петак, 4. октобар 2013.

MAMIN KOLAČ SA JABUKAMA

Pre nekoliko dana smo išli u berbu jabuka i ići ćemo još jednom, jer jabuke koje volimo ne stižu u isto vreme...






Sastojci:

200 g brašna
6 g praška za pecivo
2 jajeta
prstohvat soli
2 kesice vanilinog šećera
150 g šećera
85 ml ulja
85 ml  gustog grčkog jogurta ili kiselog mleka
3 veće jabuke 
75 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta


Priprema:


U veću posudu prosejati brašno,so i prašak za pecivo.

U drugu posudu staviti šećer,ulje, jogurt,vanilin šećer i umutiti,sa žicom za mućenje,u glatku smesu i na kraju dodati jaja i umutiti sve još jednom u glatku smesu.

Jabuke oljuštiti,ocistiti od semenki i iseći na kocke,dodati smeđi šećer i cimet i sve izmešati.

Vatrostalnu posudu, veličine 23cm X 20cm ili sličnih veličina podmazati sa uljem i brašnom. ( ja koristim sprej za pečenje PAM )





Smesu od umućenih jaja dodati brašnu i sve izmešati zajedno.

Sipati pola te smese u vatrostalnu posudu staviti preko testa pola količine jabuka,preliti preko jabuka ostatak testa i završiti sa drugom polovinom jabuka.

Rernu zagrejati na 175*C i staviti da se kolač peče.Peći oko 50 do 60 minuta,proveriti sa štapićem da li je testo pečeno.




Kolač ohladiti,iseći na kocke,posuti sa prah šećerom i poslužiti. Po želji dodati kuglu sladoleda.










Oni će vas dočekati ispred naše kuće, da vam zažele dobrodošlicu.



8 коментара:

  1. These apples are very interesting, I've never seen something like this before.
    But your cake is really delicius, Zokie, I like it.
    Have a nice day, my dear friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. You are roght...it is my first tome seeing this kind of apples.Thank you so much my dear friend.Have a wonderful weekend!!

      Избриши
  2. Od prije par godina imam priliku jesti jabuke netom ubrane i od tada svaki put primjetim razliku u okusu onih koje su skladištene i prođe vrijeme dok dođu u trgovinu pa na naš stol, svježa jabuka je uvijek tako dobra i ukusna ! A ova vrsta kao na tvojoj zadnjoj slici mi je skroz neobična i jako zanimljiva. Kolačić je uvijek dobro došao, ovaj je zasigurno odličan !!
    Pozdrav tebi i ekipi sa dobrodošlice :)

    ОдговориИзбриши
  3. Mi već godinama idemo da naberemo jabuke sami i čuvamo ih u garaži...malo izgube sočnost ali im ništa ne fali.Hvala ti u moje ime i u ime ekipe...Pozdravljam te.

    ОдговориИзбриши
  4. Volim jednostavne kolače, a ovaj mi se čini baš takvim, a volim i jabuke u kolačima, tako da, sigurno ću probati mamim kolač ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Redovno, ili bolje reći svakodnevno čitam i pratim blogove sa kulinarskom tematikom, i uživam i dobijam nove ideje i naravno, spremam najviše po receptima sa neta. Ali, mnogo puta ne stignem da se zahvalim nekome ko je postavio recept ili ga izmislio, ili kako god, nego jednostavno zabeležim u svoju svesčicu, spremim i posle i zaboravim gde sam ga našla. Međutim, juče sam videla vaš post i odmah sam došla na ideju da spremim kolač sa jabukama, baš ovakav, jer inače svaki kolač sa jabukama volimo, a jabuka nam rodila dobro :) I onda da ne bih zaboravila, lepo sam ostavila vašu stranicu sa receptom otvorenu, da se vratim i napišem iskustvo i zahvalnost. Kolač je izvanredan, dopada mi se što nema margarina i što nije mnogo kaloričan u odnosu na većinu kolača sa jabukama koje sam spremala, a jesam bar petnaestak vrsta. Jedino što sam izmenila, je da sam dodala đumbir u prahu, koji poboljšava ukus i veoma je zdrav. Hvala vam na receptu i da znate da ima mnogo nas koji redovno čitamo i pravimo, al' ne stignemo uvek da se potpišemo. Svako dobro i bar još milion recepata na blogu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Tina puno...volim i ja ukus đumbira i probaću sledeći put sa njim. Hvala ti na lepim rečima i topli pozdrav.

      Избриши