петак, 15. април 2016.

Patin petnaesti__________________________ Omlet u tri boje

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, ali u zadnje vreme vidim da je jako malo zainteresovanih za ove igrice, jer počelo je da ih bude previše.
Žao mi je, što se nigde ne stave svi ti radovi, koje su blogerke pripremile, tako da bar možemo videti kako su ih drugi pripremili, ovako, vrlo često i ne vidimo, ko i kako je to jelo pripremio.


Sastojci:

za zeleni omlet:
30 g obarenog pasiranog spanaća
2 jaja
po ukusu so i biber

za crveni omlet:
2 pune kašike pire od svežeg paradajza
2 jaja
po ukusu so i biber

za žuti omlet:
malo hlebnih mrvica
2 jaja
po ukusu si i biber

i još:
strugani sir
maslo za prženje

Priprema:

U zdelicu umutiti 2 jaja dodati obaren i pasiran spanaćč ( ja sam koristila zamrznut, koji sam dobro ocedila od vode ) i u tiganj za palačinke staviti malo masla i ispržiti omlet, samo donju stranu.
Izručiti na tanjir i staviti obruč. ( ja sam koristila manji tiganj i zato mi je omlet malo deblji, jer sam tako htela i koristila sam mali kalup za tortu u koji sam izručila ispečen omlet )
Posuti sa struganim sirom ( pojma nemam na koji je strugani sir Pata mislila, te sam koristila izmrvljen feta sir i izrendan gouda sir i ako koristite sireve, budite pažljivi prilikom solenja jaja, da vam ne bude preslano, jer sirevi su slani )

Obrisati tiganj, zdelicu oprati, umutiti 2 jaja, dodati pire od svežeg paradajza,so i biber, ( ja sam koristila ljutkasti pire od paprike a onaj ko to nema može da stavi i ajvar ) sjediniti sve zajedno i pržiti u tiganj u koji ste dodali malo masla.
Ispržen omlet samo sa donje strane isipati pažljivo preko prethodnog omleta, te i njega posuti sa izrendanim sirom.

Odvojiti žumanca od belanaca, umutiti belanca u šne a žumanca umutiti posebno, dodati hlebne mrvice, sjediniti sve zajedno,posoliti i pobiberiti i na kraju spatulom umešati šne od belanaca i sjediniti sve zajedno.
Ispržiti u tiganj, u koji ste dodali malo masla.
Isipati preko prethodnih omleta, posuti struganim sirom. ( ja sam vrlo malo zapekla u rernu da mi se sir malo otopi, vi ne morate )

Ukrasiti po vašem ukrasu a i ne mora da se ukrašava i poslužite toplo za predjelo ili večeru. Nama je bio ručak uz gusti grčki jogurt.


Prijatno!!!

Originalni Patin recept


Za vas, koji ne čitate ćirilicu:


Za ovaj omlet treba uzeti 6 jaja, ako se omlet priprema za manji broj osoba. Najpre razbiti 2 jajeta u dubok tanjir, dobro ih viljuškom izmešati, posoliti, obiberiti i u ta izmućena jaja dodati 2 kašike guste kaše od sveža paradajza. Sve dobro promešati. U tiganj za palačinke staviti malo masla, pa na maslo spustiti masu od paradajza. Ispeći joj samo jednu stranu, pa je izručiti na plitak tanjir i metnuti u kalup. Sad peći drugi omlet: opet razbiti 2 jajeta, staviti ih u dubok tanjir, viljuškom dobro izmutiti, posoliti i, umesto paradajza, u razmućena jaja staviti malo obarena i pasirana spanaća. Ispeći i drugi omlet na maslu. Prvi omlet posuti struganim sirom, pa ovaj drugi omlet staviti preko prvog. Treći list omleta napraviti na ovaj način: staviti u dubok tanjir samo 2 žumanceta, posoliti ih, dodati malo mrvica i tvrdo ulupan sneg od 2 preostala belanceta. Ispeći i ovaj omlet na maslu kao i prva dva, staviti ga preko drugog (onog od spanaća), pa posuti odozgo struganim sirom. Ovaj omlet služiti kao predjelo ili kao jedno jelo za laku večeru.

6 коментара: