понедељак, 7. октобар 2013.

PEČENA RIBA SA SVEŽIM ZAČINSKIM BILJKAMA

Svi znamo koliko je dobro jesti ribu, mi je zaista retko spremamo...ne da je ne volimo nego jednostavno nemamo naviku da je jedemo.Inače je volimo.




Sastojci:

     1 cup = solja od 250 ml

     oko 1 kg svežih filea ribe (losos ili bilo koja druga riba,sa odstranjenom kožom)
     1/4 šolje dobrog maslinovog ulja
     2 kašike sveže iscedjenog soka od limuna
     4 struka mladog luka, sitno iseckanog
     1/2 šolje iseckane sveže mirodjije (kopar,dill)
     1/2 šolje sitno seckanog peršuna
     65 ml suvog belog vina
     za posluživanje sveži kolutovi limuna
     po ukusu morska so i sveže mleven biber
     2-3 čena propasiranog belog luka


Priprema:

Ribu oprati pa je kuhinjskim papirom osušiti.
U vatrostalnu posudu, u kojoj ćete peći,staviti file ribe,posoliti, pobiberiti.
Limunov sok i maslinovo ulje umutiti malom žicom pa poprskati preko ribe. Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
U posudi izmešati sitno iseckan mladi luk ( beli i zeleni deo),mirodjiju i peršun i propasirani beli luk,pa rukama staviti sveže začine i odozgore i odozdole filea.
Sipati vino okolo filea.
U zavisnosti od debljine filea peci u prethodno zagrejanoj rerni na 210*C oko 10 do 12 minuta, treba da bude na najdebljem delu filea skoro pečena.Folijom prekriti i dobro zatvoriti, da vam para ne izlazi, i peći još 10 do 15 minuta, otkriti, iseći na komade i poslužiti zajedno sa svežim začinima uz dodatak limuna.
 Prijatno!!!!
Volim da učestvujem u ovoj igrici koju je započela Maja. Domaćica za ovaj mesec je  Ivana,sa bloga So i Biber, koja je izabrala ribu kao namirnicu.

4 коментара: