субота, 18. мај 2013.

Musaka sa pohovanim paprikama

Juče u našoj maloj prodavnici vidim divne crvene paprike a jeftine, da jeftinije ne mogu da budu...kako mogu da im odolim a da ih ne kupim i naravno,kupih ih.




Sastojci:


9 velikuh crvenih roga paprika ( mogu i iz zamrzhivača )
1 kg krompira
400 g mlevenog mesa, po izboru 
1 mala glavica crnog luka
1 struk praziluka 
3 čena belog luka
po ukusu;vegeta, biber,so
na vrh nožas ljuta mlevena paprika( po želji i ne morate )
1 kašika sitno seckanog peršuna


Za pohovanje paprika:

2 do 3 jajeta
brašno
mrvice
ulje za prženje

Za preliti musaku:

 3 jajeta
500 ml mleka ili više
1 kašičica vegete
2 kašike kisele pavlake ili gustog jogurta

Priprema:

Paprike ispeći uveče, oljuštiti ih i ostaviti preko noći da se ocede.
Ispohovati paprike, tako što ćete prvo staviti u brašno pa u umućena jaja i na kraju u prezle,pržiti ih na osrednjoj temperaturi dok vam blago ne porumene.Ispohovane paprike staviti na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće i ostaviti ih sa strane.

U veći i dublji tiganj sipati malo ulja i dodati sitno iseckan crni luk, propržiti ga samo dok ne postane staklast i dodati sitno iseckan praziluk, samo beli i svetllo zeleni deo i pržiti dok ne omekša.Dodati mleveno meso ( ja sam koristila pola telećeg pola svinjskog ) i upržiti dok voda ne uvri. Dodati sitno seckan peršun i beli luk ( ja dodajem cele malecke ljute papričice oko 3-4 jer mi volimo ljuto ),začine po ukusu i sve zajedno promešati.

U posudu 20cm X 20cm i duboku oko 6cm narezati na tanje kolutove polovinu krompira,preko krompira raspodeliti polovinu pečenih paprika i preko paprika staviti polovinu količine mesa, preko mesa staviti drugu polovinu paprika,preko drugu polovinu mesa i završiti sa krompirom.

U tiganj dodati jaja, mleko, kiselu pavlaku i kašičicu vegete, sve dobro umutiti sa žicom za mućenje i lagano preliti preko krompira.Meni je bilo dovoljno tečnosti da prekrije sve.
Staviti preko papir za pečenje ( za njega vam se neće zalepoti gornji sloj krompira a za foliju hoće ) i tek onda prekriti sa folijom i dobro zatvoriti sa svih strana.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 185*C onda otkriti i ostaviti još deset do petnaset minuta da se zapeče gornja korica.

Ostaviti desetak minuta da se prohladi, seći na komade i poslužiti uz zelenu salatu.Mi smo je jeli sa mladim krastavcima.

Prijatno!!!!



2 коментара:

  1. It looks very delicious. The bulgarian moussaka contain potatoes, mince, tomatoes and different spices. But your moussaka also looks great!
    Have a nice day, Zokie!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks my dear. I think moussaka can be made anyway you like it.I would love to make Bulgarian moussaka one day.I think I made once with tomatoes, but also like with egg plant...hugs and kisses for you, my dear friend ( XOXOX )

      Избриши