Svi znamo koliko je dobro jesti ribu, mi je zaista retko spremamo...ne da je ne volimo nego jednostavno nemamo naviku da je jedemo.Inače je volimo.
Sastojci:
1 cup = solja od 250 ml
oko 1 kg svežih filea ribe (losos ili bilo koja druga riba,sa odstranjenom kožom)
1/4 šolje dobrog maslinovog ulja
2 kašike sveže iscedjenog soka od limuna
4 struka mladog luka, sitno iseckanog
1/2 šolje iseckane sveže mirodjije (kopar,dill)
1/2 šolje sitno seckanog peršuna
65 ml suvog belog vina
za posluživanje sveži kolutovi limuna
po ukusu morska so i sveže mleven biber
2-3 čena propasiranog belog luka
Priprema:
Ribu oprati pa je kuhinjskim papirom osušiti.
U vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći,staviti file ribe,posoliti, pobiberiti.
U vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći,staviti file ribe,posoliti, pobiberiti.
Limunov sok i maslinovo ulje umutiti malom žicom pa poprskati preko ribe. Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
U posudi izmešati sitno iseckan mladi luk
( beli i zeleni deo),mirodjiju i peršun i propasirani beli luk,pa
rukama staviti sveže začine i odozgore i odozdole filea.
Sipati vino okolo filea.
Sipati vino okolo filea.
U zavisnosti od debljine filea peci u prethodno zagrejanoj rerni na
210*C oko 10 do 12 minuta, treba da bude na najdebljem delu filea skoro
pečena.Folijom prekriti i dobro zatvoriti, da vam para ne izlazi, i peći
još 10 do 15 minuta, otkriti, iseći na komade i poslužiti zajedno sa
svežim začinima uz dodatak limuna.
Prijatno!!!!
Volim da učestvujem u ovoj igrici koju je započela Maja. Domaćica za ovaj mesec je Ivana,sa bloga So i Biber, koja je izabrala ribu kao namirnicu.
S puno okusa rekla bih uz dodatak začina i dobra ulaznica.
ОдговориИзбришиHvala Dilajla...samo kad bi je jeli malo češće.
ИзбришиJednostavno, a puno ukusa
ОдговориИзбришиDraga Ingrid,te jednostavne stvari su po nekad i najbolje.Topli pozdrav.
Избриши