уторак, 5. новембар 2013.

POGAČICE SA RIKOTA ( RICOTTA ) SIROM

Malo drugačije pogačice koje se mogu jesti za doručak, ili uz ručak


Sastojci:


     500 do 550 g brašna
     250 g rikota sir
     300 ml tople vode
     20 g svežeg kvasca ili 8 g suvog kvasca
     1 kašičica šećera
     1 kašika soli
     100 ml maslinovog ulja
      po ukusu semenke..susam, lan,kim



Priprema:

U 100 ml tople vode rastvoriti kvasac i šećer i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Brašno prosejati u zdelu u kojoj ćete mesiti,staviti prvo 500 g i ako je potrebno dodati kasnije još dok testo umesite,napraviti malo udubljenje u sredini brašna, dodati rikota sir i umesiti sa brašnom i na kraju dodati so i maslinovo ulje. Umesiti glatko testo oblikovati ga u kuglu i pobrašniti dno posude,staviti testo i pobrašniti malo i odozgore.
Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Premesiti testo i podeliti na 12 jednakih loptica i svaku lopticu ponovo premesiti.
Ja sam testo stavljala u obliku buhtli,( koristila sam tepsiju 28cm prečnika, samo sam je podmazala sa sprejom za pečenje ) vi možete svaku kuglu testa oblikovati, staviti na pleh na koji ste stavili papir za pečenje.
 Premazati još jednom sa maslinovim uljem kad se testo uduplalo.
Svaku lopticu možete zaseći nekoliko puta i po želji posuti sa semenkama.

Zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 minuta ili dok vam fino ne porumene ( ja sam moje pekla duže jer sam ih pravila u obliku buhtli oko 30 do 40 minuta  i pekla sam ih na 185*C)



Ohladiti i poslužiti.( ja sam ih pečene premazala sa još malo ulja )

Prijatno!!!!


16 коментара:

  1. I think that these fluffy bread balls are ideal for sandwiches and burgers or just with cheese. What do yo think, Zokie? :)
    Have a wonderful day, my dear friend! I'm sending you lots of smiles. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. You can use them for whatever you like, we had them for lunch and dinner and we enjoyed them very much.Eva have very good recipes and I like her blog. Thank you my dear friend and have a wonderful day:))

      Избриши
    2. Who is Eva, Zokie? Maybe you mean this person or anybody else: http://simplethingsandmoreiva.blogspot.com/ ?

      Избриши
    3. Eva Toneva.....I follow her blog for the last three years.

      Избриши
  2. još jedno izvrsno pecivo iz tvoje kuhinjice/radionice...nepresušan izvor!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snježana.Moj muž obožava sve vrste hlebova a ja peciva i onda se nađemo tu negde na sredini. Topli pozdrav

      Избриши
    2. Jos jedan recept za cuvanje; svi volimo peciva!

      Избриши
    3. Kod mene peciva nikad dosta....ja ih volim samo dok su topla, posle toga više ne.

      Избриши
  3. Zorice svaki Vaš recept je poseban; pogačice pečene kao buhtle , vrlo interesantno :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. Htela sam ih peći malo drugačije i jako su nam se dopale.Topli pozdrav.

      Избриши
  4. Kao glazirane, divan receptic... samo sto ne zamirisu preko monitora.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh Lana, u našoj kući ima jedan ( čitaj moj muž ) koji obožava hleb a i sve od testa....nije vaćno šta, ne bira.Od srca tebi hvala.

      Избриши
  5. Prekrasne su, izgledaju tako mekano i fino...., znam da i jesu takve , odlične !

    ОдговориИзбриши
  6. Divno pecivo, baš fino, mekano deluju. Opet, nešto za isprobavanje:)

    ОдговориИзбриши