недеља, 17. новембар 2013.

KARFIOL " COUSCOUS"

Idealan ručak za one koji ne jedu meso ili prilog uz pečeno meso.
Miki i Lucija, ovo je za vas....

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


    Sastojci za couscous:

     1 manja glavica karfiola
     125 ml vode
     pola kašičice soli

    Za prilog 1:


     1 grančica ruzmarina
     1 kašičica limunove korice‚
     2 kašike maslinovog ulja
     50 g seckanih badema
     2 štapa celera
     3 - 4 struka mladog luka, samo zeleni deo
     1 velika crvena jabuka isečena na kockice
     1 mala tikvica
     1 manja sitno iseckana šargarepa
     50 g suvog grožđa
     nekoliko kašika sitno iseckanog peršuna
      sok od 1 limuna ili po ukusu
     po ukusu so i biber

    Za prilog 2:

     1 kašičica korice od pomorandže
     1 kašika maslinovog ulja
     50 g seckanih oraha
     25 g seckanih suvih brusnica ili svež nar
     nekoliko struka mladog luka,zeleni deo
     1 velika jabuka, isečena na kockice

Priprema:

Očistiti i oprati karfiol. Osušiti i iskidati na sitne cvetiće i sve to staviti u multipraktik i pulsirati nekoliko puta dok ne dobijete izgled couscousa.
U veći i dublji tiganj staviti vodu,izrendanu limunovu ( pomorandžinu ) koricu i grančicu ruzmarina i pustiti da polako provri,promešati i dodati " couscous",sitno iseckanu šargarepu,rasporediti svuda ravno po tiganju i pustiti da se kuva na najnižoj temperaturi oko 5 minuta.
Procediti i staviti na kuhinjski papir da se osuši od viška vode,poklopljeno.

U tiganj staviti maslinovo ulje da se zagreje,dodati krupnije seckani badem/orah i pržiti dok ne porumeni, dodati tikvicu i celer i to propržiti vrlo kratko,samo 2 do 3 minuta i na kraju dodati sitno iseckano lišće od zelenog luka.( ako nemate mladi luk može i obična ljutika a može i beli luk )
Na kraju dodati suvo grožđe/brusnice i jabuku isečenu na kockice,nemojte je ljuštiti i pustiti samo da se zagreje u tiganju.

U veću zdelu staviti osušen couscous,( baciti grančicu ruzmarina ) izdinstano povrće, limunov sok i iseckan peršun i sve dobro izmešati. ( ako volite možete malo pobiberiti i posoliti a i ne morate )
Poslužiti kad je sobne temperature.
Ovaj couscous možete poslužiti i sa dinstanim povrćem po vašem ukusu i možete dodati ili oduzeti šta god vi volite i ne volite.

2 коментара:

  1. Pravi obrok, bez obzira što nema mesa. Meni je ovo obrok za gozbu:) Tanjir pun šarenila!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mi se davimo u ovom obroku/prilogu i svi naši prijatelji koji su je probali su traćili recept.

      Избриши