Još uvek imamo puno bundeve, zašto da je ne iskoristimo za ono što volimo a sve što ostane, u kesice, pa u zamrzivač.
Sastojci za starter:
7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
50 g brašna
50 ml mleka
25 g šećera
Sastojci za testo:
450 do 475 g brašna
200 g pečene i pasirane bundeve
2 jaja
60 g otopljenog i ohlađenog putera
80 g šećera
korica 1 pomorandže
1 kašičica vanile ili semenke od 1 vaniline mahune
prstohvat soli
Za fil:
50 g čokolade
2 pune kašike džema od šljiva
naribana korica pomorandže
Za premazati testo:
1 žumanac
2 kašike mleka
malo braon šećera za posuti štrudlu
7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
50 g brašna
50 ml mleka
25 g šećera
Sastojci za testo:
450 do 475 g brašna
200 g pečene i pasirane bundeve
2 jaja
60 g otopljenog i ohlađenog putera
80 g šećera
korica 1 pomorandže
1 kašičica vanile ili semenke od 1 vaniline mahune
prstohvat soli
Za fil:
50 g čokolade
2 pune kašike džema od šljiva
naribana korica pomorandže
Za premazati testo:
1 žumanac
2 kašike mleka
malo braon šećera za posuti štrudlu
Priprema:
Pripremiti prvo starter:
Zagrejati mleko da je mlako, dodati brašno, šećer i kvasac,sve dobro sjediniti,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da starter počne da raste, oko 45 minuta.
Zagrejati mleko da je mlako, dodati brašno, šećer i kvasac,sve dobro sjediniti,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da starter počne da raste, oko 45 minuta.
U posudu, u kojoj ćete zamesiti, prosejati 450 g brašna ( početi sa tom
količinom, ako je potrebno dodati još dok mesite testo,meni je bilo
potrebno oko 25 g ) pasiranu pečenu bundevu, 2 jaja,prstohvat soli,
vanilu i izrendanu koricu pomorandže i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i polako
dodavati otopljen i ohlađen puter dok ne dobijete meko i elastično
testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste ( trebaće oko sat i po da naraste )
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste ( trebaće oko sat i po da naraste )
Pobrašniti radnu površinu,isipati narasli testo i podeliti na dva dela.
Oba dela premesiti i rastanjiti oko 1.5cm debljine u pravougaonik.
Dok je testo raslo, napraviti fil. Otopiti čokoladu na pari ( ja sam
koristila čokoladu sa ukusom pomorandže ) i ohladiti,dodati džem od
šljiva i koricu pomorandže i sve dobro sjediniti. ( Originalni recept je
sa nutelom, ako hoćete možete koristiti nutelu i vi, ili možete je
napraviti sa mlevenim orasima ili mlevenim makom )
Premazati prvi pravougaonik sa pola količine fila i uviti u rolat i ostaviti sa strane.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Oba rolata uplesti u pletenicu i staviti u pleh veličine 30cm X 12cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje,pokriti sa najlonom i ostaviti još 45 minuta da raste ili samo dok ne naraste do ivice kalupa.
Umutiti žumance sa kašikom dve mleka i premazati naraslo testo,posuti sa braon šečerom.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Oba rolata uplesti u pletenicu i staviti u pleh veličine 30cm X 12cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje,pokriti sa najlonom i ostaviti još 45 minuta da raste ili samo dok ne naraste do ivice kalupa.
Umutiti žumance sa kašikom dve mleka i premazati naraslo testo,posuti sa braon šečerom.
Zagrejati rernu na 170-180*C i peći oko
35 do 40 minuta, ako počne puno da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje,
ali ne pre 30 minuta pečenja.
Pečenu štrudlu ostaviti da se ohladi i seći na parčiće i poslužiti.
Pečenu štrudlu ostaviti da se ohladi i seći na parčiće i poslužiti.
Yummy! Perfect for breakfast. :)
ОдговориИзбришиWell done, Zoki, and have a nice evening my friend! :)
Thank you, my friend...we really love this strudel.Have a nice evening.
ИзбришиOva štrudla mi je super, tako volim žuta, divna bundevasta tijesta, pa još džem i čokolada, mora biti dobro !
ОдговориИзбришиČak i ja, koja ne jedem slatko, sa uživanjem sam pojela parče.
Избриши