понедељак, 25. новембар 2013.

PUNJEN PILEĆI BATAK I KARABATAK

Jako lepo izgleda kad se iseče i stavi na tanjir a okolo se doda povrće po vašem izboru.Još jedan fini nedeljni ručak ili ručak za vaše goste.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.

Sastojci:


     1 po osobi odkoštani batak i karabatak
     2 do 3 struka praziluk
     8 šnite pršute
     100 g suve slanine
     200 g ispečenih i očišćenih kestena
     3 čena belog luka
     200 g sira u komadu ( gouda ili koji imate )
     maslinovo ulje
    100 ml belog vina
     sok od pola limuna 

Priprema:


Odkoštati pileće batake i karabatke ali da su vam u jednom komadu ( ja ih ovde kupim već odkoštane )
Očistiti ih od viška masnoće i skinuti im kožicu.Oprati i osušiti.Izlupati ih kuhinjskim čekićem.
Pobiberiti,povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i sve dobro utrljati u meso.
Preliti ih sa kašikom dve maslinovog ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da se mariniraju.
U dublji tiganj staviti kašiku maslinovog ulja ( ili koje već koristite ) dodajte sitno iseckanu slaninicu i propržite je vrlo kratko.
Praziluk dobro oprati i iseckati tanke režnjeve ( prvo raseći na pola pa svaku polovinu još na pola ) i dodati u tiganj.Pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša. Dodati beli luk, začine po vašem ukusu ( vegeta, biber,so ) i kesten, koji ste iskidali na sitnije komadiće i sve to zajedno propržiti.
Meso staviti na radnu površinu. Sir iseći na 4 parčadi.
Na svaki komad mesa staviti po dve šnite pršute preko staviti parče sira a preko sira smesu od praziluka i zaviti u male rolatiće.
Vatrostalnu posudu podmazati ( ja stavljam papir za pečenje, manje za ribanje ) i staviti rolatiće. Okolo rolatića staviti višak od punjenja.
U tiganj, u koji ste ispržili punjenje, dodati belo vino i vratiti na vatru i izgrebati sa varjačom sve što je na dno tiganja i kuvati dok se količina tečnosti ne smanji na pola,dodati limunov sok i prelti preko mesa..preliti sa još jednom kašikom ulja.
Zatvoriti sa alu folijom i peći u rerni oko 30  minuta, skloniti alu foliju i peći još 10 do 15 minuta( u zavisnosti od debljine mesa ) da meso malo porumeni.
Poklopiti ponovo sa folijom, ostaviti da odstoji tako pokriveno 5 minuta, i tek onda iseći na šnite.
Poslužiti uz prilog koji ste pekli zajedno sa mesom i zelenom salatom.
Prijatno!!!!

12 коментара:

  1. Ovo zaista primamljivo izgleda draga Zoko, vredi probati! Pozdrav mila :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo izgleda jako pikantno i ekskluzivno. A uopste nije tesko za napraviti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, Sashkonela, bez mnogo muke dobije se odličan ručak. Pozdrav.

      Избриши
  3. Ovo je tako socno, vec mami na prvi pogled. Jos jedan Vas recept kome je tesko odoleti:) Odlicno! <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale moja.....da nije tvoje teme za ovaj mesec, verovatno se ne bi ni ovo našlo na našem stolu, znači ipak je zasluga tvoja.Moram da pripremim i nešto slatko a ne samo slano. Puino pozdrava, draga moja.

      Избриши
  4. A kako se dobije ovo: odkoštani batak i karabatak ??? ;(((

    ОдговориИзбриши
  5. Biljana, kod nas se kupe već odkoštani, a ne znam ima li kod vas da se kupi, ako nema onda moraš sama da pažljivo zasečeš gore oko noge i pomoću prstiju i noža odkoštaš...pogledaću da li imam negde u mojim slikama ( a mislim da imam ) pa ću staviti ovde.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  6. Hajde Zoko - postavi sliku za ove novopečene domaćice ;))))

    cmoki *** hvalaaaa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na žalost, Biljana, nisam mogla da pronađem tu sliku..oprosti,molim te.

      Избриши
  7. Ovo je prava delicija, jako mi se sviđa i kesten si ovdje super uklopila. Bilježim obavezno !

    ОдговориИзбриши