петак, 9. октобар 2015.

Kisela čorba od tikvica i ječma

Juče smo bili u gostima i jelo se malo više nego što je trebalo, danas je, i ako je četvrtak, malo laganini. Meni je sasvim svejedno koji je dan, da li nedelja ili ponedeljak, ali, dok sam radila, normalno da sam nedeljom kuvala bolji ručak, to mi je bio jedini dan kad sam bila kod kuće sa decom i volela sam da im skuvam nešto lepše...ova čorbica vam je idealna za radni dan, a posebno što je zdrava,jer nema ni trunke masnoće u njoj.


Sastojci:

2 veće glavice ljutike ( shallots )
4 veća čena belog luka
1 veća sitno iseckana šargarepa
100 g ječma
2 izrendane tikvice
oko 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca ili obična voda
pola kašičice italijanskog začina ili začine koje vi volite
sok od 1 limuna
1 jaje
oko 100 g kiselog mleka
po ukusu so i biber
sitno iseckan peršun

Priprema:

U šerpu staviti sitno iseckanu ljutiku, ako je nemate može i običan crni luk,dodati sitno iseckan beli luk, šargarepu isečenu na manje kockice, očišćen i opran ječam, suve začine i so,naliti sa vodom ili temeljcem i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok ječam ne omekša, oko pola sata.

Dok se ječam kuva, tikvice oprati, gledajte da su vam veoma male, ovde ne treba da bude više od 300 do 400 g tikvice, jer je ipak čorba i izrendati ih, zajedno sa korom na krupnije. ( ja sam koristila žute )
Kad je ječam omekšao, dodati u šerpu izrendane tikvice i kuvati sve zajedno samo da tikvice omekšaju, ne treba više od 5 do 7 minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se vrlo kratko prohladi.

Iscediti sok iz limuna, dodati kiselo mleko ili gusti jogurt,i jaje i umutiti sve zajedno u masu bez grudvica. ( ne volimo svi podjednako kiselost čorbe zato je bolje prvo iscediti pola limuna, pa ako je potrebno,dodati još )
Uzeti kutlačom toplu čorbu i polako dodavati u masu od jaja, stalno muteći jer nećemo da nam se jaja zgrušaju, i kad se masa od jaja izjednači sa temperaturom čorbe, onda polako sipati tu masu u čorbu, i mešati.
Probati da li je potrebno još soli i bibera.
Pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Ova juhica je jako dobra , da znaš samo draga Zorice kako bi mi sada dobro došao jedan tanjur ovako fine i tople, ne stignem je sada skuhati ali sigurno ubrzo hoću.

    ОдговориИзбриши
  2. Blog ti je fantastičen Zoki, super je svaka čast. Ako hočeš možeš se pridružiti na mom novom blogu http://wwwtinavalentina.blogspot.si/, pozdrav Tina

    ОдговориИзбриши
  3. Çorbalar muhteşem görünüyor. Bende mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
  4. Uzivali smo u corbi. Trazila se kutlaca vise. Prava poezija. Hvala, Zorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, zaista mi je drago da čujem da vam se čorbica dopala i neka vam je prijatna.U zdravlje!!

      Избриши