четвртак, 4. фебруар 2016.

Carbonara sa pečenim karfiolom i šampinjonima

Lagani ručak, brzo se spremi i vrlo je ukusan.


Sastojci:
1 manja glavica karfiola
250 g šampinjona
120 g pančete ili suve slanine
1 struk praziluka
2 čena belog luka
po ukusu morska so i dosta sveže samlevenog bibera
2 jaja
75 g izrendanog parmezana
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
1 do 2 kašike maslinovog ulja
250 g ili više, paste po izboru
prstohvat suve ili sveže majčine dušice

Priprema:
Karfiol oprati i ocediti od viška vode.
U zdelu staviti karfiol, koji ste iskidali na sitne cvetiće ( za 1 zalogaj ) sipati malo maslinovog ulja, pobiberiti i posoliti i izmešati sve zajedno.
Pleh prekriti pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 do 25 minuta, u pola pečenja promešati. Ja volim da je karfdiol pečen, ali ne i karamelizovan.
Ostaviti sa strane da se ohladi.

U veći tiganj staviti pančetu ili suvu dimljenu slaninu, koju ste isekli na manje kockice i ispržite je. Izvaditi iz tiganja i staviti na papirni ubrus da se ocedi od viška masnoće.
U isti tiganj, ako nemate dovoljno masnoće od slanine dodajte 2 kašike maslinovog ulja ( ja obavezno koristim hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa a vi koristite koje vi imate i koristite za kuvanje i pečenje ) a ako imate dovoljno masnoće, odliti i ostaviti samo dovoljno za 2 do 3 kašike, onda vam nije potrebno maslinovo ulje,dodati sitno isečen praziluk, koji ste prethodno dobro oprali i na osrednjoj temperaturi pržiti dok luk ne omekša.
Dok se luk prži, staviti šerpu sa vodom da provri i pre nego što će voda provreti,dodati kašičicu soli i kad voda provri dodati pastu po vašem izboru i kuvati je po uputstvu proizvođača.
U upržen luk dodati sitno iseckan beli luk i pržiti da samo zamiriše i na kraju dodati šampinjone, koje ste oprali i isekli na četvrtine i pržiti ih dok voda ne uvri.Na kraju dodati prstohvat sušene majčine dušice.
Pobiberiti i pažljivo posoliti da ne presolite.

U zdelu umutiti dva jaja, dodati izrendan sir, ( ostaviti malo za posuti odozgore ) sveže samleven biber i sitno iseckan peršun.
Ocediti pastu od vode, ostaviti nekoliko kašika vode sa strane.

Oceđenu pastu dodati u tiganj sa prženim šampinjonima, dodati umućena jaja i sir, dodati ispečen karfiol i isprženu pančetu / slaninu,sve izmešati i dodati vodu od paste onoliko koliko vam je potrebno da dobijete kremastu pastu.

Poslužiti toplu pastu posutu sa tučenom ljutom paprikom ( ne morate ako ne volite ljutkasto ) posuti sa ekstra izrendanim sirom i čašom hladnog belog vina ili, ako više volite crveno, može i ono.



Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. videla recept i sve se smešim, evo meni recepta za igricu... kkoja lepa ideja, a mora i da je baš ukusno

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Kato moja, da ti znaš koliko recepata sa karfiolom i brokoli imam, ne smem ti ih ni poslati sve, jer bi ih bilo više od 30, poslaću ti samo neke, koje sam spremala skoro, a imam još u planu da pravim.Ljubim te.

    ОдговориИзбриши
  3. Eto kako nekoliko sastojaka promeni tradicionalno obično jelo u nešto posebno.Bravo Zoki

    ОдговориИзбриши
  4. Milice ovo je odlicno, probacu sa quinoa I bez pancete kao vegeterijansku opciju...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti milice moja...ovu pastu koju sam koristila je pravljena od quinoe, našla sam je u Costco i meni se jako sviđa a što se tiče pančete, možeš i bez nje.

      Избриши