субота, 5. октобар 2013.

PEKARSKI HLEB

Domaći hleb svi vole..ja retko jedem hleba, samo uz pojedine ručkove i juče smo imali prebranac,ćevape i belolučene paprike za ručak i naravno ovaj hleb...jelo je nas 8 i hleb se pojeo.Ja najviše volim da mackam sa hlebom.



Sastojci:


800 g brašna za hleb + nekoliko kašika
40 g svežeg kvasca ili 14 g suvog
1 kašičica šećera
150 ml mlećenice ili jogurta
250 ml tople vode
1 kašičica soli ili po ukusu
2 kašike sirćeta
100 ml ulja

Priprema:

 U toplu vodu staviti  kašičicu šećera i kvasac i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U veću posudu za mešenje prosejati brašno i so, dodati nadošli kvasac,mlaćenicu,ulje i sirće i zamesiti testo.Isipati na radnu površinu i dobro ga umesiti dok ne dobijete glatko testo. Oblikovati u loptu i vratiti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti dvadeset minuta da se odmara. Premesiti ga i opet ga vratiti 20 minuta da se odmara i treći put ga premesiti.
Od ovog testa možete praviti pekarske kifle, dva manja hleba ili,kao ja, jedan veliki hleb.
Oblikovati testo i stviti u kalup za hleb.Premazati ga sa uljem i ostaviti oko pola sata,ako je veći hleb i celi sat, da testo lepo naraste. Po volji hleb možete zaseći oštrim nožem odozgore.
Ako pravite kifle oblikovati ih i ostaviti da malo narastu dok se rerna ugreje.

Zagrejati rernu na 175*C i peći hleb oko 45 do 50 minuta ( veći hleb ),ako pečete kifle dovoljno je 10 do 15 minuta.

Vruć hleb ili kifle premazati sa uljem i ostaviti da se ohladi. Ja sam moj hleb uvila u jedan stari stolnjak i ostavila da se tako ohladi.




4 коментара:

  1. Izgleda odlično !!!!!!!! Nisam radila hleb s jogurtom ali sigurno ću isprobati i ovaj recept !!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti...meni su testa sa jogurtom najbolja i dugo ostanu meka i uvek ga dodajem u svako testo.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Dodatak mlacenice ili jogurta zaista oplemeni hljeb...Ali mirisu domaceg peciva niko nemoze odoljeti...

    ОдговориИзбриши