Praznici su nam na pragu, zašto ne bi napravili poklone i sami, u našoj kuhinji. Lepu flašu napuniti sa ovim likerom i pokloniti domaćinima ili uživajte vi u njemu.
1 l vode
400 g šećera
375 g braon šećera
30 g mlevene kafe za espresso
750 ml vodke ( rakije )
2 mahune vanile
100 ml nekog čokoladnog likera
Priprema:
U šerpu, sa debljim dnom, staviti oba šećera,kafu i vodu i pustiti da
provri,smanjiti temperaturu na veoma nisku i tiho kuvati ,dok ne
dobijete sirupastu smesu,otprilike oko sat vremena.Povremeno promešajte,
na kraju trebate imati polovinu od originalne tečnosti.
Skloniti sa vatre i ohladiti. Dodati
vodku, ( ja koristim votku, umesto rakije jer mi nema nikakav miris ) vanilu,koju ste rasekli na pola i čokoladni liker ( ja sam
koristila Mozart čokoladni liker).
Sipati sve u jednu veću teglu.
Sipati sve u jednu veću teglu.
Ostaviti teglu u hladnoj i mračnoj
prostoriji ( ja držim oba likera u garaži u kabinetu) i promešati jednom
do dva puta nedeljno. ( Na slici je priprema likera od brusnica i kafe )
Ostaviti da stoji 3 do 4 nedelje.
Ostaviti da stoji 3 do 4 nedelje.
Posle tog vremena, izvaditi mahune vanile,sipati u ukrasne flaše i pokloniti ili uživati u likeru.
U originalnom receptu ne kaže da se procedi, vi,ako želite, procedite kroz neki filter za kafu.
U originalnom receptu ne kaže da se procedi, vi,ako želite, procedite kroz neki filter za kafu.
Ovaj liker mi super zvuči, često u nešto želim staviti liker od kave pa ga nemam , a oni kupovni mi nisu baš najdraži. Sada mogu pripremiti svoj, hvala ti za recept !
ОдговориИзбришиMolim i zadovoljstvo jemoje a ti, kad ga napraviš, uživaj u njemu.
ОдговориИзбришиUuu, znam nekog ko je lud za likerom od kafe, tako da ću ovo prvom prilikom pripremiti na dar:)
ОдговориИзбришиKod nas se popio, ali je trebalo vremena da se popije...Biće lep poklon onome kome ga pripremiš.
Избришиdivota, svi likeri su mi fini
ОдговориИзбришиHvala Jaco...kod nas ih niko ne pije, pravim ih i delim, bar mneko drugi neka uživa u njima. Pozdrav, draga moja.
Избриши