среда, 16. октобар 2013.

JOŠ JEDNO PECIVO

Ne mogu da propustim ni jedan recept za pecivo, slano, slatko...moram da ga isprobam.Pre nekolikjo godina smo bili kod prijatelja u Philadelphii i tom prilikom sam dobila dva diska, puna divnih recepata njene snahe,koja im je bila u poseti, neki su mi po malo nerazumljivi, mnogi su u šoljama i šoljicama. ( takve izbegavam,jer ne znam veličinu ni šolje niti šoljice, jednom sam tako nešto pravila sa merama u šoljama i šoljicama i nije ispalo baš najbolje. Nekada se moglo meriti na njih, jer mahom su svi imali iste šolje i šoljice, dok danas voše nije tako ) Ovaj recept je jedan od tih lepih recepata. 




Sastojci:


      675 do 725 g brašna
     14 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
     1 kašika šećera
     100 g šećera
     korica od 1 limuna
    1 kesica vanilinog šećera
    2 jajeta
    prstohvat soli
   300 ml toplog mleka
   100 g otopljenog putera


Za premazivanje:

     1 jaje


Priprema:


Zagrejati mleko i u pola količine dodati šećer i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U posudu u kojoj ćete mesiti prosejati brašno,prvo 675 g,napraviti malo udubljenje u sredini,dodati so,šećer,vanilin šećer i limunovu koricu
U preostalo mleko staviti otopljeni puter i jaja sve izmutiti sa viljuškom sipati u brašno i dodati narasli kvasac. Zamesiti testo.
Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo, po potrebi dodavati od onih 50 g.Meni je trebalo tačno 725 g brašna.
Oblikovati testo u kuglu,pobrašniti malo posudu, staviti testi,pobračniti odozgore i pokriti sa najlonom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo premesiti.Ja sam testo iskidala u male loptice,razvaljala u ovalni oblik, na donjem kraju zarezala nekoliko puta a na gornjem stavila džem od šljiva,preklopila preko džema i stranice malo podvila unutra i urolala...vi ako hoćete,podelite testo na 4 loptice, razviti u krug i iseći na trouglove i filovati sa džemom po vašem ukusu.
Pripremljene kiflice staviti na pleh koji ste prekrili sa papirom za pečenje,pokriti ih ponovo najlonom i ostaviti pola sata na toplom mestu da narastu.

Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom.
Rernu zagrejati na 175*C i peći narasle kiflice oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ohladiti, posuti prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!


 Ellie je najviše uživala u njima

6 коментара:

  1. Izgledaju odlicno. Jos jedan prelep recept sa tvoga bloga. i jos jedan u nizu prepisan u moju knjigu recepata. Hvala puno na svim ovim divnim slikama i ulozenom trudu.

    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. Ona je mali medenjak, koja već zna kako da vrti muški deo familije,oko prsta.

    ОдговориИзбриши
  3. Kiflice su ispale savrsene i pojedene u roku od pola sata :)) Hvala jos jednom na receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Snežana, izuzetno mi je drago da su kiflice bile dobre i da ste uživali u njima. Još jednom, hvala.

      Избриши