Jako lepo izgleda kad se iseče i stavi na tanjir a okolo se doda povrće po vašem izboru.Još jedan fini nedeljni ručak ili ručak za vaše goste.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.
Sastojci:
1 po osobi odkoštani batak i karabatak
2 do 3 struka praziluk
8 šnite pršute
100 g suve slanine
200 g ispečenih i očišćenih kestena
3 čena belog luka
200 g sira u komadu ( gouda ili koji imate )
maslinovo ulje
100 ml belog vina
sok od pola limuna
1 po osobi odkoštani batak i karabatak
2 do 3 struka praziluk
8 šnite pršute
100 g suve slanine
200 g ispečenih i očišćenih kestena
3 čena belog luka
200 g sira u komadu ( gouda ili koji imate )
maslinovo ulje
100 ml belog vina
sok od pola limuna
Priprema:
Odkoštati pileće batake i karabatke ali da su vam u jednom komadu ( ja ih ovde kupim već odkoštane )
Očistiti ih od viška masnoće i skinuti im kožicu.Oprati i osušiti.Izlupati ih kuhinjskim čekićem.
Pobiberiti,povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i sve dobro utrljati u meso.
Preliti ih sa kašikom dve maslinovog ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da se mariniraju.
Očistiti ih od viška masnoće i skinuti im kožicu.Oprati i osušiti.Izlupati ih kuhinjskim čekićem.
Pobiberiti,povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i sve dobro utrljati u meso.
Preliti ih sa kašikom dve maslinovog ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da se mariniraju.
U dublji tiganj staviti kašiku maslinovog
ulja ( ili koje već koristite ) dodajte sitno iseckanu slaninicu i
propržite je vrlo kratko.
Praziluk dobro oprati i iseckati tanke režnjeve ( prvo raseći na pola pa svaku polovinu još na pola ) i dodati u tiganj.Pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša. Dodati beli luk, začine po vašem ukusu ( vegeta, biber,so ) i kesten, koji ste iskidali na sitnije komadiće i sve to zajedno propržiti.
Praziluk dobro oprati i iseckati tanke režnjeve ( prvo raseći na pola pa svaku polovinu još na pola ) i dodati u tiganj.Pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša. Dodati beli luk, začine po vašem ukusu ( vegeta, biber,so ) i kesten, koji ste iskidali na sitnije komadiće i sve to zajedno propržiti.
Meso staviti na radnu površinu. Sir iseći na 4 parčadi.
Na svaki komad mesa staviti po dve šnite pršute preko staviti parče sira a preko sira smesu od praziluka i zaviti u male rolatiće.
Na svaki komad mesa staviti po dve šnite pršute preko staviti parče sira a preko sira smesu od praziluka i zaviti u male rolatiće.
Vatrostalnu posudu podmazati ( ja stavljam papir za pečenje, manje za
ribanje ) i staviti rolatiće. Okolo rolatića staviti višak od punjenja.
U tiganj, u koji ste ispržili punjenje, dodati belo vino i vratiti na
vatru i izgrebati sa varjačom sve što je na dno tiganja i kuvati dok se
količina tečnosti ne smanji na pola,dodati limunov sok i prelti preko
mesa..preliti sa još jednom kašikom ulja.
Zatvoriti sa alu folijom i peći u rerni oko 30 minuta, skloniti alu
foliju i peći još 10 do 15 minuta( u zavisnosti od debljine mesa ) da
meso malo porumeni.
Poklopiti ponovo sa folijom, ostaviti da odstoji tako pokriveno 5 minuta, i tek onda iseći na šnite.
Poslužiti uz prilog koji ste pekli zajedno sa mesom i zelenom salatom.
Prijatno!!!!
Ovo zaista primamljivo izgleda draga Zoko, vredi probati! Pozdrav mila :)
ОдговориИзбришиHvala draga Jaco...
ИзбришиOvo izgleda jako pikantno i ekskluzivno. A uopste nije tesko za napraviti.
ОдговориИзбришиU pravu si, Sashkonela, bez mnogo muke dobije se odličan ručak. Pozdrav.
ИзбришиOvo je tako socno, vec mami na prvi pogled. Jos jedan Vas recept kome je tesko odoleti:) Odlicno! <3
ОдговориИзбришиHvala Nale moja.....da nije tvoje teme za ovaj mesec, verovatno se ne bi ni ovo našlo na našem stolu, znači ipak je zasluga tvoja.Moram da pripremim i nešto slatko a ne samo slano. Puino pozdrava, draga moja.
ИзбришиA kako se dobije ovo: odkoštani batak i karabatak ??? ;(((
ОдговориИзбришиBiljana, kod nas se kupe već odkoštani, a ne znam ima li kod vas da se kupi, ako nema onda moraš sama da pažljivo zasečeš gore oko noge i pomoću prstiju i noža odkoštaš...pogledaću da li imam negde u mojim slikama ( a mislim da imam ) pa ću staviti ovde.Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиHajde Zoko - postavi sliku za ove novopečene domaćice ;))))
ОдговориИзбришиcmoki *** hvalaaaa
Na žalost, Biljana, nisam mogla da pronađem tu sliku..oprosti,molim te.
ИзбришиOvo je prava delicija, jako mi se sviđa i kesten si ovdje super uklopila. Bilježim obavezno !
ОдговориИзбришиHvala ti, draga Branka;)
Избриши