петак, 18. март 2022.

Domaći garlic bread

 Nećete mi verovati ali sam ovaj hleb pravila dva dana uzastopce, prvi dan sam napravila 2 manja, jedan dala komšijama a jedan nama i pošto su to manji hlebovi mi smo naš jeli ali sledećeg dana sam opet mesila jer nije bilo dovoljno za ručak, pa opet je jedan bio nama a drugi sam odnela drugim komšijama, jer nam je bilo previše..mogla sam da napravim od pola količine ali sam htela da dam drugoj komšinici da i ona proba.

Sastojci: 250 g sve namenskog brašna, ( all purpose flour ) 250 g brašna sa većim procentom glutena ( bread flour ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice šećera, 1 i po kašičica soli, ili po ukusu, 4 kašike maslinovog ulja, 1 celo umućeno jaje i polovina od drugog, 125 ml mlake kisele vode, 130 ml mlaćenice ili jogurta

i još: 50 do 75 g omekšalog putera, 4 do 5 čena belog luka, 2 pune kašike sečenog peršuna, semenke po izboru, 1 kašičica jogurta, pola kašičice ulja

Priprema: Ja volim da koristim brašno sa većim procentom glutena, vi koristite brašno koje koristite za mešenje hleba. Oba brašna spojiti i prosejati, dodati suvi kvasac koji ide direktno u brašno i pola kašičice šećera i izmešajte.

U mlaćenicu ( buttermilk ) dodajte jedno velo jaje i pola umućenog od drugog jajeta a polovinu ostavite za premazivanje testa, sjedinite sve zajedno, dodati maslinovo ulje,so i na kraju mlaku kiselu vodu i sjediniti sve zajedno, dodati tečnost u brašno i zamesiti testo. Testo treba da bude mnogo meko, ali tako treba da bude. Mesite testo oko desetak minuta ili dok vam ruke ne budu potpuno čiste od testa. Testo treba da bude meko, lepi se za ruke ali ništa ne ostaje na rukama. U slučaju da vam testo i dalje bude mnogo meko i da ne može da se oblikuje, dodavati po vrlo malo brašna, samo dotle dok ne dobijete testo koje možete da oblikujete u meku loptu. Meni je trebalo oko pola kašičice ekstra brašna. Premazati oblikovano testo sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu ili posudu u kojoj ste mesili, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremite premaz od belog luka. Imate dve opcije kako da napravite premaz. U omekšali puter da dodate sitno iseckan beli luk i peršun i sve zajedno da sjedinite ili da posebno iseckate luk a posebno peršun. Ja sam radila ovu drugu opciju.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i ako nemate veći kalup za hleb, napravite dva manja. Ja sam pravila 2 manja. Podeliti testo na pola i svaku polovinu rastanjiti oklagijom na blago pobrašnjenoj radnoj površini na pola cm debljine. 

Četkicom premazati sa polovinom omekšalog putera, posuti sa polovinom iseckanog belog luka i polovinom peršuna i zaviti u rolat.

Oštrim reckavim nožem ili koncem seći parčiće oko 2 do 3 cm debljine. Za jedan hleb potrebno je oko 13 do 14 manjih kolutića, u zavisnosti koliki su vam kolutići.

Pleh za hleb prekriti pek  papirom i naređati kolutiće testa kako vi volite, mogu da budu po dva u svakom redu ili ovako kao ja. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Umesto da testo uvijate u rolat pa seći manje komade, možete napraviti tako što ćete drugi deo testa podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u manji pravougaonik, premazati omekšalim puterom, posuti seckanim belim lukom i peršunom i zaviti u tanak rolat. Sad tako isto uraditi i sa druga dva dela testa i na kraju ta tri rolata uplesti u pletenicu, krajeve podviti malo ispod i staviti u pleh. Moj pleh je 10 cm 22cm. Treći način je da celo testo rastanjite u jedan veliki pravougaonik, premažete sa puterom i posuti peršunom i belim lukom i zavite u deblji rolat. Seći komade oko 2 do 3 cm i stavljati u pleh komade jedan do drugog po dužini celog pleha. Dobićete neku vrstu lisnatog hleba sa belim lukom i peršunom. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


U polovinu umućenog jajeta dodati kiselo mleko ili jogurt, ulje i sjediniti sve zajedno. Tom masom premazati preko naraslog testa, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni ( ja sam pekla oba hleba zajedno ) na 175°C oko 20 d0 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ispečeni hleb izvaditi iz rerne i zajedno sa pek papirom izvaditi iz kalupa, staviti na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se malo prohladi. Po želji se može premazati sa još malo otopljenog putera u kome ima peršun i beli luk. 


Ovako pripremljen hleb je izuzetno mek i mirišljav..odličan za ručak ili večeru..Hleb možete seći reckavim nožem ili kidati parčiće i jesti.


Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Prekrasno Teta Zorice,
    Ovo moram da probam sto pre, pa da pravim i za goste.
    Imajte lep vikend.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ga pravila dva dana ...ako praviš za goste, jedan napravi da im pošalješ...mek je i lep a da bi bio još lepši samo ga kratko zagrejati. Hvala ti puno i tebi takođe.

      Избриши