Jedan vrlo stari irski recept, koji mi se posebno dopao jer su sastojci prirodni, može da vam posluži kao poslastica ili doručak..šta god je vama bolje.
Sastojci:
85 g ječma / prosa
700 g jabuka
600 ml vode ili soka od jabuka
60 ml svežeg limunovog soka
50 g šećera ili po ukusu ( može i javorov sirup, agava sirup ili med )
250 ml slatke pavlake
cimet
Priprema:
U šerpu sipati vodu ili, ako imate, sok od jabuka, ( ja sam koristila sok od jabuka i koristila sam javorov sirup, mi ne volimo puno slatko, tako vi koristite zaslađivač po vašem ukusu ) dodati ječam ili proso i pustiti da provri, kad je provrelo dodati oljuštene i očišćene jabuke, koje ste isekli na veće kocke i kuvati na tihoj temperaturi dok se ječam ne skuva, jabuke će se dotle skuvati i raspasti, što je sasvim u redu.
Ako imate previše tečnosti ( puno zavisi od vrste jabuka koje se koriste, procedite kroz cediljku, tečnost ostavite sa strane a skuvani ječam / proso i jabuke izblendirati u blenderu ili sa štapnim mikserom.
( originalni recept kaže da se sipa 1 l tečnosti, i ja sam toliko i sipala, ali mi je bilo previše tečnosti i ostatak sam procedila jer da sam ostavila svu tečnost, puding bi mi bio preredak. )
Vratiti sve nazad u šerpu, dodati šećer i limunov sok i kuvati još 5 minuta, ako je potrebno onda dodati vrlo malo tečnosti. ( ako koristite med, onda ga dodajte tek kad se masa malo prohladi )
Ostaviti da se ohladi.
Umutiti slatku pavlaku i sipati red umućene pavlake red pudinga od ječma / prosa, posuti sa malo cimeta pa opet sipati umućeno pavlaku,završiti sa pudingom, posuti sa cimetom, ukrasiti sa slatkom pavlakom i po želji staviti listiće sveže jabuke.
Ako postite koristite biljnu pavlaku ili šlag iz kesice.
Prijatno!!!!
Super! Taman mi je ovakav recept trebao, neki dan sam baš pronašla neki ovas koji nisam iskoristila, i nisam znala šta ću sa njim. Odlično izgleda ovaj recept, taman slatkiš za ovo toplo vreme koje nam je došlo, sve se nadam i sa ovsem će biti ok...javljam rezultat!
ОдговориИзбришиHvala Kato i nadam se da će se i tebi dopasti.
ИзбришиNisam nikada koristila ječam.A izgleda ekstra.Pozz
ОдговориИзбришиU mojoj kuhinji jako puno koristim ječam i kinou i ovo mi se puno dopalo...Pozdrav, draga moja Cale.
Избришиda li Vam je neko ukrao recept i postavio kao svoj?
ОдговориИзбришиhttps://www.coolinarika.com/recept/domaci-puding-od-jabuka-i-jecma/
Draga moja Tatjana, nije, to sam ja na Coolinarici, tamo sam i počela pre desetak godina, ali ti od srca hvala i punooooo te pozdravljam.
ОдговориИзбриши