Ne mogu da propustim ni jedan recept za pecivo, slano, slatko...moram da ga isprobam.Pre nekolikjo godina smo bili kod prijatelja u Philadelphii i tom
prilikom sam dobila dva diska, puna divnih recepata njene snahe,koja im
je bila u poseti, neki su mi po malo nerazumljivi, mnogi su u šoljama i šoljicama. ( takve izbegavam,jer ne znam veličinu ni šolje niti šoljice, jednom sam tako nešto pravila sa merama u šoljama i šoljicama i nije ispalo baš najbolje. Nekada se moglo meriti na njih, jer mahom su svi imali iste šolje i šoljice, dok danas voše nije tako ) Ovaj recept je jedan od tih lepih recepata.
Sastojci:
675 do 725 g brašna
14 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašika šećera
100 g šećera
korica od 1 limuna
1 kesica vanilinog šećera
2 jajeta
prstohvat soli
300 ml toplog mleka
100 g otopljenog putera
1 jaje
Priprema:
Zagrejati mleko i u pola količine dodati šećer i kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U posudu u kojoj ćete mesiti prosejati
brašno,prvo 675 g,napraviti malo udubljenje u sredini,dodati
so,šećer,vanilin šećer i limunovu koricu
U preostalo mleko staviti otopljeni puter i jaja sve izmutiti sa viljuškom sipati u brašno i dodati narasli kvasac. Zamesiti testo.
Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo, po potrebi dodavati od onih 50 g.Meni je trebalo tačno 725 g brašna.
Oblikovati testo u kuglu,pobrašniti malo posudu, staviti testi,pobračniti odozgore i pokriti sa najlonom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
U preostalo mleko staviti otopljeni puter i jaja sve izmutiti sa viljuškom sipati u brašno i dodati narasli kvasac. Zamesiti testo.
Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti u glatko i meko testo, po potrebi dodavati od onih 50 g.Meni je trebalo tačno 725 g brašna.
Oblikovati testo u kuglu,pobrašniti malo posudu, staviti testi,pobračniti odozgore i pokriti sa najlonom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Naraslo testo premesiti.Ja sam testo
iskidala u male loptice,razvaljala u ovalni oblik, na donjem kraju
zarezala nekoliko puta a na gornjem stavila džem od šljiva,preklopila
preko džema i stranice malo podvila unutra i urolala...vi ako
hoćete,podelite testo na 4 loptice, razviti u krug i iseći na trouglove i
filovati sa džemom po vašem ukusu.
Pripremljene kiflice staviti na pleh koji ste prekrili sa papirom za
pečenje,pokriti ih ponovo najlonom i ostaviti pola sata na toplom mestu
da narastu.
Izgledaju odlicno. Jos jedan prelep recept sa tvoga bloga. i jos jedan u nizu prepisan u moju knjigu recepata. Hvala puno na svim ovim divnim slikama i ulozenom trudu.
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav!
Draga Snežana, od srca ti hvala i kad ih napraviš,neka ti je na zdravlje.
ИзбришиKiflice su zaista lepe ali mi je Eli još lepša:)
ОдговориИзбришиOna je mali medenjak, koja već zna kako da vrti muški deo familije,oko prsta.
ОдговориИзбришиKiflice su ispale savrsene i pojedene u roku od pola sata :)) Hvala jos jednom na receptu.
ОдговориИзбришиDraga Snežana, izuzetno mi je drago da su kiflice bile dobre i da ste uživali u njima. Još jednom, hvala.
Избриши