понедељак, 22. јун 2015.

Koh

Ne pamtim kada sam ga zadnji put pravila, verovatrno dok su još deca bila mala. U potrazi za novim receptima i ukusima,totalno sam zaboravila na poslasticu mog detinjstva. Ovo je bio jedan od retkih kolača,koje je moja mama vrlo često pravila i ništa nije bilo lepše od tog, dobro rashlađenog, slatkog koha, koji je mirisao na limun i vanilu..ne bih se ni danas setila da nam ne dolazi prijatelj, kog sam baš htela da obradujem sa ovim kolačem.
Koh, manje više svi isto pravimo,moja mama ga je pravila ovako.


Sastojci za kolač:

6 velika jaja
75 g šećera
140 g griza
10 g oštrog brašna
limunova korica

za preliv:

1.5 l mleka
125 g šećera
1 mahuna vanile
ili 2 do 3 kesice vanilinog šečera ili 1 kašika vanilla paste

Priprema:

Prvo skuvati mleko sa šećerom i mahunom vanile  ( ja sam koristila vanilla paste ) i ostaviti da se mleko ohladi. ( ja namerno stavljam više mleka jer mi volimo kad je sočno...ovo bi moglo da se napravi i sa 1 l...vi, kako volite )

Izvaditi jaja iz frižidera i dok su još hladna ( tada se lakše odvajaju ) odvojiti belanca od žumanca.
Griz i brašno izmešati.

Mutiti belanca  sa postepenim dodavanjem šećera dok ne dobijete svetlu i sjajnu masu i onda dodavati jedno po jedno žumance, svaki put posle dodavanja umutiti masu.
Na kraju dodavati limunovu koricu, griz i brašno po malo i nežnim pokretima odozdole prema gore sjediniti sa žicom,pazeći da nam belanca ne padnu.

Ja koh volim da pečem u dubljoj šerpi,ali šerpe u kojima pečem su spakovane po kutijama jer smo u velikom poslu renoviranja prizemnog sprata tako da sam ga ovog puta pekla u manjem pekaču veličine 20cm X 32cm.

Pekač dobro podmazati i posuti sa brašnom i istresti višak brašna. Ja koristim PAM,sprej za pečenje.
Sipati pripremljenu masu u pekač, poravnjajte i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam se kolač ne odvoji od stranice pleha.


Ostaviti da se ispečeni kolač malo ohladi, preliti ga sa ohlađenim mlekom i ostaviti ga u frižider da se potpuno ohladi.


Kolač poslužiti kad je hladan, jer takav je najbolji.



Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Uff, baš je dobar:) Ni ja često ne sremam koh ali ga rado pojedem, naročito leti jer me fino rashladi. Divno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedan od retkih kolača koje je moja mama pravila i koje ja volim...baš tako Nale, najbolji je kad je hladan. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Lepo izgleda, baš kao oni iz davnih vremena kada je koh bio česta poslastica. ♥ Moj Zoki ga i sad obožava!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj Stanoje ga jede, ali njemu je najdraži hleb i pita sa jabukama...Pozdrav draga moja Gago za vas dvoje.

      Избриши
    2. Pozdrav draga Zorice, svidja mi se ovaj kolac, jednostavan je i zanimljiv.. Voljela bih ga isprobati, zanima me samo da li si ga na kraju prelila sa cijelom pripremljenom smjesom od mlijeka ili? Da li bude previse? P.S. Redovno pratim tvoj blog, recepti su odlicni, a smisao za dekoraciju vrhunski, tu ja malo zakazem uvijek :) Da li te se moze pratiti jos na nekim drustvenim mrezama, facebook, instagram.. ?

      Избриши
    3. Draga Jelena, od srca ti hvala i radujem se da ti se moj blog dopada.
      Da, koh se prelije sa svom količinom mleka, ali ja volim da ga ima puno, ako nikad nisi ranije pravila koh, slobvodno stavi 1 litar, biće ga dovoljno, ali ne i previše. Ovaj kolač je dosta sličan meksičkom kolaču tres leches cake, što znači, kolač sa tri vrste mleka, ovaj je samo sa jednim mlekom, običnim...
      Ja jesam na FB i tamo je samo moj profil, inače sam redovna na Coolinarici i naći ćeš me pod nikom Pomoravka.
      Još jednom, veliko hvala i topli pozdrav ti šaljem.

      Избриши
  3. Isprobala sam kolac i jako mi se svidio, jednostavan je i osvjezavajuci, dobra zamjena za sladoled.. Prije nekoliko dana sam ga vidjela u jednom casopisu tradicionalnih jela pod nazivom 'natopljeni kolac' s time da oni nisu odvajali zumanjke i bjelanjke.. Dovoljna mi je bila 1 l mlijeka, pozdrav :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, stvarno se radujem da ti se kolač dopao...ovo je starinski recept, koji su i naše bake i mame pripremale....mi volimo više mleka zato sam stavila više ali i 1 l je dovoljno. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши