Često zaboravimo jela na kojima smo odrasli....moja mama je znala da napravi ovu čorbastu boraniju, koju sam ja, kao dete, obožavala....moj muž je isto voli, probajte, možda će se i vama dopasti. Ova čorba može biti i bez mesa, ako imate decu koja ne vole povrće, izvadite meso a sve ostalo smrvite štapnim mikserom i dobićete lepu kremastu čorbicu, koju će, sigurno, pojesti.
Sastojci:
500 g očišćene boranije
1 velika glavica crnog luka
1 veliki oljušten paradajz
1 veća zelena paprika
2 šargarepe
4 čena belog luka
3 manja krompira
6 bataka
ulje od semenkji grožđa ( ili koje koristite )
začini po ukusu; biber, vegeta, vegetin mix za piletinu, dimljena mlevena crvena paprika
sitno seckan peršun
Priprema:
U veću šerpu, gde ćete kuvati, staviti očišćenu boraniju, koju ste isekli na manje komadiće, sitno iseckan crni luk, šargarepu isečenu na kockice, sitno isečen beli luk, paradajz isečen na kockice i pileće batkove, koje ja isečem na 3 dela, onaj gornji deo obično bacim a batak prepolovim na pola ( pomoću satarice i čekića ), vi kako hoćete, papriku očistim od semenki i žilica jer koristim ljutu i nju iseckam na kockice,dodati nekoliko kašika ulja i začine koje koristite..ja pored bibera i vegete dosta koristim ovaj začin, koji kupujem ovde ( ne znam da li vi imate nešto slično ) ali ukus jela mi je potpuno drugačiji sa njim i mi ga koristimo svuda ,od kuvanih jela do mariniranja mesa...
Poklopiti šerpu i dobro istresti sastojke da se začini izmešaju, dodati oko 250 ml vode,poklopiti i pustiti da se polako dinsta na niskoj temperaturi. Povremeno dodavati još tečnosti da ne bi izgorelo.
Kad je meso i povrće omekšalo , dodati oljušten i na kocke isečen krompir, naliti sa temeljcem ili običnom vodom do željene gustine povećajte temperaturu i kuvajte još 5 do 10 minuta, samo dotle dok se krompir ne skuva. ( pazite da vam se ne raspadne )
Skloniti sa vatre, ostaviti da se prohladi, posuti sa seckanim peršunom i poslužiti sa hlebom ( ja je jedem takvu kakva jeste, jer hleb ne jedem a već imam krompir u njoj i meni je to dovoljno ) a po želji možete staviti i kašiku kiselog mleka ili pavlake u svaki tanjir.
Prijatno!!!!
Ovo mi odlično zvuči, ja volim ovakva jela gdje je juha, povrće i meso sve u jednom i kao kompletan obrok . Slike su krasne, jako lijepo izgleda !
ОдговориИзбришиBranka moja, ovo je čika Stanojeva omiljena hrana...ma sve što je na kašiku to prolazi. Hvala ti i topli pozdrav.
ИзбришиZorice takodje mnogo volim buraniju i namjeravam danas da je napravim. I mi u kuci volimo corbasta jela a za tebe mislim da si sjajna domacica . Pozdrav iz Wisconsina :-))
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga Vesna i radujem se da ti se moji recepti dopadaju. Prijatan vam ručak i topli pozdrav.
Избриши