петак, 01. новембар 2013.

KNEDLE OD SPANAĆA I RIKOTE SIRA U BEŠAMEL I PARADAJZ SOSU

Malo drugačije jelo nego što obično spremamo. 



    Bešamel sos:

     1 l mleka
     7 kašika neslanog putera
     75 g brašna
     po ukusu soli i bibera
     1/4 kašičice sveže narendanog muškatnog oraha

    Paradajz sos:


     4-6 čena belog luka
     6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
     1.5 kg dobro zrelog paradajza,oljuštenih i isečenih na komade (ili dve konzerve paradajza po 700 g)
     10-12 listova svežeg bosiljka krupnije iskidanih
     po ukusu soli,bibera, vegete Natur


    Knedle od spanaća i rikote:

     1.3 kg svezeg spanaca ili 500 g skuvanog i dobro oceđenog spanaća
     2 jaja,nežno umućena
     100 g sveže narendanog parmezana
     po ukusu narendanog muškatnog oraha
     po ukusu soli i bibera
     po potrebi putera za podmazivanje vatrostalne posude
     75 g brašna
     500 g rikote sira


Priprema:

Sos od paradajza

Ako koristite paradajz u konzervi, sipati sve u jednu posudu pa rukama izmrviti paradajz, a ako koristite svež paradajz, očistiti od kožice, tako što ćete spustiti paradajz u vrelu vodu ili ga preliti vrelom vodom pa preliti sa hladnom vodom, kožica će takoreći samo skliznuti, iseći na kocke.

Zagrejati ulje u šerpicu na osrednjoj temperaturi pa dodati propasirani beli luk i kad luk počne da “cvrči” na ulju, dodati paradajz, začiniti solju, biberom i vegetom i kuvati, povremeno mešajući oko 20-25 minuta, dok ne dobijete lepu gustu smesu.Ako koristite paradajz iz konzerve, kuvati ga oko 15 minuta.Dodati iskidane listove bosiljka, promešati i ostaviti sa strane.   


Za ovaj recept vam je potrebno 500ml od ovog sosa, ostatak možete zamrznuti ili ostaviti u posudi, ali odozgore preliti uljem, zatvoriti i ostaviti 3-4 dana u frižider.


Knedle od spanaća i rikote :

Skuvati spanać u provrelu i posoljenu vodu, procediti pa iscediti što više možete vode iz spanaća tako što ćete staviti spanać u nekoliko kuhinjskih papira pa rukama iscediti što više možete tečnosti. Vrlo je važno da se dobro ocedi od vode, inače neće vam zadržati oblik knedli. 

U zdelu sipati spanać, jaja, so, biber, rikota sir, pola naribanog parmezana, pa sve varjačom dobro izmešati, ostaviti sa strane.

Uključiti rernu da se greje na 170*C. 

Dok se rerna greje napraviti bešamel sos.


Bešamel sos:


Zagrejati mleko u šerpicu. 

U posebnu šerpicu otopiti puter pa dodati brašno i pržiti minut-dva dok blago ne porumeni. 

Sipati po malo mleka i dobro promešati da nemate grudvica i tako dok ne potrošite svo mleko. ( U nekim receptima se preporučuje da se dodaje hladno mleko da se izbegne stvaranje grudvica )
Dodati izrendani muškatni orah. Kuvati sos oko desetak minuta dok ne dobijete gustu i glatku smesu. 

Pre upotrebe izmutiti žicom za mućenje. 

Podmazati vatrostalnu posudu sa puterom (veličina 23cm X 30cm). Prekriti dno podmazane posude, sa bešamelom. 
Na ravan tanjir staviti brašno pa pomoću kašike i vaših brašnjavih ruku napraviti knedle veličine 7cm X 3cm ( od ove količine dobićete oko 30 knedlica ) pa ih fino poređati u posudu na bešamel sosu.Prelititi ih sa ostatkom bešamel sosa.
Paradajz sos kašikom sipati preko bešamela pa posuti ostatkom parmezana.  

Peći oko 30 minuta ili dok vam ne porumeni.

Posluziti ih tople sa obiljem zelene salate.

Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Mmm, ovo zvuči predivno, mogu misliti koliko je ukusno. Moćno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale... ima malo posla oko pripreme ali ništa previše.

      Избриши
  2. Knedle su super, jako dobra kombinacija sastojaka i meni se sviđaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kad se umorimo od mesa,ovakvi ručkovi su mi idealni i obično ono što ostane pojedemo za večeru i pravac šetnja. Od srca ti hvala.

      Избриши