петак, 22. новембар 2013.

MALE DAMSKE TORBICE

Zaista ne znam kako nazvati ove male smotuljke ( baščaluke ) od palačinaka. Idealne su za predjelo za vaše drage goste ili za dolazeće praznike na švedskom stolu... 

Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten

 

Sastojci:

     8 većih palačinki
     4 kašike maslinovog ulja
      svetlo zeleni deo praziluka
     1 ljutika/luk arpadžik
     3 veča čena belog luka
     100 g skuvani slanutak/leblebije
     250 do 300 g raznih pečuraka ili koje imate ( shiitake, morels and chanterelles )
     150 do 200 g pečenih ili kuvanih i očišćenih kestenja
     po ukusu začini;biber,so, suvi začin
     1 kašika sitno iseckanog peršuna
     pola kašičice majčine dušice

    Sastojci za bešamel:

     2 kašike brašna
     25 g putera
     250 ml toplog mleka

    i još:

     8 dužih drškica od peršuna
     50 do 100 g Gruyère sir ili koji imate

Priprema:


Napraviti testo za palačinke po vašem receptu ili ovako kako sam ih ja pravila: 500 ml mleka, 250 g brašna, 2 jaja, prstohvat soli i kašika otopljenog putera ili ulja..sve zajedno umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti bar sat vremena da odstoji.
Praviti palačinke oko 25cm u prečniku, dobićete više od 8 palačinki ali ostatak možete poslužiti slatke.
U veći i dublji tiganj staviti maslinovo ulje i dodati sitno iseckan praziluk, ljutiku i upržiti vrlo kratko,samo dok luk ne omekša,dodati pečurke i dinstati ih dok se ne isprže, dodati sitno isckan beli luk, leblebije i kesten i sve to pržiti još 5 minuta na tihoj vatri.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun i malo majčine dušice i sve to dobro promešati i ostaviti na stranu.

U malu šerpicu staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti ali pazite da vam ne izgori, već blago porumeni, sipati toplo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Ostaviti sa strane.
Drškice, sa lišćem peršuna, umočiti u vrelu vodu samo do listova i držati ih oko minut, izvaditi, preliti sa hladnom vodom i dobro ih osušiti.
Izrendati sir.


Uzeti palačinku i premazati samo sredinu sa kašikom-dve ( u zavisnosti koliko ga volite ) bešamel sosom/umakom.

Preko sosa sipati dve kašike mešavine pečuraka i kestenja..
 ....i na kraju, preko toga, staviti izrendani sir.
Pokupiti prstima stranice palačinke i napraviti mali zavežljaj, zavezati sa blanširanom peršunovim drškicom.

Poslužiti tople.

 Ovakvi smotuljci se mogu praviti od raznih nadeva, sira, mesa,povrća...pustite mašti na volju.

6 коментара: