понедељак, 11. новембар 2013.

ŽITO TORTA

 Ja nisam  veliki ljubitelj torti i kolača, ali ovu tortu jako volim....




Sastojci:

za kore:

15 belanaca
15 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
3 ravne kašike brašna

za fil:
  
15 žumanaca
15 kašika šećera
3 kašike oštrog brašna
3 kašike gustina
750 ml mleka
100 g mlevenih oraha
3 kesice vanilinog šećera
morski oraščić
250 g putera
150 g šećera u prahu

Priprema:


Umutiti 15 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 15 kašika šećera i na kraju 12 kašika mlevenih orahai 3 ravne kašike brašna.
Lagano promešati i ispeći 3 kore u podmazanoj i papirom obloženoj tepsiji na 180*C ili ispeći sve odjednom u duguljastom plehu, pa podeliti u tri kore. ( Kod mene je pečena dupla smesa  u duguljastom kalupu i podeljeno je u 6 tankih korica )

Umutiti penasto 15 žumanaca,dodati 15 kašika šećera sa vanilinim šećerom,3 kašike mleka,zatim gustin i oštro brašno i sve naliti preostalim mlekom.
Staviti na ringlu i skuvati krem uz neprekidno mešanje.Pustiti da vri 2-3 minuta,dodati orahe i skloniti da se hladi.

Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu i postepeno dodavati,skoro hladan,krem uz dalje mućenje.
Na kraju dodati strugani morski oraščić i filovati tortu unutra i spolja.

Tortu spolja posuti sa mlevenim orasima.
 

Prijatno!!!!!!





14 коментара:

  1. Very rich cake, Zokie, and it looks so yummy! I love these homemade cakes which are associated with your home, your family... It's just... cosy. :)
    Have a wonderful day, my dear friend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yes it is and this is one of the cake which I will have a piece of it. Thank you and have a wonderful day.

      Избриши
  2. Ovu tortu dugo nisam probala,a jako ju volim,prava raskošna torta za posebne prilike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nelyce moja, kao što znaš, ja nisam ljubitelj torti i kolača ali ovu tortu volim i uvek pojedem parčence...Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Žito torta mi je jedna od omiljenih.Verovatno ću je i napraviti tetki za slavu.Hvala što me podseti;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda ću je i ja praviti za našu slavu.Ovu tortu volim jer što duže stoji to mi je bolja. Pozdrav Sandra.

      Избриши
  4. Ovu tortu rado spominjem i još radije pamtim. Baš sam se spremala da je ove zime stavim na repertoar tj. da malo osvežimo sećanja:) Divna je, tako puna ukusa i izdašna. Odličan recept, svakako. Složem se sa Vama da što duže stoji to je bolja. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se sećam kad sam prvi put čula za ovu tortu da sam bila malo u čudu..."žito" torta...ma kakva li je to torta...kad sam je prvi put probala, oduševila sam se ukusom a zašto je dobila ime žito i dan danas mi nije jasno ( verovatno zbog mlevenih oraha i morskog oraščića ) Topli pozdrav, draga Nale.

      Избриши
  5. Ovo je najbolji ( bar meni :-)) recept za ovu tortu, isti kao bakin!
    Ni mi je nismo pravili dugo a svi je volimo. Prelepa je i prelepe su slike!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Tajana....ovaj recept je iz jednog starijeg "slatkog kuvara" koji mi je poklonila moja draga prijateljica pre mnogo godina.Topli pozdrav.

      Избриши
  6. Ovo mi je jedna od najboljih starinskih torti, odavno je nisam probala :)

    ОдговориИзбриши
  7. Mnogo volim ovu jednostavnu starinsku tortu. Baš dobro Zoki da si je pravila i podelila recept ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Te starinske toerte su i najlepše torte...vraćaju nas u detinjstvo.Hvala Olja i puno pozdrava.

      Избриши