Zaista ne znam kako nazvati ove male smotuljke ( baščaluke ) od
palačinaka. Idealne su za predjelo za vaše drage goste ili za dolazeće
praznike na švedskom stolu...
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.
Sastojci:
8 većih palačinki
4 kašike maslinovog ulja
svetlo zeleni deo praziluka
1 ljutika/luk arpadžik
3 veča čena belog luka
100 g skuvani slanutak/leblebije
250 do 300 g raznih pečuraka ili koje imate ( shiitake, morels and chanterelles )
150 do 200 g pečenih ili kuvanih i očišćenih kestenja
po ukusu začini;biber,so, suvi začin
1 kašika sitno iseckanog peršuna
pola kašičice majčine dušice
Sastojci za bešamel:
2 kašike brašna
25 g putera
250 ml toplog mleka
i još:
8 dužih drškica od peršuna
50 do 100 g Gruyère sir ili koji imate
Priprema:
Napraviti testo za palačinke po vašem
receptu ili ovako kako sam ih ja pravila: 500 ml mleka, 250 g brašna, 2
jaja, prstohvat soli i kašika otopljenog putera ili ulja..sve zajedno
umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti bar sat vremena da odstoji.
Praviti palačinke oko 25cm u prečniku, dobićete više od 8 palačinki ali ostatak možete poslužiti slatke.
Praviti palačinke oko 25cm u prečniku, dobićete više od 8 palačinki ali ostatak možete poslužiti slatke.
U veći i dublji tiganj staviti maslinovo
ulje i dodati sitno iseckan praziluk, ljutiku i upržiti vrlo kratko,samo
dok luk ne omekša,dodati pečurke i dinstati ih dok se ne isprže, dodati
sitno isckan beli luk, leblebije i kesten i sve to pržiti još 5 minuta
na tihoj vatri.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun i malo majčine dušice i sve to dobro promešati i ostaviti na stranu.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun i malo majčine dušice i sve to dobro promešati i ostaviti na stranu.
U malu šerpicu staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti ali pazite da vam ne izgori, već blago porumeni, sipati toplo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Ostaviti sa strane.
Drškice, sa lišćem peršuna, umočiti u
vrelu vodu samo do listova i držati ih oko minut, izvaditi, preliti sa
hladnom vodom i dobro ih osušiti.
Izrendati sir.
Izrendati sir.
Uzeti palačinku i premazati samo sredinu sa kašikom-dve ( u zavisnosti koliko ga volite ) bešamel sosom/umakom.
Pokupiti prstima stranice palačinke i napraviti mali zavežljaj, zavezati sa blanširanom peršunovim drškicom.
Poslužiti tople.
Poslužiti tople.
Ovakvi smotuljci se mogu praviti od raznih nadeva, sira, mesa,povrća...pustite mašti na volju.
ma sve je prelepo i od srca urađeno !!!
ОдговориИзбришиHvala Biljana....Topli pozdrav.
ИзбришиI will make this! I've wanted to try these pancakes for a long time...
ОдговориИзбришиThey look so good, Zoki! :)
Have a nice day!
My dear Gery, this crapes are very easy to make..if you liked them with jam add some lemon juice and zest and some vanilla sugar. This are plain. Thank you so much and enjoy your weekend.
ИзбришиSvaka čast za ideju, odlično izgleda:)
ОдговориИзбришиHvala ti Nataša puno.
Избриши