субота, 10. децембар 2022.

Svečana pogača 2

 U zadnje vreme sam se toliko ulenjila da baš retko pravim ove lepe pogače, najlakše mi je napraviti onaj moj hleb koji se ne mesi i nekako mi je taj hleb za svaki dan fantastičan..danas smo išli u goste kod naših dragih prijatelja i odlučim da se malo provrednim i napravim  ovu lepu pogaču...uživala sam u svakom momentu praveći je a domaćini i njihovi gosti su pogaču pojeli u slast.

Sastojci: 750 g brašna + 50 g za doradu testa, 400 ml toplog mleka, 70 g kisele pavlake, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 1 celo jaje i pola umućenog od drugog jajeta, 35 g omekšalog putera, pola kesice praška za pecivo

i još: 60 g omekšalog putera, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno pa odvojiti 750 g u koje ćete dodati pola kesice praška za pecivo, suvi kvasac i šećer i izmešati sve zajedno.

U vanglicu sipati toplo mleko, dodati kiselu pavlaku, jedno celo jaje i pola umućenog a polovinu ostaviti za premazivanje pogače. Ako koriistite svež kvasac dodati u toplo mleko i ostaviti da kvasac nadođe, dodati omekšali puter koji možete da rukom iskidate na manje komadiće i postepeno dodavati brašno i ako ste ovde aktivirali kvasac tek kad ste dodali malo brašna dodati so onoiko koliko mislite da vam je dovoljno. Ja sam stavila 2 male kašičice ali sam koristila ne slani puter, ako koristite slani puter onda bolje dodati manje soli da ne presolite pogaču. Kad ste iskoristili svo brašno, testo bi trebalo da bude skoro ne lepljivo za ruke, ako vam je testo još uvek po malo lepljivo za ruke, dodajte od onih 50 g koje ste ostavili na stranu. Ako želite možete početi sa 700 g brašna jer sva brašna ne upijaju tečnost isto. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo blago premesiti i 8 delova neka budu sva ista a deveti deo neka bude malo veći. Moj veći deo testa je bio 180 g a koliko se sećam 8 delova su bili oko 130 g ili malo više, svaki deo premesiti i ostaviti da se kratko testo odmori.

Najveći deo oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti na stranu.
Sve manje delove rastanjiti u veličin plitkog tanjira. Uzeti jedan deo, premazati sa omekšalim puterom, staviti drugu rastanjenu jufku preko, premazati puterom, staviti treću jufku te i nju premazati omekšalim puterom i završiti sa četvrtom jufkom. 

Pripremiti šerpu ili kalup za tortu prečnika od 28 cm. Pripremiti pek papir koji ćete staviti u kalup.
Uzeti premazane 4 jufke, pobrašniti malo radnu površinu i jufkice preko i rastanjiti da vam je rastanjeno testo prečnik od 28cm, oko pola cm debljine. Preneti na pek papir i raseći na 8 istih delova ali ne raseći do kraja ivice koja ide do tepsije. U sredini svakog ne rasečenog trougla do kraja raseći na sredini i vrh testa provući kroz taj razrez a vrh podviti ispod ne rasečenog dela testa...tako sad uraditi i sa preostalim delovima testa.





Kad ste završili sa prvim delom ovog testa, pokrite providnom folijom tepsiju ili u šta ste stavili testo pa sad isto uradti i sa preostalim kuglicama od testa. Rastanjiti svaki deo u veličini plitkog tanjira, svaku jufku premazati puterom pre nego što stavite sledeću a četvrtu ne mažemo ni sa čim. 
Rastanjiti testo oko pola cm debljine i iseći na 8 istih trouglova. Svaki trougao raseći na sredinu pa  svaki uži deo provući kroz taj razrez.



Kada ste provukli uži deo, donje stranice malo podviti prema unutra i ređati ih između onih koji su već u tepsiji.


Na kraju premesiti onu kuglu koju ste ostavili sa strane i spustiti je u sredini testa. 


Pokriti i ostaviti na toplom mestu  da naraste još jednom ali da ne napuni tepsiju, oko 15 do 20 minuta. Premazati umućenim jajetom koje vam je ostalo od testa, dodati malo mleka i posuti semenkama po vašem izboru.
Rernu uključiti na 180°C i staviti pripremljenu pogaču u hladnu rernu. Peći je oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, ako počne previše da rumeni prekriti je pek papirom.

Ispečenu pogaču izvaditi sa pek papirom, skloniti ga i ostaviti da se pogača ohladi. Ako želite, pogaču možete premazati sa malo otopljenog putera ali i ne morate.


Pogaču nemojte nikada seći nožem već je iskidati rukama i poslužiti uz ručak. Ovakva pogača vam može biti i česnica za Božić...sledeću pogaču koju ću napraviti biće sa ovim testom ali malo drugačijeg oblika.
Ovo vam je odlična ideja za poklon iz vaše kuhinje, pomoći ćete domaćici pri  spremanju ručka  a gosti će biti oduševljeni domaćim hlebom.


Prijatno!!!






4 коментара:

  1. Oduvek sam se odusevljavala Vasim umecem pravljenja pogaca, pita , kiflica...zaista prelepo, vidi se veliko iskustvo i ljubav prema onom sto radite. Uzgred da pitam, da li Oplenac organizuje docek 2023 ove godine ? Da li imate neke informacije o tome ? Puno vas pozdravlja Sneska iz Oakvill-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Sneška, od srca ti hvala. Da, Oplenac organizuje doček i jedne i druge Nove Godine ali mi smo sada malo dalje nego pre i odlučili smo da ne idemo na doček, ali ovde u Nijagari organizuju doček stare Nove Godine pa ćemo ovde ići a tamo peva Snežana Djurišić...puno pozdrava za vas dvoje.

      Избриши
  2. Разкошна е! Поздравления!

    ОдговориИзбриши