaraju mehurići oko ivice šerpe, skloniti, poklopiti i ostaviti da odstoji  10 do 12 minuta.

Žumanca mutiti sa šećerom,dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodati prosejano brašno i sve to sjediniti. Iz mleka izvaditi šipku vanile pa polako sipati mleko u umućena žumanca, celo vreme muteći mikserom. Vratiti umućenu kremu u šerpicu, staviti na osrednju temperaturu i pustiti da provri, stalno mešajući.Kuvati još 3 do 5 minuta,mešajući. U toplu kremu staviti izlomljene komade kvalitetne čokolade ( ja sam koristila čokoladu sa 70% kakaoa) i mešati žicom za mućenje, dok se kompletno ne otopi i ne sjedini sa kremom. Ako punite rolnice istog dana, ostaviti da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi i sipati hladni fil u špric ili kesu za dekorisanje torte i puniti rolnice.

Krema nije  gusta gusta, ali će prilikom stajanja da se zgusne.

Nemojte mnogo unapred da punite rolnice jer će vam omekšati i neće biti hrskave. Napunjene rolnice staviti u frižider da se krema potpuno ohladi i poslužiti.



Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар