среда, 20. новембар 2013.

BRZA ČORBA SA KNEDLAMA OD KROMPIRA

Ova čorbica prija posle duge šetnje, brzo se napravi a veoma je ukusna

Sastojci:

     350 g skuvanog krompira
     2 jaja
     3 vršne kašike kukuruznog griza ( palenta )
      malo soli
      sitno iseckan peršun
     2 veće šargarepe
     2 veće glavice crnog luka ( kod mene jedna glavica crnog luka i jedan  praziluk )
     2 pune kašike pirinča
     1/4 muškatne tikve ( ne mora )
     1 puna kašika kisele pavlake
     po ukusu šačini; vegeta, biber, so

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi.Ocediti od vode i ispasirati kao za pire, da nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz,sitno iseckan peršun i malo soli i sve sjediniti u glatku smesu, pogodnu za pravljenje knedli.
Ostaviti sa strane.

U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice  i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koji su mi bili u frižideru )

Naliti sa litar do litar i po vode ( u zavisnosti koliko hoćete davam je čorba gusta ) ili ako imate povrtni temeljac, dodati pirinač i povremeno promešati dok ne provri, da se pirinač ne zalepi za dno šerpe.
Napraviti knedlice.
Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati dok ne isplivaju. ( ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)

Skuvanu čorbu, povegetiti,pobiberiti i dodati kašičicu šećera ( doprineće boljem ukusu čorbe , a i ne morate )
Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.

6 коментара:

  1. Ovo je pravi obrok za mene, krompir obožavam, čorbice tamanim:) Onaj tip sa kašičicom šećera nisam znala, baš ću probati pa da uživam ko čovek:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale moja, uvek se nešto novo nauči, zato smo ovde. Moj muž obožava čorbice i sve što je "sa kašikom".

      Избриши
  2. Jao, što je dobraaa.Ovo će se mojoj deci dopasti...samo da su knedlice mekane...Pravim...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Knedlice su meke i mi smo uživali u čorbici...prvo smo bili u jednu lepu šetnju i posle šetnje se najeli tople čorbe.Pozdrav.

      Избриши
  3. Odlicna corbica.Ali ja pravim knedle od pirea iz kesice.Ocas posla.Imas na mom blogu recept-knedle sa sljivama .Ja od te smese pravim i ove knedle.Pozz za vrsnu kuvaricu :- )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Cale, hvala na savetu, pravila sam i ja knedle od pirea iz kesice i zaista su odlične.Hvala i pozdrav za moju Požarevljanku.

      Избриши