четвртак, 14. април 2016.

Avocado Rice with grilled shrimp

Avocado jako volimo, nekad ga jedemo dva - tri puta nedeljno a nekad prođe i po nekoliko nedelja a da se ne setimo da ga pojedemo. 

10 STVARI KOJE BI TREBALO ZNATI O AVOKADU 
"....Mislili ste da znate baš sve o ovoj super hrani? Razmislite još jednom! Jedan cijeli avokado srednje veličine ima otprilike 226 kalorija i sadrži otprilike 3 grama proteina i 9 grama vlakana. Iako je avokado jedno od rijetkih voća sa tako visokim sadržajem masnoća, dobra vijest je da gotovo dvije trećine tih masnoća pripadaju mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce. Ove zdrave masti u avokadu mogu djelovati povoljno na suzbijanje apetita kada se konzumiraju u umjerenim količinama stoga je avokado i za one koji žele izgubiti na težini i održavati zdrav stil života. Iako postoje brojne prednosti uvođenja većih količina avokada u prehranu, važno je kontrolirati unos avokada kako bi se izbjeglo nepotrebne kalorije Više od 80% kalorija iz avokada dolazi iz masti – većinom zdravih, mononezasićenih masti Bogat je L-karnitinom i vlaknima što dodatno doprinosi regulaciji tjelesne težine Iako je banana najpoznatija po sadržaju kalija, prosječni avokado sadrži 35% više kalija (684 mg u odnosu na 505 mg kalija iz babane) Avokado je dobar izvor kalcija i magnezija – ključnih elektrolita za sportaše s obzirom na njihovu ulogu u optimalnom funkcioniranju mišića i ravnoteži tekućina Svaki avokado sadrži gotovo 20 različitih vitamina, minerale, fitonutrijente - hranjive tvari dobivene iz biljnog materijala koje omogućuju obranu protiv raka, srčanih bolesti i znakova preranog starenja Redovita konzumacija zdravih masti kao što su one sadržane u avokadu pokazala se poticajnom povećanju prizvodnje testosterona i hormona rasta Sadržaj natrija u avokadu, niski sadržaj šećera i odsutnost škroba čini ga idealnim voćem za dijabetičare Koristan je u regulaciji krvnog tlaka, jačanju imunološkog sustava, u borbi protiv lošeg zadaha, potpora je mišićnoj aktivnosti, snižava rizik od nastajanja bubrežnih kamenaca, fitonutrijenti u avokadu sprečavaju rast stanica raka prostate, koristan je u liječenju psorijaze, ublažava pojavu jutarnjih mučnina, antioksidanti iz avokada pomaže neutralizirati slobodne radikale koji su važni za poboljšanje vida i sprečavanje očnih problema kao što su astigmatizam, mrene i glaukom...."


Sastojci:

400 g pirinač dugog zrna
1 avocado
30 ml sok od limete
pola kašičice mlevenog cumina
pola kašičice soli
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna ili korijandera
20 većih šrimpova ( tiger shrimp
2 kašike maslinovog ulja
4 čena sitno iseckanog belog luka
2 kašičice izrendane korice limete
šaka smrznutog ili svežeg graška

Priprema:

U  šerpu sipati kašiku maslinovog ulja, dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka i pržiti da luk zamiriše, dodati pirinač,propržiti vrlo kratko da se zastakli, naliti sa vodom ili temeljcem, posoliti po ukusu i kuvati dok se pirinač ne skuva. 5 minuta pred kraj dodati punu šaku smrznutog ili svežeg graška.
Kad je pirinač skuvan, sva voda treba da je uvrela.
Dok se pirinač kuva, očistiti avocado, iseći na kockice i pasirati ga viljuškom, dodati polovinu sitno iseckanog peršuna ili korijandera,cumin, sok od limete i posoliti po ukusu,izmešati i dodati skuvanom pirinču i vrlo pažljivo sjediniti.

Škampe oprati ( ja sam koristila zamrznute tiger shrimps ) i osušiti.
U zdelu staviti škampe, dodati maslinovo ulje, ostatak sitno iseckanog belog luka, malo sitno iseckanog peršuna,izrendanom koricom limete i posoliti vrlo malo i sve to dobro izmešati.
Drvene štapiće prvo ostaviti u vodi da se natope i onda nanizati škampe.
Peći na prethodno zagrejanom grilu oko 2 do 3 minuta sa svake strane ili dok ne počnu da se skupljaju i postanu rozikasti...nemojte ih prepeći.
( ja nisam pekla na grilu, jer mi je još hladno da stojim napolje i da ih pečem, sve sam, zajedno sa marinadom,stavila u veći tiganj i pekla ih na jakoj vatri sve ukupno oko 5 minuta )
Pokapati sa malo ulja od avokada a i ne morate.
Poslužiti toplo!!!


Prijatno!!!!


Ako imate vremena, pročitajte još koliko je ova voćka zdrava da se jede:



Avokado potiče iz prašuma Srednje i Sjeverne Amerike. Gajila su ga drevna meksička plemena Maja i Asteka, prozvavši ga „šumski puter“. Legende Maja kažu da je avokado davao magične i mistične moći njihovim princezama i stoga je smatran kraljevskim voćem. Mekano meso zelenih plodova visokom zimzelenog drveća Asteci su koristili ne samo za ishranu, nego i u kozmetičke svrhe. Njime su njegovali kosu, koja je postajala sjajna i čvrsta, i borili se protiv peruti. Recept za njegu bio je vrlo jednostavan: meso avokada ostavljeno je da se natopi u vodi i tako dobijena smjesa, nalik na masnu kremu, nanošena je na kosu i kožu.

Zbog hidrantnih i obnavljajućih svojstava, dio je mnogih preparata za njegu lica. Ulje avokada nalazi se u sapunima, mlijeku za suhu kožu, kremama za ruke. Može se nanositi na kožu i direktno, da bi se izbjeglo stvaranje strija u trudnoći, a može se dodati nekoliko kapi ulja u kupku u kadi radi omekšavanja i pravilne ishrane kože.

Evropski mornari koristili su avokado kao puter, a u nekim dijelovima Meksika za ishranu se kroiste i listovi.

Bogatstvo avokada

Avokado je prava riznica vrijednih sastojaka koji prijaju cjelokupnom organizmu, a posebno srcu, krvotoku i vezivnom tkivu. Bogat je vodom, masnoćama, bjelančevinama, ugljenim hidratima, mineralima, vitaminima.
Nutritivna vrijednost zrelog avokada čini ga vrijednim kompletnim obrokom sa 14 minerala koji stimulišu rast, uključujući željezo, bakar, natrijum, kalijum. Sadrži malo šećera, a odsustvo skroba čini ga idealnom hranom za dijabetičare. (Poželjno je u toku dana uzimati tanke kriške avokada da bi se obezbijedio balans šećera u organizmu).

Plod obiluje i vitaminima: A, B kompleksom, C, E, kao i fosforom, magnezijumom, folnom kiselinom. Obrok od avokada idealan je za sportiste jer, ako i banana, obezbjeđuje brzo obnavljanje utrošene energije.
Izmiksan s voćem, avokado može biti i dobra hrana za najmlađe.

Ljekovita svojstva

Avokado sadrži sastojke koji štite od raka dojke zahvaljujući velikom udjelu karotenoida, luteina i vitamina E. Osim što štiti organizam i od raka prostate i bolesti očiju, kao što su katarakta i makularna degeneracija, lutein zbog svojih antioksidativnih svojstava štiti oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV zrake.

Avokado pomaže stvaranje dobrog holesterola (HDL), a istovremeno ograničava nastanak lošeg (LDL). Prisustvo vitamina e pojačava blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem, smanjujući rizik od bolesti.
Na nekim karipskim ostrvima avokado smatraju univerzalnim lijekom za enske bolesti. Dobar je za infekcija mokraćnih kanala, sniženje povišene temperature, smetnje u varenju i protiv nervne napetosti. Njegova koštica sadrži prirodne antibiotike, a lišće odbija insekte.

Međutim, avokado je vrlo kaloričan (200 do 400 kalorija na 100 grama), pa ga treba pažljivo koristiti u dijetama za mrđavljenje.
Kao bogat izvor vitamina E, osim što štiti kožu, avokado je koristan za obezbjeđenje normalnog funkcionisanja organizma, jer je jak antioksidans. Štiti polinezasićene masne kiseline u ćelijama od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utiču na razvoj raka i bolesti srca.

Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj ćelija i tkiva, sprečava ulazak virusa u ćelije i jak je antioksidans. Vitamini B kompleksa učestvuju u brojnim procesima koji u tijelu proizvode energiju. Biljna vlakna u avokadu u svakodnevnoj ishrani regulišu varenje, smanjuju rizik od nastanka hemoroida, razvoja dijabetesa tipa 2…

Priprema jela

Avokado prije sječenja dobro operite vodom. Nožem ga po dužini isjecite na pola i zaokrenite polovine da biste ih lakše odvojili. Košticu odvojite tako da pod nju lagano podvučete dršku kašike i podignete je. Unutrašnji mesnati dio okrenite prema dole, a nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili kašikom izvadite sočni dio avokada. Avokado odmah dobro poprskajte sokom limuna ili limete da ne bi promijenio boju.

Avokado se koriste u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i ratko termički obraditi, npr. kuhanjem ili na roštilju.
Sirov avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza i maštovitih salata, možete ga puniti, koristiti za pripremu preliva za salate i za ukrašavanje supa i drugih jela.

Avokado se izvrsno slaže s povrćem, voćem, mesom i ribom u raznim kombinacijama salata. Izvrstan je sa mrkvom, krastavcima, krompirom, zatim u raznim kombinacijama s komoračem, pomorandžom i nanom, celerom, paprikom i crnim maslinama, krastavcem i dimljenom pastrmkom. Preliv za salatu može se pripremiti od sitno osjeckanog avokada, soka od limuna, senfa, soli, maslinovog ulja, malo kisele pavlake i sjeckanog peršuna – prelijte njime zelenu salatu, sjeckane rotkvice ili šampinjone.
U ljetnim danima avokado je izvrstan za brzu pripremu hladnih supa s krastavcima, paradajzom ili tikvicama. Sječenim avokadom može se ukrasiti gaspačo ili čorba od mahunarki. Avokado se može puniti tunjevinom ili se koristiti za špikovanje, npr. Rosbifa, kao pire s tikvicama ili zajedno s kuhanim račićima, za punjenje kuhanih jaja…

S avokadom možete pripremiti i slatkiše, poput kremova, sorbeta i sladoleda ili raznih voćnih salata. Pire od avokada može se pomiješati s kokosovim mlijekom, šećerom i koricom limete u izvrstan napitak.

Energetska i nutritivna vrijednost
Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada je 160 cal/669 kj. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljenih hidrata.
Izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što je 22% RDA), dobar izvor kalcijuma (12 mg, što je 12% RDA) i magnezijuma (30 mg što je 10% RDA), a sadrži malo natrijuma (7mg).
Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, što je 28% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg, što je 10% RDA), niacina (1,74 mg, što je 11% RDEA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).

Ulje avokada
Hladno presovano ulje koristi se za oplemenjivanje ukusa različitih jela, ali njegu tijela, lica i kose
Mnogi kuhari koriste ulje avokada umjesto maslinovog. Prednost ulja avokada u odnosu na maslinovo je njegova visoka tačka zagrijavanja (225 stepeni, dok je za maslinovo 208 stepeni) kao i gusta konzistencija, što znači da ga je manje potrebno za pripremu jela.

Ulje avokada je visokovrijedno delikatesno ulje koje se u ishrani koristi za oplemenjivanje ukusa različitih umaka, preliva i majoneza. Zahvaljujući svojim sastojcima, hladno cjeđeno ulje danas se sve više koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i podmlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnim masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne materije nosi do unutrašnjih slojeva kože. Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom osnovom za kozmetičke i tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer podstiče metabolizam kolagena, a njegov visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV-zraka i idealan je dodatak za pojačavanje aktivnosti UV-a i UV-B apsorbera u preparatima za sunćanje. Od svih biljnih ulja (bademovog, sezamovog, suncokretovog, kokosovog, maslinovog, ulja jojobe i dr.) pokazao se kao najdjelotvornije sredstvo za zaštitu od sunca, a štiti i od pjega nastalih od sunca i opekotina.

Ono je nezaobilazni sastojak različitih preparata za njegu kože lica, tijela i kose. Ulje avokada između ostalog sadrži nezasićene masne kiseline, bjelančevine, vitamine A,B,C,D,K i E, minerale, kalijum, kalcijum, željezno, selen, lipide, lecitin… Posebno je pogodno za suhu, osjetljivu i zrelu kožu, ali i onu sklonu alergijama.

Kožu hrani, umiruje, omekšava i štiti je i čini glatkom, nježnom, sjajnom i svježom. Sprečava isušivanje kože i pomaže joj da bolje iskoristi svoje potencijale. Zahvaljujući antioksidansima smanjuje uticaj slobodnih radikala, jača zaštitne funkcije i održava nježnu prirodnu ravnotežu.

Ulje avokada podstiče ćelijski metabolizam, obnavljanje postojećih i stvaranje novih ćelija i zato ublažava nastajanje bora povećavajući elastičnosti i čvrstoću kože i vezivnog tkiva. Uspješno obnavlja kožu i smanjuje iritaciju, naročito kod izrazito suhe i ispucale i oštećene kože. Ulje je idealno i za njegu suhe i kose sklone pojavi peruti.

Za obnavljanje suhe i oštećene kose izmešajte dvije supene kašike ulja avokada sa žumancetom. Masu nanesite na mokru kosu i ostavite neka djeluje 15 minuta. Nakon toga kosu dobro isperite vodom.

Protiv bora, električnim mikserom izmješaajte dva žumanca sa 50 ml ulja avokada dok ne dobijete masu poput majoneza. U masu potom dodajte morsku so (na vrh noža) i po jednu čajnu kašičicu soka od limuna i jabukovog sirćeta. Masku nanesite na lice i ostavite neka djeluje što duže. Postupak ponavljati tri dana uzastopno.

Za njegu i obnavljanje suhe kože izmiješati 70 ml hladno cjeđenog ulja avokada s 30 ml hladno cjeđenog djevičanskog maslinovog ulja. Mješavini dodati još pet kapi ulja nane. Ulje avokada idealno je i za masažu.
Prva varijanta

Izmiješati 50 ml ulja od avokada sa 10 kapi pomorandžinog ulja, 6 kapi limunovog ulja i 3 kapi ulja borovnice.

Druga varijanta

Izmiješajte 50 ml ulja od avokada sa po 5 kapi ulja sandalovine, ylang ylanga i pomorandže i 2 kapi ružinog ulja. Ulje avokada je tako blago da se može nanijeti i na nježnu kožu beba, a može se koristiti i bez ikakvih dodataka.
Za intenzivnu njegu kože nekoliko kapi ulja lagano umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea, pa pustite da djeluje 30 minuta. Za znatno produženje tamnog tena poslije sunčanja svakodnenvo nakon tuširanja nanesite ulje avokada na još vlažnu kožu. Zahvaljujući ulju, preplanula boja zadržaće se na koži čak i do četiri nedjelje duže.

Maske od avokada
Zbog svojih sastojaka avokado pozitivno utiče na zdravlje i očuvanje ljepote i podmlađivanje kože. Prija svim tipovima, a posebno suhoj, oštećenoj i zreloj koži. Iako su u ponudi mnogi proizvodi za njegu na bazi avokada, vrlo djelotvorni preparati za njegu kože lica, vrata i dekoltea mogu se pripremiti i u kuhinji.

Za očuvanje ljepote i mladalačkog izgleda kože zgnječiti polovinu zrelog avokada i nanijeti ga na lice, vrat i dekolte, a drugu polovinu iskoristiti kao obrok. Ovaj vrlo jednostavan, ali djelotvoran recept potiče od legendarne filmske ljepotice Marlene Ditrih, koja je, kad god joj se za to ukazala prilika, avokadom nahranila svoju kožu spolja i iznutra.

Za osvježavanje kože lica i vrata izgnječiti meso zrelog aokada i dodati mu 100 g mekog kravljeg sira. Masu nanijeti na lice i vrat, ostaviti da djeluje 15 minuta, a zatim je isprati mlakom vodom.

Za njegu suhe kože izmiješati meso cijelog avokada sa po kašikom piva, jabukovog sirćeta, meda i bademovog ulja. Masku nanijeti na lice i nakon 30 minuta isprati mlakom vodom. Suhoj kožo će prijati i maska od zgnječenog mesa polovine avokada, kašike kravljeg sira i kačičice meda. Masku držati na licu dvadesetak minuta, a poslije je isprati mlakom vodom. Za ublažavanje bora, u blenderu izmiješati meso zrelog avokada sa pet supenih kašika slatke pavlake i malo limunovog soka. Smjesu koristiti kao noćnu kremu za lice.

Za povećanje prokrvljenosti kože pripremite masku od dvije kašike zgnječenog mesa zrelog avokada, kašičice jogurta i kašičice meda. Masku anijeti na lice, psutiti neka djeluje petnaestak minuta, a zatim je isprati mlakom vodom.

Za njegu ruku pomiješati meso avokada sa žumancetom i malo limunovog soka. Masu nanijeti na ruke, omotati ih kuhinjskom folijom i nakon 20 minuta isprati vodom.

Za zimsku njegu kože: izdubiti polovinu avokada i usitniti je kao pire. Dodati kašiku maslinog ulja. Sve dobro izmiješati. Nanijeti debeo sloj na lice, vrat i ruke. Ostaviti nekoliko minuta a zatim isprati vodom. Ovu masku može se nanositi jednom nedjeljno.

Gajenje avokada
Iako je podneblje avokada topli prašumski pojas Amerike, uz malo dobre volje i truda biljka se može odgajiti i u stnu. Da bi se dobio ovaj egzotični ukras, potrebno je košticu zrelog avokada probušiti čačkalicama sa tri strane i zaglaviti drvene čačkalice dovoljno dugačke da položene na ivicu održe košticu avokada na vrhu čaše. U čašu naliti dovoljnu količinu vode kako bi donji dio koštice bio potopljen. Proklijalu biljku zasaditi i njegovati kao i druge sobne biljke, vodeći računa da bude zaštićena od hladnoće.

Mali trikovi
Postoje četiri vrste avokada, a razlikuju se po obliku (od izrazito okruglog do kruškolikog) i boji (od crne do zelene). Najčešće se može kupiti avokado kruškolikog oblika s tankom, glatkom zelenom korom i kremastim blijedozelenim mesom na presjeku.

Plodovi se beru nesazreli i takvi se nalaze uprodaji. Zrelost avokada može se lako utvrditi:lagano stisnuti plod. Nezreli avokado biće tvrd, zreo će biti blago mekan, dok će kod prezrelog avokada nakon pritiska ostati blago udubljenje. Izbjegavajte kupovinu avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje.
Sporije sazrijevanje postiže se čuvanjem u fižideru. (Ne miješajte ga sa ostalim voćem, obavezna je odvojena posuda!) Na ovaj način avokado se može čuvati do dvije nedjelje. Sazreće veoma polako, tako da je poželjno izvaditi ga iz frižidera dan-dva prije upotrebe.

Zreli avokado može se čuvati u frižideru dva do tri dana.

Za brže zrenje avokado staviti u tamnu papirnu kesu i držati u rerni u kojoj je uključena samo sijalica provjeravajući stepen zrenja. Bez rerne zrenje se može ubrzati ako se avokado čuva u papirnoj kesi sa zrelim jabukama.

Zreli avokado lako se guli, a plod se može izdubiti i kašikom. Da bi meso avokada sačuvalo boju, može se čuvati u zamrzivaču. Na jedan izgnječeni avokado dodati sok od jednog limuna, dobro promiješati i pakovati kašu u kese koje se mogu hermetički zatvoriti.

Prije serviranja avokado je najbolje zagrijati do sobne temperature.

Izvor: (aura.ba)

2 коментара: