четвртак, 03. октобар 2013.

ŠUMADIJSKA POGAČA

U posetu nam je stigla moja zaova iz srca Šumadije i zna da volim testa, sinoć mi je pričala o ovoj pogači,koju je ona pripremila za babinje svojoj unučici...naravno,meni ne treba puno da je isprobam. 


Sastojci:


     550 g + 100 g svenamenskog brašna
     150 g hlebnog brašna
     2 kašičice soli ili po ukusu
     100 ml toplog mleka
     1 kašičica šećera
     12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
     250 g mlaćenice ili jogurta
     100 g kisele pavlake
     100 ml ulja
     2 jajeta + 1 žumanac
     120 g omekšalog putera

    za premazivanje testa:

      belanac
      semenke po izboru



Priprema:


Prosejati obe vrste brašna a 100 g odvojiti i ostaviti sa strane ( trebaće vam kada mesite testo )dodati soli i sve zajedno izmešati

U 100 ml toplog mleka dodati šećer i kvasac i sve sjediniti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U jednu činiju staviti jogurt/mlaćenicu,kiselu pavlaku, jaja, žumanac i ulje i sve viljuškom umutiti i sipati u brašno, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i umesiti, dodavajući od onih 100 g brašna, u meko i glatko testo.
Oblikovati testo u kuglu i posuti posudu sa malo brašna,staviti testo i posuti malo brašna i preko testa. Pokriti sa najlonom ili kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
 Uduplano testo premesiti i podeliti na 4 dela...moje testo je bilo 1465 g jedan deo sam odsekla od 265 g a preostala tri dela sam podelila na 3 po 400 g.
Tepsiju prečnika 28cm podmazati sa puterom.

 Svaki deo testa od po 400 g rastanjiti veličine tepsije i staviti u tepsiju prvi deo.Premazati sa 40 g omekšalog putera.Tako isto uraditi i sa preostala dva dela,svaki premazati sa puterom.
Iseći testo na 8 jednakih delova.


 Ovo morate malo brže da radite da vam se testo ne zalepi. ( mada ne bi trebalo jer testo morate dobro namazati puterom baš iz tog razloga )
Početi od najužeg kraja trougla motati kiflice do kraja...znači radimo nasuprot nego kad motamo kiflice.

Tako isto radimo i sa drugom i trećom korom.

Na kraju, kad smo smotali sve kiflice uzimamo onaj četvrti,najmanji deo i razvaljamo ga vrlo malo,samo toliko da popuni prazan prostor u sredini. Ako hoćete, rasecite ga malo nožem a i ne morate.
Pokriti najlonom tako pripremljenu pogaču i ostavite da raste još 45 minuta do sat vremena na toplom mestu.
Naraslu pogaču premazati sa blago umućenim belancetom,posuti sa semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 40 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Ohladiti i poslužiti.
Prijatno!!!!!






17 коментара:

  1. Uh,što je dobra!! Moram od sada samo ujutru da svraćam na ovaj blog;)))

    ОдговориИзбриши
  2. ma genijalna mi je ova pogača...i ja obožavam tijesta ali, nisam tako poduzetna kao ti :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snježana, nije uopšte teško samo ako pratriš recept i slike pripreme, uspećeš...

      Избриши
  3. Одговори
    1. Thank you lliana.I hope that you will like it.

      Избриши
    2. I tried this shape twice. First time I forgot to put the ball in the middle :) Second time was better. Thanks!

      Избриши
    3. I am so glad that you liked this shape. Thank you so much. Have a nice day!!!

      Избриши
  4. So yummy... Well done, Zokie! Have e nice day, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Stalno dopunjavam spisak za probu, moram sada dodati i ovu pogacu... kako sve da stignem da isprobam.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni testa i pecivca su uvek prvi na listi...hvala ti puno i nadam se da ćeti se dopasti kad jednog je dana napraviš.Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Прекрасна погача,Зори.Браво,невероятна е!

    ОдговориИзбриши
  7. Pogača izgleda predobro, sigurno je isto tako i ukusna, a tek miris..., mogu samo zamisliti, a nadam se da ću je jednom i sama isprobati !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Ja sam je mesila i nosila kod prijateljice,koja nas je pozvala na ručak...pojeli smo je brzinom svetlosti. Probaj kad imaš vremena, dipašće ti se sigurno.

      Избриши
  8. Zorice, nikako da ti posaljem radove sa prosle igrice, FBI rukavice... evo kako smo cerka I ja pravile ovu tvoju pogacu http://dolcefooda.blogspot.com/2013/11/flower-bread.html

    ОдговориИзбриши