"......Sočivo/leća-mali,ali nutrativno vrlo moćan član obitelji
mahunarki,iznimno je dobar izvor vlakana koja snižavaju kolesterol.I ne
samo to! Sićušna je mahunarka posebno korisna za bolju kontrolu
poremećaja povezanih sa šećerom u krvi.Naime,velika količina vlakana
sprečava nagli porast razine šećera nakon obroka.Ova hranljiva namirnica
je odličan izvor šest važnih minerala,dva vitamina B grupe i proteina
bez masnoće.Šta je s kalorijama? Šoljica kuvane leće sadrži samo 230
kalorija.Leća ( kao i druge mahunarke,žitarice i semenke)sadrži sastojke
zvane fitati,koji štiti od kanceroznih promena u stanicama.Dokazano je
da topiva vlakna smanjuju opasnost od dijabetisa i kardiovaskularnih
bolesti. Netopljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme
zadržavanja hrane u probavnom sistemu.Veruje se da ta vrsta vlakana
smanjuje rizik od nastajanja raka debelog creva. Folna kiselina pomaže u
sprečavanju urođenih oštećenja središnjeg živčanog sistema kod fetusa
te štiti od različitih vrsta raka i srčanih bolesti.Železo pomaže u
sprečavanju slabokrvnosti a veoma je vašno za žene koje još uvek imaju
mesečni ciklus i trudnice.Bakar može pomoći u sprečavanju opasnih
topivih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčane napade i kap..."
Sastojci:
165 g crnog sočiva ( Black Beluga Lentils )
500 g očišćene muškatne tikve
po ukusu so i sveže mleveni biber
1 kašika maslinovog ulja
pola kašičice dimljene crvene paprike
750 ml vode
pola kašičice soli
100 g čeri paradajza
sok od pola limuna ili po ukusu
1 kašika sitno iseckanog peršuna
3-4 čena belog luka
2-3 kašike ulja od oraha
500 g očišćene muškatne tikve
po ukusu so i sveže mleveni biber
1 kašika maslinovog ulja
pola kašičice dimljene crvene paprike
750 ml vode
pola kašičice soli
100 g čeri paradajza
sok od pola limuna ili po ukusu
1 kašika sitno iseckanog peršuna
3-4 čena belog luka
2-3 kašike ulja od oraha
Priprema:
Sočivo ( ako nemate crno koristite braon )
očistiti i oprati sa hladnom vodom,ocediti vodu i naliti sa 750 ml
vode, posoliti i pustiti da provri,kad provri, smanjiti temperaturu na
najnižu i pustiti da se tiho kuva oko 20 do 25 minuta. Sočivo ne sme da
bude prekuvano,ali da je kuvano a zrno celo.
Ocediti od vode i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ocediti od vode i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i naseći na kockice.
Preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti,blago posoliti i posuti sa dimljenom mlevenom parikom.Sve izmešati i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 15 do 20 minuta ili ako vidite da se tikva već počela da karamelizuje,izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U veću zdelu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, čeri paradajz (
isečen na četvrtine ) dodati ohlađeno sočivo i muškatnu tikvu, preliti
sa limunovim sokom i uljem od oraha ( ako ga nemate, preliti sa uljem
koje koristite za salatu ),pobiberiti i posoliti po ukusu i dobro
promešati ( budite pažljivi kad mešate da ne smrvite tikvu/bundevu
Salatu možete poslužiti mlaku ili sobne temperature.
Možete je napraviti ranije, ostaviti preko noći u frižider i izneti je da odstoji da bude sobne temperature, pre služenja.
Možete je napraviti ranije, ostaviti preko noći u frižider i izneti je da odstoji da bude sobne temperature, pre služenja.
Obožavam leću i uglavnom koristim smeđu koja je ovdje najpristupačnija. Salata je odlična, sigurno ću je ovih dana pripremiti !
ОдговориИзбришиMeni je ova kombinacija fantastična i sigurna sam da ćeti se dopasti.
Избриши