Tursko pecivo obožavam jer su dugo mekana i nisu komplikovana da se naprave...probajte ove pogačice, možda će vam se dopasti.
Sastojci:
450 ml toplog mleka
200 ml maslinovog ulja
1 jaje + 1 belance
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli
oko 700 do 750 g brašna
i još:
150 g feta sir
za premazivanje testa:
1 žumance
1 kašika mleka
1 paprika za sredunu pogačica
Priprema:
U polovinu toplog mleka staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, izmešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Prosejati brašno,( staviti prvo 700 g a ostatak ostaviti sa strane te dodavati ako je potrebno ) dodati kašičicu soli i sve izmešati, napraviti udubljenje u sredini brašna. Sastaviti mleko, ulje,belanac, jaje i sve izmešati zajedno i sipati u sredinu brašna i dodati nadošli kvasac.
Umesiti testo rukom ili mikserom dok ne dobijete meko testo, koje se ne lepi za prste. Oblikovati testo u kuglu, posuti dno vanglice brašnom i staviti testo i posuti testo i odozgore sa malo brašna.
Pokriti sa providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti u frižider preko noći.
Ujutru testo treba da je naraslo.
Naraslo testo podeliti na 18 jednakih delova, ili na onoliko delova na koliko hoćete da su vam pogačice velike ili male i oblikovati ih u kuglice.
Radn površinu, ako je potrebno, posuti sa gustinom.
Prstima rastanjiti svaku kuglicu debljine oko 1 cm i raseći na 4 strane.
Na svaki rasečen deo staviti po komadić sira ili ga prvo izmrvite, šta vam je lakše.
Podiči stranice da obavijete sir i sastaviti ih u sredinu testa ( pogledajte sliku ) Umesto sira može biti i kuvani krompir, koji ste pasirali, dodati malo sira, peršuna i soli i sve sjediniti zajedno.
Tako uraditi sa sve 4 stranice.
Sastavljene stranice malo prstom ugurajte u sredinu testa da se zalepe a testo okolo sira malo raširite da se sir vidi.
Naređati tako napravljene pogačice ( možda će vam biti potrebno dva pleha, meni je bilo potrebno ) na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Nožem iseći krugove crvene ili zelene paprike i staviti ih u sredinu testa gde ste sve krajeve sjedinili jedne sa drugim.
Pokriti providnom folijom i ostaviti dvadesetak minuta da pogačice narastu.
Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.
Premazati ih sa umućenim žumancetom i kašikom mleka i peći ih oko 25 minuta ili dok vam ne porumene.
Ohladiti ih kratko i poslužiti tople sa jogurtom, mlekom, sokom...
Prijatno!!!!
E super izgledaju. Stvarno Turci imaju fina peciva ..i ja volim da gledam kako sve prave.
ОдговориИзбришиprelepooo
ОдговориИзбришиZorice draga kod tebe uvijek nešto fino i zanimljivo.
ОдговориИзбришиNe vredi otimati se.. i ovo moram da isprobam ..:)
ОдговориИзбришиDa znate da ste u pravu..Dubravka, obni imaju fenomenalna peciva i zaista je divota gledati ih sa kojom to lakoćom rade.
ОдговориИзбришиPetra, Biljana..puno vam hvala.
Dilajla, i ako se trudim da ne jedem peciva i pite, kad vidim nešto novo jednostavno ne mogu da im odolim, moram da ih isprobam i ja ih obično jedem dok su topla ali zato posle moram u jednu brzu šetnju.
Sandra, u istoj sam situaciji...teško mi je da se otmem od peciva i pita, ali zato kolači i torte me uopšte ne interesuju, mogu samo da ih gledam i da mi ne padne na pamet da uzmem da ih jedem.