петак, 29. новембар 2013.

ČORBASTA BORANIJA SA PILETINOM

Često zaboravimo jela na kojima smo odrasli....moja mama je  znala da napravi ovu čorbastu boraniju, koju sam ja, kao dete, obožavala....moj muž je isto voli, probajte, možda će se i vama dopasti. Ova čorba može biti i bez mesa, ako imate decu koja ne vole povrće, izvadite meso a sve ostalo smrvite štapnim mikserom i dobićete lepu kremastu čorbicu, koju će, sigurno, pojesti.



Sastojci:
500 g očišćene boranije
1 velika glavica crnog luka
1 veliki oljušten paradajz
1 veća zelena paprika
2 šargarepe
4 čena belog luka
3 manja krompira
6 bataka
ulje od semenkji grožđa ( ili koje koristite )
začini po ukusu; biber, vegeta, vegetin mix za piletinu, dimljena mlevena crvena paprika
sitno seckan peršun

Priprema:
U veću šerpu, gde ćete kuvati, staviti očišćenu boraniju, koju ste isekli na manje komadiće, sitno iseckan crni luk, šargarepu isečenu na kockice, sitno isečen beli luk, paradajz isečen na kockice i pileće batkove, koje ja isečem na 3 dela, onaj gornji deo obično bacim a batak prepolovim na pola ( pomoću satarice i čekića ), vi kako hoćete, papriku očistim od semenki i žilica jer koristim ljutu i nju iseckam na kockice,dodati nekoliko kašika ulja i začine koje koristite..ja pored bibera i vegete dosta koristim ovaj začin, koji kupujem ovde ( ne znam da li vi imate nešto slično ) ali ukus jela mi je potpuno drugačiji sa njim i mi ga koristimo svuda ,od kuvanih jela do mariniranja mesa...


koji izgleda ovako........


Poklopiti šerpu i dobro istresti sastojke da se začini izmešaju, dodati oko 250 ml vode,poklopiti i pustiti da se polako dinsta na niskoj temperaturi. Povremeno dodavati još tečnosti da ne bi izgorelo.

Kad je meso i povrće omekšalo , dodati oljušten i na kocke isečen krompir, naliti sa temeljcem ili običnom vodom do željene gustine povećajte temperaturu i kuvajte još 5 do 10 minuta, samo dotle dok se krompir ne skuva. ( pazite da vam se ne raspadne )

Skloniti sa vatre, ostaviti da se prohladi, posuti sa seckanim peršunom i poslužiti sa hlebom ( ja je jedem takvu kakva jeste, jer hleb ne jedem a već imam krompir u njoj  i meni je to dovoljno ) a po želji možete staviti i kašiku kiselog mleka ili pavlake u svaki tanjir.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Ovo mi odlično zvuči, ja volim ovakva jela gdje je juha, povrće i meso sve u jednom i kao kompletan obrok . Slike su krasne, jako lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka moja, ovo je čika Stanojeva omiljena hrana...ma sve što je na kašiku to prolazi. Hvala ti i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zorice takodje mnogo volim buraniju i namjeravam danas da je napravim. I mi u kuci volimo corbasta jela a za tebe mislim da si sjajna domacica . Pozdrav iz Wisconsina :-))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga Vesna i radujem se da ti se moji recepti dopadaju. Prijatan vam ručak i topli pozdrav.

      Избриши