недеља, 3. новембар 2013.

BUNDEVINE KIFLICE

Slana testa....tu sam. Nisam bila mirna dok nisam isprobala Nelycine bundevine kiflice..Nelyca nema ovaj recept na svom blogu, koji ja sa oduševljenjem pročitam svaki post,ali sam ga našla ovde i ako i vi volite bundevu, isprobajte ovaj recept.


Sastojci za testo:

250 g pirea od pečene bundeve
700 g brašna ( možda će trebati još malo oko izrade testa )
10 g suvog kvasca
1 kašičica praška za pecivo
100 ml toplog mleka
2 kašičice soli ( ili po ukusu )
100 g krem sir
2 jaja 
5 kašika ulja

Za premazivanje testa:

100 g putera,sobne temperature

i još:

žumance za premazivanje
semenke po ukusu

Za punjenje:

200 do 250 g ćureće šunke
belanac
malo seckanog peršuna


Priprema:



Bundevu iseći,oćistiti od semenki i zaviti u alu foliju i peći na 250*C oko 35 do 40 minuta.Proveriti da li je bundeva pečena i ako jeste, ostavite je sa strane da se ohladi.Ohlađenu bundevu odvojiti od kore.
Ja nisam pekla bundevu, ovde ima da se kupi u konzervi već pripremljena bundeva.

U toplo mleko staviti kvasac i šećer i ostaviti sa strane da kvasac naraste.

U jednu zdelu staviti krem sir,bundevu,jaja,so i ulje i sve umutiti mikserom.

Brašno i prašak za pecivo izmešati,dodati pireu od bundeve i dodati  narasli kvasac i sve zajedno zamesiti.
Istresti na radnu površinu i umesiti glatko testo,po potrebi dodati brašno, jer sve zavisi od vlažnosti bundeve koliko će još brašna biti potrebno da se dobije mekše testo, koje se ne lepi za ruke.

Pokriti najlonom i ostaviti testo na toplom, da se količina udupla.

Šunku sitno iseckati, ili samleti,dodati belanac i sitno iseckan peršun i sve ozmešati i ostaviti sa strane.

Naraslo testo podeliti na 6 delova i svaki deo ponovo premesiti. ( Nelyca ovo radi malo drugačije nego ja, ona je testo razvaljala u pravougaonik,premazala sa puterom i preklopila sa svih strana, da se dobije jedna kocka..desna strana do sredine,levom stranom preklopiti preko desne i onda donji kraj do sredine i gornji kraj preko tako da dobijete kocku...takvu kocku ponovo rastanjiti,ali ovog puta u krug )
Svaki krug rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira, premazati sa 20 g putera, ( ja koreistim slani puter, a vi ako ga nemate,dodajte malo soli u puter )  sledeći deo opet rastanjiti,staviti preko premazanog testa, malo ivice podviti ispod prethodnog premazanog testa i ponovo premazati testo sa 20 g putera i tako uraditi i sa ostalim testom. Zadnju ne premazujemo sa puterom. ( na ovaj način kad radim testo uvek dobijem lisnate kiflice..a ja obožavam da vidim kad se listaju )
Testo rastanjiti u krug što tanje možete, pomažući se sa po malo brašna, da vam se testo ne lepi.Podelite na koliko kflice želite da su vam velike. Kod mene je ispalo 20 kiflica, jer ja ih volim kad su manje.

Na početak svakog trougla staviti nadev,preklopiti sa desne i leve strane testo preko nadeva i uviti u rolnicu,nežno vući testo prema vama da imate više navojaka.
Ređati ih na pleh,na koji ste stavili papir za pečenje. Pokriti ih ponovo sa najlonom i ostaviti  dvadesetak minuta da još jednom naraste.

Zagrejati rernu na 180*C.

Narasle kiflice premazati sa umućenim žumancetom i malo vode,posuti sa semenkama po izboru i peći ih oko 20 do 30 minuta ( u zavisnosti od rerne )

Prohladiti i poslužiti.



Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Jasna...kod nas se bundeve nmogu kupiti preko cele godine i ja ih izuzetno volim.

      Избриши
  2. Divan receptic, nisam dosada probala pecivo sa bundevom u slanoj varijanti, bas mami.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, nećeš se pokajati..ove kiflice se mogu praviti i slatke, samo izostaviti so i dodati malo više šećera u testo.Hvala ti puno.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala Suzyce. Znam da si ih i ti pravila i posle gledanja svih tih silnih slika ovih divnih kiflica, vnisam mogla da im odolim. Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Vidim da mnogi isprobavaju ovaj receptek i uopšte se ne pitam zašto, jer mi je jasno da je dobar. Sviđa mi se i Vaša izvedba, Zoko. A, kako i ne bi, kada ste majstor za peciva. Hvala Nelici za divan receptek i Vama što svoj uradak nesebično delite sa svima.) Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, ove kiflice su izuzetno lepe a Nelyci dugujemo zahvalnost što ih je podelila sa nama.

      Избриши