понедељак, 28. октобар 2013.

PITA PREVRTUŠA

Još jedan fini,sočni kolač sa vrlo malo sastojaka...probajte, nećete se pokajati. 
  

 Sastojci:

        500g do kg izrendanih jabuka
     50 g šećera
      korica i sok od limuna
     100 g šećera
     1 kašika vanilla paste ili kesica vanile
     5 jajeta
     50 ml ulja
     150 g brašna
     1 kesica prašak za pecivo
     100 ml mleka
     3-4 kašike prezli
     200 do 250 g mlevenih badema

Priprema:

Jabuke oprati, očistiti i izrendati.Preliti sokom od limuna i posuti sa 50 g šećera.

Jaja, sobne temperature odvojiti belanca od žumanaca i belanca umutiti prvo u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
Žumanca umutiti sa šećerom u gustu i svetlu smesu, dodati ulje,mleko,limunovu koricu,vanilu i na kraju dodati brašno,pomešano sa praškom za pecivo.
Kad  ste sve sjedinili, dodati belanca i sjediniti ih sa spatulom.
 
Pleh, veličine  22.5cm X 33cm dobro podmazati,posebno dno pleha, posuti prezlama, preko nerađati,dobro oceđene, jabuke.
Preko jabuka sipati umućenu smesu, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko sat vremena ili dok vam čačkalica ne izađe čista, kad zabodete u sredinu testa.

 Izvaditi pleh i kolač prevrnuti na neku veću tacnu, ili ako imate veću dasku za sečenje. ( Može da se desi da vam se jabujke zalepe za dno, ako se to desi, samo pažljivo skinuto sa pleha i vratiti na kolač )
Kolač posuti sa mlevenim bademima i preko badema preliti sa sokom, koji je ostao kad ste iscedili jabuke.
Ostaviti kolač preko noći da se dobro ohladi.
Po želji kolač možete premazati sa šlagom ili posuti sa prah šećerom.



Prijatno!!!!!
 


10 коментара:

  1. Bas lep kolaci. Volim ovakve recepte. Jako lepo izgleda

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moja deca su se oduševila sa kolačom...baš je sočan. Hvala Nale moja.

      Избриши
  2. Cake "Miracle". :) It looks so yummy, Zokie! :)
    Have a nice day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gery, very moisture cake and easy to make. Have a wonderful day!!!

      Избриши
  3. Divan recept - volim sve kolace sa jabukama...Ja uvijek koristim papir za pecenje kod prevrnutih kolaca; manje problema sa prevrtanjem ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna. Ja za sve koristim papir za pečenje, jer mi je manje za pranje i ribanje.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Одговори
    1. Hvala Tina...kolač je zaista sočan i onako, za svaki dan je dobar.

      Избриши
  5. Jako mi se sviđa što u kolač ide i mljeveni badem, ova kombinacija mora biti odlična i kolačić tako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka...baš taj mleveni badem joj da nekako drugačiji ukus.Topli pozdrav

      Избриши