Karfiol možda nije omiljena hrana zbog svog jakog mirisa,ali je izuzetno zdrava biljka koju treba uvrstati u svojoj ishrani. Reč je o povrću iz porodice kupusa za koju je naučno dokazano da je najbolji zaštitnik organizma od raznih kancoregenih pojava.
Sastojci:
1 srednja glavica karfiola
50 g putera
50 ml maslinovog ulja
1 ljutika/aljma/arpadžik
2-3 čena belog luka
1 krompir ( ako ne želite i ne mora )
500 ml pilećeg temeljca
mleka po potrebi
po ukusu so i biber
pesto ( možete ga napraviti sami ili koristiti kupljen )
maslinovo ulje
Priprema:
Karfiol oprati i iskidati na cvetiće.
U veću šerpu staviti puter i maslinovo ulje i zagrejati, dodati sitno sečenu ljutiku i pasirani beli luk i propržiti dok ne zamiriše.
Dodati cvetiće karfiola i pržite nekoliko minuta ( ja sam stavila
i 1 krompir koji sam isekla na sitne kockice i pržila zajedno sa
karfiolom ) dok se sve ne sjedini.
Naliti pilećim temeljcem i naliti mlekom dok svi cvetići nisu prekriveni.
Posoliti i pobiberiti,lagano prekriti poklopcem i kuvati još 25 do 30 minuta ili dok vam karfiol ne bude mekan.
Skuvanu čorbu usitnite štapnim mikserom ili stavite sve u multipraktik dok ne dobijete glatku smesu.
Pripremljenu čorbu sipati u tanjire i na svaku povrh poprskati maslinovim uljem i staviti po kašičicu pesta
Prijarno!!!
Naliti pilećim temeljcem i naliti mlekom dok svi cvetići nisu prekriveni.
Posoliti i pobiberiti,lagano prekriti poklopcem i kuvati još 25 do 30 minuta ili dok vam karfiol ne bude mekan.
Skuvanu čorbu usitnite štapnim mikserom ili stavite sve u multipraktik dok ne dobijete glatku smesu.
Pripremljenu čorbu sipati u tanjire i na svaku povrh poprskati maslinovim uljem i staviti po kašičicu pesta
Prijarno!!!
prelepo ... mi sada imamo neki novokomponovani karfiol - raspadne se posle 5 minuta kuvanja ... i ja se sećam da se ranije karfiol bario najmanje 2o minuta, šta je ovo sada pojma nemam ;(((
ОдговориИзбришиBiljana,ko zna više šta jedemo...ja volim kad je karfiol, za čorbicu fino skuvan,inače kad ga pravim kao salatu ili dodajem u pastu, kuvam ga vrlo kratko her volim da mi krcka pod zubima.Topli pozdrav.
ИзбришиPrelijepa je...s pestom i posebna ! Probala sam i oduševljena sam , zato hvala na još jednom dobrom receptu!
ОдговориИзбришиHvala Frana i jedan topli zagrljaj za tebe
Избриши