субота, 2. април 2016.

Pohovana riba

Pohovanu ribu jako volimo, retko je spremam baš zbog tog prženja, ali jednom ili dva puta godišnje, me neće ubiti.


Sastojci:

šolja ili cup =250 ml

3/4 šolje tapioka brašno
1/4 šolje glatkog brašna od kokosa
1 kašičica belog luka u prahu
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice čili začina ili mlevene dimljene paprike
2 jaja
65 ml gazirane mineralne vode
oko 750 g fileta ribe ( cod fillets )
ulje za pržnje

Priprema:

Ribu oprati i iseći na manje parčiće. Osušiti kuhinjskim papirom.

U tiganj sipati ulje i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi.
Dok se ulje greje u zdelu umutiti viljuškom jaja i dodati sve začine, brašno od kokosa i tapioke ( ako nemate brašno od tapioke možete da ga zamenite sa brašnom od pirinča i sjediniti sve zajedno.
Svako parče ribe umočiti u masu od jaja i pržiti dok ne porumeni, oko7 do 8 minuta sa obe strane, pazite da ih ne prepržite.
Ako počne previše da rumeni, smanjiti temperaturu.

Isprženu ribu vaditi iz tiganja, stavljati na papirni ubrus da pokupi višak masnoće.
Poslužiti sa kuvanim pirinčem, krompir salatom ili, kao ja, sa belolučenim brokolijem.

Brokoli oprati i iskidati na manje cvetiće.
U šerpu sipati vodu, kašičicu soli i pustiti da provri..kad je provrelo dodati iskidane cvetiće i kuvati, kad ponovo provri, još 4 do 5 minuta.
Ocediti od vode i skuvane cvetiće staviti u zdelu sa ledenom vodom u koju ste dodali kocke leda.Ostaviti da se potpuno ohladi, onda ocediti od vode i ostaviti da se ocedi višak vode.
U manju zdelicu staviti 2 do 3 kašike jabukovog sirćeta, kašičcu meda ( može i bez ) 2 čena pasiranog belog luka, so, biber i 1 kašiku maslinovog ulja i sve to umutiti sa malom žičicom za mućenje.
Oceđeni brokoli staviti u zdelu, iz koje ćete poslužiti, preliti sa prelivom od sirćeta i ulja i poslužiti odmah.



2 коментара:

  1. Povremeno i mi pripremimo riblji pohanac i ovaj kod tebe mi je jako zanimljiv obzirom na posebnu smjesu za pohanje kakvu nisam do sada radila, a još više me privukao način kako si pripremila i poslužila brokulu, odlično draga Zorice !

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti, draga moja Branka...volimo ribu, ali je ne jedemo onoliko koliko bi trebali..Svaki put obećam sebi da ću je jesti bar dva do 3 puta nedeljno i ne održim obećanje koje sam dala sama sebi. Topli ti pozdrav šaljem.

    ОдговориИзбриши