Idealan ručak za one koji ne jedu meso ili prilog uz pečeno meso.
Miki i Lucija, ovo je za vas....
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.
Za prilog 1: 1 grančica ruzmarina, 1 kašičica limunove korice‚ 2 kašike maslinovog ulja, 50 g seckanih badema, 2 štapa celera, 3 - 4 struka mladog luka, samo zeleni deo, 1 velika crvena jabuka isečena na kockice, 1 mala tikvica, 1 manja sitno iseckana šargarepa, 50 g suvog grožđa, nekoliko kašika sitno iseckanog peršuna, sok od 1 limuna ili po ukusu, po ukusu so i biber
Za prilog 2: 1 kašičica korice od pomorandže, 1 kašika maslinovog ulja, 50 g seckanih oraha, 25 g seckanih suvih brusnica ili svež nar, nekoliko struka mladog luka,zeleni deo, 1 velika jabuka, isečena na kockice
Priprema: Očistiti i oprati karfiol. Osušiti i
iskidati na sitne cvetiće i sve to staviti u multipraktik i pulsirati
nekoliko puta dok ne dobijete izgled couscousa.
U veći i dublji tiganj staviti vodu,izrendanu limunovu ( pomorandžinu
) koricu i grančicu ruzmarina i pustiti da polako provri,promešati i
dodati " couscous",sitno iseckanu šargarepu,rasporediti svuda ravno po
tiganju i pustiti da se kuva na najnižoj temperaturi oko 5 minuta.
Procediti i staviti na kuhinjski papir da se osuši od viška vode,poklopljeno.
Procediti i staviti na kuhinjski papir da se osuši od viška vode,poklopljeno.
U tiganj staviti maslinovo ulje da se
zagreje,dodati krupnije seckani badem/orah i pržiti dok ne porumeni,
dodati tikvicu i celer i to propržiti vrlo kratko,samo 2 do 3 minuta i
na kraju dodati sitno iseckano lišće od zelenog luka.( ako nemate mladi
luk može i obična ljutika a može i beli luk )
Na kraju dodati suvo grožđe/brusnice i jabuku isečenu na kockice,nemojte je ljuštiti i pustiti samo da se zagreje u tiganju.
Na kraju dodati suvo grožđe/brusnice i jabuku isečenu na kockice,nemojte je ljuštiti i pustiti samo da se zagreje u tiganju.
U veću zdelu staviti osušen couscous,(
baciti grančicu ruzmarina ) izdinstano povrće, limunov sok i iseckan
peršun i sve dobro izmešati. ( ako volite možete malo pobiberiti i
posoliti a i ne morate )
Poslužiti kad je sobne temperature.
Poslužiti kad je sobne temperature.
Ovaj couscous možete poslužiti i sa dinstanim povrćem po vašem ukusu i možete dodati ili oduzeti šta god vi volite i ne volite.
Prijatno!!!!
Pravi obrok, bez obzira što nema mesa. Meni je ovo obrok za gozbu:) Tanjir pun šarenila!
ОдговориИзбришиMi se davimo u ovom obroku/prilogu i svi naši prijatelji koji su je probali su traćili recept.
Избриши