Ova čorbica prija posle duge šetnje, brzo se napravi a veoma je ukusna
Sastojci:
350 g skuvanog krompira
2 jaja
3 vršne kašike kukuruznog griza ( palenta )
malo soli
sitno iseckan peršun
2 veće šargarepe
2 veće glavice crnog luka ( kod mene jedna glavica crnog luka i jedan praziluk )
2 pune kašike pirinča
1/4 muškatne tikve ( ne mora )
1 puna kašika kisele pavlake
po ukusu šačini; vegeta, biber, so
Priprema:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice i
skuvati u posoljenoj vodi.Ocediti od vode i ispasirati kao za pire, da
nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz,sitno iseckan peršun i malo
soli i sve sjediniti u glatku smesu, pogodnu za pravljenje knedli.
Ostaviti sa strane.
U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koji su mi bili u frižideru )
Ostaviti sa strane.
U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koji su mi bili u frižideru )
Naliti sa litar do litar i po vode ( u
zavisnosti koliko hoćete davam je čorba gusta ) ili ako imate povrtni
temeljac, dodati pirinač i povremeno promešati dok ne provri, da se
pirinač ne zalepi za dno šerpe.
Napraviti knedlice.
Napraviti knedlice.
Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati
dok ne isplivaju. ( ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće
raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)
Skuvanu čorbu, povegetiti,pobiberiti i dodati kašičicu šećera ( doprineće boljem ukusu čorbe , a i ne morate )
Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.
Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.
Ovo je pravi obrok za mene, krompir obožavam, čorbice tamanim:) Onaj tip sa kašičicom šećera nisam znala, baš ću probati pa da uživam ko čovek:)
ОдговориИзбришиHvala Nale moja, uvek se nešto novo nauči, zato smo ovde. Moj muž obožava čorbice i sve što je "sa kašikom".
ИзбришиJao, što je dobraaa.Ovo će se mojoj deci dopasti...samo da su knedlice mekane...Pravim...
ОдговориИзбришиKnedlice su meke i mi smo uživali u čorbici...prvo smo bili u jednu lepu šetnju i posle šetnje se najeli tople čorbe.Pozdrav.
ИзбришиOdlicna corbica.Ali ja pravim knedle od pirea iz kesice.Ocas posla.Imas na mom blogu recept-knedle sa sljivama .Ja od te smese pravim i ove knedle.Pozz za vrsnu kuvaricu :- )
ОдговориИзбришиDraga moja Cale, hvala na savetu, pravila sam i ja knedle od pirea iz kesice i zaista su odlične.Hvala i pozdrav za moju Požarevljanku.
Избриши